Iskias eli välilevytyrä tuntuu lamauttavana kipuna alaselästä varpaisiin saakka. Sänkyyn sen kanssa ei kannata jäädä.

Tietyt rakenteelliset ja perityt ominaisuudet tekevät toisista merkittävästi alttiimpia saada iskiaksen kuin muut, kertoo fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen Kuopion yliopistosairaalasta.

Geenivirheiden lisäksi ikääntyminen ja selkärangan kuormitus lisäävät välilevytyrän mahdollisuutta. Välilevyt menettävät iän myötä kosteuttaan ja selkäranka painuu kasaan, mikä lisää iskiashermon puristumisvaaraa. Välilevyn pullistumia on miehillä hieman useammin kuin naisilla. Tähän löytyy kenties selitys miesten urheiluharrastuksista ja fyysisesti kuormittavasta työstä.

Iskiaksen oireina on jalkaan, polven alapuolelle säteilevä kova kipu, joka tuntuu usein viiltävältä tai polttavalta. Iskias voi myös aiheuttaa tunnottomuutta jalassa, aina varpaisiin saakka

Jumppaa kivun rajoissa

Iskiasta on raskasta työtä tekevillä enemmän kuin kevyttä työtä tekevillä. Hyvä lihaskunto hieman suojaa, joten myös omalla toiminnallaan voi yrittää välttää iskiaksen. Pitkäaikainen istumatyö altistaa selkävaivoille, myös iskiakselle. Taukojen pitämien ja hyvä istuma-asento ovat tarpeen, jos työssä joutuu istumaan pitkiä aikoja – olkoon työpaikkana sitten auto tai toimisto.

Iskiasta voi yrittää välttää jumppaamalla selkää säännöllisesti. Olavi Airaksinen muistuttaa kuitenkin, että hyväkään lihaskunto ei takaa selän terveyttä. Apua siitä silti on.

Ylös sängystä

Sänkyyn ei pidä jäädä pitkäksi aikaa vaan pieni liike ja aktiivisuus parantaa selän toimintakykyä ja nopeuttaa paranemista. Kävely ja uinti ovat mitä parhaimpia iskiaskivun helpottajia.

Sängyssä kannattaa kiinnittää huomiota nukkumisasentoon. Useimmille välilevyn pullistumasta kärsiville sopii nukkuminen kyljellä, jalat koukussa, peitto tai tyyny polvien välissä. Pään alla olevan tyynyn tulisi olla matala, ettei niska rasitu. Istuminen jääpussi kipeän paikan alla vähentää iskiassärkyä. Kylmähoidon lisäksi myös lämmintä kylpyä tai suihkua voi kokeilla.

Tulehduskipulääkettä tarpeeseen

Iskiaksen hoito kannattaa aloittaa tulehduskipulääkkeillä, kuten ibuprofeenilla, ketoprofeenilla tai naprokseenilla. Herkkävatsaiselle sopii etorikoksibi tai selekoksibi. Kipua mutta ei tulehdusta helpottaa parasetamoli.

Vasta jos tavalliset tulehduskipulääkkeet eivät auta, on aika siirtyä lääkärin määräämiin vahvempiin lääkkeisiin, joko mietoihin tai vahvoihin opioideihin. Näiden haittana ovat runsaat sivuvaikutukset, väsymys ja ajokyvyn heikkeneminen. Opioideilla saattaa olla myös muita keskushermostoon kohdistuvia haittoja.

Jos välilevyn pullistuma ei laukea lääkkein ja liikunnalla noin 2–3 kuukaudessa, tarvitaan useimmiten leikkausta. Perinteisten välilevytyräleikkausten lisäksi tehdään tähystysleikkauksia. Manipulaatiohoito ei ole hyväksi iskiaspotilaalle. Se saattaa jopa pahentaa tilaa. Sen sijaan selän liikehäiriön, lukkiuman, hoitona manipulaatio on hyvää ja vaikuttavaa hoitoa. Manipulaatiohoitoa antavat OMT-fysioterapeutit sekä laillistetut kiropraktikot ja osteopaatit.

Lue lisää
Lääkäri vastaa: Parantuuko iskias?
Testaa miten selkäsi voi?
Niksautus saattaa auttaa selkäkipuun

Kokeile selkäjumppaa
Kylli Kukk neuvoo - näin jumppaat selkäkivun pois
Video: Apua selkäkipuun vatsatreenillä
Kyllin jumppavideot

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.