
Vaikka mätäkuu on myytti, kesällä haavat tulehtuvat herästi, koska viihdymme ulkopuuhissa.
Mätäkuu?
Kansanperinteessä loppukesällä on mätäkuu. Uskotaan, että silloin haavat tulehtuvat herkästi. Uskomus on ainakin osittain myytti. Haavat kyllä tulehtuvat herkästi mätäkuun ja koko kesän ajan, mutta lämmin sää ei sitä aiheuta. Kesällä vain tulee herkemmin haavoja, koska koko ajan ollaan menossa vähissä vaatteissa. Haavojen suojaaminenkaan ei ole helppoa, koska siteet ja laastarit kastuvat ja likaantuvat ulkopuuhissa.
Koukku pois sormesta
Jos mökkilaiturilla kaloja narratessa ongenkoukku napsahtaa ihoon, älä ala repiä sitä pois vaan mene terveyskeskukseen. Jos lähin terveysasema on auttamattoman kaukana, toimi näin:
- Hengitä syvään.
- Katkaise koukun varsi hohtimilla läheltä siiman kiinnityskohtaa.
- Työnnä koukkua eteenpäin niin, että sen kärki lävistää ihosi.
- Ota kiinni ihon alta paljastuneesta kärjestä, ja vedä koukku sitä kautta pois.
- Älä ryhdy poistamaan koukkua itse, jos se on hankalassa paikassa, esimerkiksi lähellä silmää.
Suojaa haavat
Nirhautat polven asfalttiin ja sinne pääsee likaa. Jos et putsaa ja suojaa haavaa, tulehdusvaara kasvaa. Rikkoutuneen ihon puhdistukseen käy mainiosti tavallinen vesijohtovesi ja saippuaakin saa käyttää. Huuhtele haavaa ja laita päälle peittävä, puhdas side.
Jos haava kuitenkin tulehtuu, mene lääkäriin. Hoitoa vaativan haavan tunnistaa siitä, että sen ympäristö punoittaa, haava märkii ja sitä särkee.
Â
Muista jäykkäkouristusrokotus
Kesällä tulee helposti myös syviä pistohaavoja: likainen naula, lasinsiru tai puutikku lävistää jalkapohjan.
Jäykkäkouristusrokote on hyvä olla voimassa koko ajan. Se on uusittava kymmenen vuoden välein. Jos rokotteen päivittäminen on unohtunut, sen voi ottaa myös jälkikäteen, kun haaveri on sattunut.
Â
Asiantuntija Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri, DuodecimÂ
Lue lisää
Kesävaivojen ensiapuopas
Hunajasta luonnon apu haavoihin
Kehon omat taikatemput