Joulun jälkeen Suomeen odotetaan influenssaepidemiaa, kuten joka vuosi. Ehtiikö vielä ottaa rokotuksen? Mitä voi tehdä, jos tauti iskee, infektiolääkäri Jukka Lumio Tampereen yliopistollisesta sairaalasta?
1. Millaista influenssaa odotetaan, milloin ja missä se ensimmäisenä puhkeaa?
Mitä enemmän influenssavirus on muuntunut edellisten epidemioiden aiheuttajista, sitä ankarampia oireita sen odotetaan aiheuttavan. Nyt yksi kolmesta rokotteen pohjana käytetystä viruksesta on vähän erilainen kuin viime vuonna. Viruksen oletetaan siis olevan sama tai hyvin samankaltainen kuin viime vuonna. Jos rokotelaatijoiden ennustus on oikea, väestön aiemmin hankkima suoja laimentaa epidemiaa. Joskus ennustajat ovat kuitenkin erehtyneet.
Aika tavallinen sääntö on, että influenssa alkaa eteläsuomalaisesta varuskunnasta joulu-maaliskuussa. Sieltä se muutamassa viikossa leviää yli maan. Mikään ei kuitenkaan estä influenssaa alkamasta vaikka Pohjois-Suomessa ja leviämästä sieltä.
2. Ehtiikö vielä ottaa rokotuksen? Kannattaako se ottaa?
Rokotuksia voi ottaa siihen asti, kunnes epidemia paikkakunnalla puhkeaa. Sen jälkeen se ei ehdi enää auttaa. Siitä ei kuitenkaan ole haittaakaan, jos sattuu ottamaan rokotteen samaan aikaan kun saa infektion: rokotuksen haitat eivät lisäänny eikä taudin luonne muutu.
On kuitenkin hyvä muistaa, että influenssa voi iskeä rokotuksen ottaneeseenkin. Rokotus antaa 60–80 prosentin suojan. Lisäksi se lieventää influenssan aiheuttamia oireita, jos tartunnan kuitenkin saa. Tavallisen flunssan eli ”räkätaudin” riskiin rokotus ei vaikuta yhtään mitään, joten jonkin hengitystieinfektion voi hyvinkin saada. Se ei ole kuitenkaan rokotteen vika.
3. Mistä tietää sairastuneensa influenssaan eikä tavalliseen flunssaan?
Tätä ei yleensä voi itse päätellä oireista eikä lääkärikään näitä tauteja pysty erottamaan. Sama epidemia aiheuttaa eri ihmisille erilaisia oireita. Jollakin on pelkkä kuume ja toisella taas kuumeeton kurkkukipu ja yskä.
Kun epidemiaa odotetaan paikkakunnalle, vastaanotoilla otetaan usein muutamista hengitystieinfektiopotilaista näytteitä, ja jos samana päivänä todetaan useita pikatestillä varmennettuja influenssatapauksia, voidaan 2–3 viikon ajan ajatella samankaltaisten muidenkin tautien olevan influenssoja. Näille potilaille lääkäri voi suosittaa influenssalääkkeitä.
4. Jos influenssa iskee, miten sitä voi lievittää?
Sairastuneella pitäisi olla oikeus ja mahdollisuus levätä lihassäryn ja kuumeen ajan. Sitovasti ei ole voitu osoittaa, että taudin kesto näin lyhenisi tai jälkitautien, kuten sydänlihastulehduksen ja keuhkokuumeen, riski vähenisi. Käytännön kokemukset viittaavat kuitenkin siihen, että näin olisi.
Tulehduskipulääkkeet (ibuprofeiini, ketoprofeiini, asetyylisalisyylihappo) helpottavat oloa. Sen sijaan nuha- ja yskänlääkkeitä ei kannata käyttää, ellei olo niillä selvästi helpotu. Jälkitauteja niiden ei ole osoitettu estävän. Niin, ja tietysti kuumeiselle runsaasti lämmintä juotavaa olon parantamiseksi.
Jos influenssan oireet ovat kestäneet alle kaksi vuorokautta, lääkäri voi määrätä viruslääkettä. Viiden päivän kuuri maksaa runsaat 30 euroa ja lyhetään taudin kestoa noin vuorokauden. Teho on siis varsin vaatimaton.
5. Miten itse valmistaudut influenssakauteen?
Sairaalani tarjoaa potilastyötä tekeville ilmaisen influenssarokotuksen. Se vähentänee oman sairauden riskiä, mutta tuoreiden tutkimusten mukaan henkilökunnan rokottaminen saattaa suojata myös potilaita.
Influenssalääkkeitä en kotiini hanki eikä niitä tulisi muidenkaan hankkia varmuuden vuoksi. Ne käytetään melko varmasti tavalliseen flunssaan, johon ne eivät tehoa. Vaikka lähtisi Aasiaan lomalle ja pelkäisi lintuinfluenssaa, niin sekään ei olisi syy lääkkeen hamstraamiseen. Tässä asiassa voi luotta terveydenhuoltoon varattuihin lääkkeisiin.