Vaikka mätäkuu on myytti, kesällä haavat tulehtuvat herästi, koska viihdymme ulkopuuhissa.

Mätäkuu?

Kansanperinteessä loppukesällä on mätäkuu. Uskotaan, että silloin haavat tulehtuvat herkästi. Uskomus on ainakin osittain myytti. Haavat kyllä tulehtuvat herkästi mätäkuun ja koko kesän ajan, mutta lämmin sää ei sitä aiheuta. Kesällä vain tulee herkemmin haavoja, koska koko ajan ollaan menossa vähissä vaatteissa. Haavojen suojaaminenkaan ei ole helppoa, koska siteet ja laastarit kastuvat ja likaantuvat ulkopuuhissa.

Koukku pois sormesta

Jos mökkilaiturilla kaloja narratessa ongenkoukku napsahtaa ihoon, älä ala repiä sitä pois vaan mene terveyskeskukseen. Jos lähin terveysasema on auttamattoman kaukana, toimi näin:

  1. Hengitä syvään.
  2. Katkaise koukun varsi hohtimilla läheltä siiman kiinnityskohtaa.
  3. Työnnä koukkua eteenpäin niin, että sen kärki lävistää ihosi.
  4. Ota kiinni ihon alta paljastuneesta kärjestä, ja vedä koukku sitä kautta pois.
  5. Älä ryhdy poistamaan koukkua itse, jos se on hankalassa paikassa, esimerkiksi lähellä silmää.

Suojaa haavat

Nirhautat polven asfalttiin ja sinne pääsee likaa. Jos et putsaa ja suojaa haavaa, tulehdusvaara kasvaa. Rikkoutuneen ihon puhdistukseen käy mainiosti tavallinen vesijohtovesi ja saippuaakin saa käyttää. Huuhtele haavaa ja laita päälle peittävä, puhdas side.

Jos haava kuitenkin tulehtuu, mene lääkäriin. Hoitoa vaativan haavan tunnistaa siitä, että sen ympäristö punoittaa, haava märkii ja sitä särkee.

 
Muista jäykkäkouristusrokotus

Kesällä tulee helposti myös syviä pistohaavoja: likainen naula, lasinsiru tai puutikku lävistää jalkapohjan.

Jäykkäkouristusrokote on hyvä olla voimassa koko ajan. Se on uusittava kymmenen vuoden välein. Jos rokotteen päivittäminen on unohtunut, sen voi ottaa myös jälkikäteen, kun haaveri on sattunut.
 
Asiantuntija Osmo Saarelma, yleislääketieteen erikoislääkäri, Duodecim 

Lue lisää
Kesävaivojen ensiapuopas
Hunajasta luonnon apu haavoihin
Kehon omat taikatemput

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.