Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Onko syytä huolestua, kun äidilläni ja hänen äidillään on ollut aivoverenvuoto? Kuinka perinnöllistä se on? Olen nyt 51-vuotias. Miten minun pitäisi toimia, ettei tarvitsisi pelätä samaa kohtaloa?

Aivoverenvuoto on äkillinen ja varsin vakava sairaus, joka voi aiheuttaa loppuelämän kestävän vaikean toimintarajoitteen tai äkillisen menehtymisen. Kun aivoverenvuoto on tapahtunut kahdessa edeltävässä sukupolvessa, pitää ilman muuta kääntyä asiassa lääkärin puoleen.

Tavallisin syy aivoverenvuotoon on verenpainetauti, joka jäi ennen usein tunnistamatta eikä lääkehoitoakaan aina ollut. Verenpainetauti esiintyy usein suvuittain, mutta myös elintavat voivat vaikuttaa sen ilmaantumisikään ja hoidon tehoon. Naisilla verenpainetauti ilmaantuu yleensä miehiä myöhemmin. Noin puolella 60 vuotta täyttäneistä on verenpainetauti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kahdessa edellisessä sukupolvessa esiintynyt aivoverenvuoto on painava peruste jälkeläisten verenpaineen huolelliseen seurantaan ja tarvittaessa veren­paineen vuorokausirekisteröintiin, jotta taudin hoito ei viivästy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nykyiset verenpainelääkkeet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä, ja automaattinen verenpainemittari on jo monessa kodissa.  Mahdollisuus oman verenpainetason selvittämiseen pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla.

Mitä suuremman osan ajasta verenpaine on koholla ja mitä useampia vuosia verenpaine on hoitamatta, sitä enemmän verenpaine kuormittaa valtimoseinämiä, sydäntä ja munuaisia. Verenpainetaudin aiheuttamat komplikaatiot, kuten aivoverenvuoto, ovat suhteessa verenpainelukemiin.
Tutkimusten mukaan jokainen 2 mmHg:n nousu systolisessa paineessa lisää aivohalvauksen vaaraa 10 prosentilla.

Viime aikoina on todettu, että jatkuvasti hieman koholla oleva verenpaine jää usein huomiotta, vaikka sen tiedetään ennakoivan verenpainetaudin komplikaatioita. Nykyisin näkee myös potilaita, joilla melko korkeakin verenpainetaso jää vuosiksi lääkitsemättä, kun sitä hoidetaan vain elintapaohjein. Nykyinen Käypä hoito painottaakin lääkityksen aloittamista heti, kun verenpainetauti on todettu. Elintapamuutosten toteutuessa lääkitystä voidaan sitten pienentää.

Harvinaisempi syy suvun aivoverenvuotoihin on aivovaltimon pullistuma. Näitä esiintyy noin parilla prosentilla, mutta pienet, alle 4 mm, eivät tavallisesti aiheuta oireita. Joissakin suvuissa aivovaltimon pullistumia on useilla henkilöillä ja puhutaan aneyrysmasuvuista.

Puhjennut pieni aivovaltimopullistuma voi vuotaa aivokudokseen tai myös lukinkalvonalaiseen tilaan, jolloin puhutaan SAV-diagnoosista. Suvuissa, joissa aivovaltimopullistumia esiintyy, pitää erityisellä huolella välttää tupakointia ja hoitaa verenpaine hyvin. Geenitestiä ei vielä ole käytössä, mutta oireettomankin henkilön aivovaltimoiden kuvaus on aiheen keski-iässä, jos kahdella lähisukulaisella (sisarus, vanhempi, lapsi) on tiedossa aneyrysma tai SAV-vuoto.  

Kysyjän tapauksessa lääkärikäynti on siis aiheellinen. On hyvä ottaa käynnille mukaan verenpaineen mittaustulokset sekä tiedot edellisten polvien aivoveren­vuototapauksista.
 

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla