Iskias eli välilevytyrä tuntuu lamauttavana kipuna alaselästä varpaisiin saakka. Sänkyyn sen kanssa ei kannata jäädä.

Tietyt rakenteelliset ja perityt ominaisuudet tekevät toisista merkittävästi alttiimpia saada iskiaksen kuin muut, kertoo fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistosairaalasta.

Geenivirheiden lisäksi ikääntyminen ja selkärangan kuormitus lisäävät välilevytyrän mahdollisuutta. Välilevyt menettävät iän myötä kosteuttaan ja selkäranka painuu kasaan, mikä lisää iskiashermon puristumisvaaraa. Välilevyn pullistumia on miehillä hieman useammin kuin naisilla. Tähän löytyy kenties selitys miesten urheiluharrastuksista ja fyysisesti kuormittavasta työstä.

Iskiaksen oireina on jalkaan, polven alapuolelle säteilevä kova kipu, joka tuntuu usein viiltävältä tai polttavalta. Iskias voi myös aiheuttaa tunnottomuutta jalassa, aina varpaisiin saakka

Jumppaa kivun rajoissa

Iskiasta on raskasta työtä tekevillä enemmän kuin kevyttä työtä tekevillä. Hyvä lihaskunto hieman suojaa, joten myös omalla toiminnallaan voi yrittää välttää iskiaksen. Pitkäaikainen istumatyö altistaa selkävaivoille, myös iskiakselle. Taukojen pitämien ja hyvä istuma-asento ovat tarpeen, jos työssä joutuu istumaan pitkiä aikoja – olkoon työpaikkana sitten auto tai toimisto.

Iskiasta voi yrittää välttää jumppaamalla selkää säännöllisesti. Olavi Airaksinen muistuttaa kuitenkin, että hyväkään lihaskunto ei takaa selän terveyttä. Apua siitä silti on.

Ylös sängystä

Sänkyyn ei pidä jäädä pitkäksi aikaa vaan pieni liike ja aktiivisuus parantaa selän toimintakykyä ja nopeuttaa paranemista. Kävely ja uinti ovat mitä parhaimpia iskiaskivun helpottajia.

Sängyssä kannattaa kiinnittää huomiota nukkumisasentoon. Useimmille välilevyn pullistumasta kärsiville sopii nukkuminen kyljellä, jalat koukussa, peitto tai tyyny polvien välissä. Pään alla olevan tyynyn tulisi olla matala, ettei niska rasitu. Istuminen jääpussi kipeän paikan alla vähentää iskiassärkyä. Kylmähoidon lisäksi myös lämmintä kylpyä tai suihkua voi kokeilla.

Tulehduskipulääkettä tarpeeseen

Iskiaksen hoito kannattaa aloittaa tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla, ketoprofeenilla tai naprokseenilla. Herkkävatsaiselle sopii etorikoksibi tai selekoksibi. Kipua mutta ei tulehdusta helpottaa parasetamoli.

Vasta jos tavalliset tulehduskipulääkkeet eivät auta, on aika siirtyä lääkärin määräämiin vahvempiin lääkkeisiin, joko mietoihin tai vahvoihin opioideihin. Näiden haittana ovat runsaat sivuvaikutukset, väsymys ja ajokyvyn heikkeneminen. Opioideilla saattaa olla myös muita keskushermostoon kohdistuvia haittoja.

Jos välilevyn pullistuma ei laukea lääkkein ja liikunnalla noin 2–3 kuukaudessa, tarvitaan useimmiten leikkausta. Perinteisten välilevytyräleikkausten lisäksi tehdään tähystysleikkauksia. Manipulaatiohoito ei ole hyväksi iskiaspotilaalle. Se saattaa jopa pahentaa tilaa. Sen sijaan selän liikehäiriön, lukkiuman, hoitona manipulaatio on hyvää ja vaikuttavaa hoitoa. Manipulaatiohoitoa antavat OMT-fysioterapeutit sekä laillistetut kiropraktikot ja osteopaatit.

Lue lisää
Lääkäri vastaa: Parantuuko iskias?
Testaa miten selkäsi voi?
Niksautus saattaa auttaa selkäkipuun

Kokeile selkäjumppaa
Kylli Kukk neuvoo - näin jumppaat selkäkivun pois
Video: Apua selkäkipuun vatsatreenillä
Kyllin jumppavideot

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.