Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Onko syytä huolestua, kun äidilläni ja hänen äidillään on ollut aivoverenvuoto? Kuinka perinnöllistä se on? Olen nyt 51-vuotias. Miten minun pitäisi toimia, ettei tarvitsisi pelätä samaa kohtaloa?

Aivoverenvuoto on äkillinen ja varsin vakava sairaus, joka voi aiheuttaa loppuelämän kestävän vaikean toimintarajoitteen tai äkillisen menehtymisen. Kun aivoverenvuoto on tapahtunut kahdessa edeltävässä sukupolvessa, pitää ilman muuta kääntyä asiassa lääkärin puoleen.

Tavallisin syy aivoverenvuotoon on verenpainetauti, joka jäi ennen usein tunnistamatta eikä lääkehoitoakaan aina ollut. Verenpainetauti esiintyy usein suvuittain, mutta myös elintavat voivat vaikuttaa sen ilmaantumisikään ja hoidon tehoon. Naisilla verenpainetauti ilmaantuu yleensä miehiä myöhemmin. Noin puolella 60 vuotta täyttäneistä on verenpainetauti.

Kahdessa edellisessä sukupolvessa esiintynyt aivoverenvuoto on painava peruste jälkeläisten verenpaineen huolelliseen seurantaan ja tarvittaessa veren­paineen vuorokausirekisteröintiin, jotta taudin hoito ei viivästy.

Nykyiset verenpainelääkkeet ovat tehokkaita ja hyvin siedettyjä, ja automaattinen verenpainemittari on jo monessa kodissa.  Mahdollisuus oman verenpainetason selvittämiseen pitäisi siis olla kaikkien ulottuvilla.

Mitä suuremman osan ajasta verenpaine on koholla ja mitä useampia vuosia verenpaine on hoitamatta, sitä enemmän verenpaine kuormittaa valtimoseinämiä, sydäntä ja munuaisia. Verenpainetaudin aiheuttamat komplikaatiot, kuten aivoverenvuoto, ovat suhteessa verenpainelukemiin.
Tutkimusten mukaan jokainen 2 mmHg:n nousu systolisessa paineessa lisää aivohalvauksen vaaraa 10 prosentilla.

Viime aikoina on todettu, että jatkuvasti hieman koholla oleva verenpaine jää usein huomiotta, vaikka sen tiedetään ennakoivan verenpainetaudin komplikaatioita. Nykyisin näkee myös potilaita, joilla melko korkeakin verenpainetaso jää vuosiksi lääkitsemättä, kun sitä hoidetaan vain elintapaohjein. Nykyinen Käypä hoito painottaakin lääkityksen aloittamista heti, kun verenpainetauti on todettu. Elintapamuutosten toteutuessa lääkitystä voidaan sitten pienentää.

Harvinaisempi syy suvun aivoverenvuotoihin on aivovaltimon pullistuma. Näitä esiintyy noin parilla prosentilla, mutta pienet, alle 4 mm, eivät tavallisesti aiheuta oireita. Joissakin suvuissa aivovaltimon pullistumia on useilla henkilöillä ja puhutaan aneyrysmasuvuista.

Puhjennut pieni aivovaltimopullistuma voi vuotaa aivokudokseen tai myös lukinkalvonalaiseen tilaan, jolloin puhutaan SAV-diagnoosista. Suvuissa, joissa aivovaltimopullistumia esiintyy, pitää erityisellä huolella välttää tupakointia ja hoitaa verenpaine hyvin. Geenitestiä ei vielä ole käytössä, mutta oireettomankin henkilön aivovaltimoiden kuvaus on aiheen keski-iässä, jos kahdella lähisukulaisella (sisarus, vanhempi, lapsi) on tiedossa aneyrysma tai SAV-vuoto.  

Kysyjän tapauksessa lääkärikäynti on siis aiheellinen. On hyvä ottaa käynnille mukaan verenpaineen mittaustulokset sekä tiedot edellisten polvien aivoveren­vuototapauksista.
 

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.