Vaikka mätäkuu on myytti, kesällä haavat tulehtuvat herästi, koska viihdymme ulkopuuhissa.

Mätäkuu?

Kansanperinteessä loppukesällä on mätäkuu. Uskotaan, että silloin haavat tulehtuvat herkästi. Uskomus on ainakin osittain myytti. Haavat kyllä tulehtuvat herkästi mätäkuun ja koko kesän ajan, mutta lämmin sää ei sitä aiheuta. Kesällä vain tulee herkemmin haavoja, koska koko ajan ollaan menossa vähissä vaatteissa. Haavojen suojaaminenkaan ei ole helppoa, koska siteet ja laastarit kastuvat ja likaantuvat ulkopuuhissa.

Koukku pois sormesta

Jos mökkilaiturilla kaloja narratessa ongenkoukku napsahtaa ihoon, älä ala repiä sitä pois vaan mene terveyskeskukseen. Jos lähin terveysasema on auttamattoman kaukana, toimi näin:

  1. Hengitä syvään.
  2. Katkaise koukun varsi hohtimilla läheltä siiman kiinnityskohtaa.
  3. Työnnä koukkua eteenpäin niin, että sen kärki lävistää ihosi.
  4. Ota kiinni ihon alta paljastuneesta kärjestä, ja vedä koukku sitä kautta pois.
  5. Älä ryhdy poistamaan koukkua itse, jos se on hankalassa paikassa, esimerkiksi lähellä silmää.

Suojaa haavat

Nirhautat polven asfalttiin ja sinne pääsee likaa. Jos et putsaa ja suojaa haavaa, tulehdusvaara kasvaa. Rikkoutuneen ihon puhdistukseen käy mainiosti tavallinen vesijohtovesi ja saippuaakin saa käyttää. Huuhtele haavaa ja laita päälle peittävä, puhdas side.

Jos haava kuitenkin tulehtuu, mene lääkäriin. Hoitoa vaativan haavan tunnistaa siitä, että sen ympäristö punoittaa, haava märkii ja sitä särkee.

 
Muista jäykkäkouristusrokotus

Kesällä tulee helposti myös syviä pistohaavoja: likainen naula, lasinsiru tai puutikku lävistää jalkapohjan.

Jäykkäkouristusrokote on hyvä olla voimassa koko ajan. Se on uusittava kymmenen vuoden välein. Jos rokotteen päivittäminen on unohtunut, sen voi ottaa myös jälkikäteen, kun haaveri on sattunut.
 
Asiantuntija Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri, Duodecim 

Lue lisää
Kesävaivojen ensiapuopas
Hunajasta luonnon apu haavoihin
Kehon omat taikatemput

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.