Tee yksinkertainen keksitesti. Jos et pysty syömään kuivaa keksiä ilman juotavaa, kärsit todennäköisesti kuivasta suusta. Onneksi siihen löytyy voiteluapua.

Lääkkeet syyniin

Kuiva suu vaivaa usein niitä, joilla on käytössään kolme tai useampia lääkkeitä. Mitä enemmän lääkkeitä käyttää, sitä varmemmin kärsii kuivasta suusta.

Syljen määrää vähentävät erityisesti vanhemmat masennuslääkkeet eli niin sanotut trisykliset antidepressantit, matkapahoinvointilääkkeet, jotkin verenpainelääkkeet sekä monet sydänlääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkkeiden kuivattamaa suuta on helppo lievittää. Etenkin vanhuksilla ”päälle jäänyttä”, turhaa lääkitystä voi usein vähentää. Myös lääkevalmisteen vaihto voi helpottaa oloa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onnellista on, että lääkkeistä johtuvan huono syljeneritys voi palautua normaaliksi, jos lääkkeiden määrää vähennetään. Vanhoilla ihmisillä osa sylkirauhasista tosin korvautuu rasvakudoksella, joten heillä kuiva suu jää usein pysyväksi.

Sahara suussa

Kuiva suu ei aina ole oikeasti kuiva. Rankka saunominen tai reipas urheilusuoritus voi tilapäisesti kuivattaa suuta, ja silloin pelkkä vesilasillinen auttaa.

Suun kautta hengittäminen kuivattaa sekin – flunssaisena tai kuorsatun yön jälkeen meistä jokaisella suu on hetken verran kuin Saharan autiomaa.

Joillakin suu taas tuntuu pysyvämmin kuivalta, kun suulaessa ja huulissa olevien pienten sylkirauhasten toiminta on jostain syystä heikentynyt. Syljen määrä voi kuitenkin olla normaali, eikä kuivan suun haittoja pääse syntymään.

Hampaat vaarassa

Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle,ja siksi huolellinen omahoito pitää aloittaa ajoissa.
Normaalissa suussa sylki neuraloi tehokkaasti ruokailun jälkeen happamaksi muuttunutta suun pH-arvoa. Tämä estää hammaskiilteen liukenemista. Kuiva, hapan ja kiillevaurioinen suu ei pysty puolustautumaan karies-bakteeria vastaan. Hampaat saattavat reikiintyä jopa muutamassa kuukaudessa.

Sientä kielessä

Kuiva suu tietää ongelmia myös suun limakalvoille sekä kieleen. Limakalvojen kuivuessa syntyy helposti bakteeri- ja sienitulehduksia. Tulehtuneet limakalvot hankautuvat herkästi, ohenevat, punoittavat ja kirvelevät. Sopimaton ruoka ärsyttää.

Kuivassa suussa kieli möykkyyntyy ja siihen voi kasvaa sammassientä. Esimerkiksi astman hoidossa käytettävät suun kautta inhaloitavat kortikosteroidit altistavat sieni-infektioille. Suun huolellinen huuhtelu lääkkeenoton jälkeen ehkäisee sieneltä.

Apua apteekista

Jos suu tuntuu sitkeästi kuivuvan, kannattaa käyttää päivittäin ksylitolipurukumia. Asiantuntijan vinkki kuivasuiselle kuuluukin: purista irti kaikki se sylki, mikä sylkirauhasistasi irtoaa.

Puristaminen onnistuu pureskelemalla vaikkapa juuri purukumia. Apteekeista löytyy lisäksi valikoima hyviä ja turvallisia kuivan suun hoitotuotteita, kuten suusuihkeita ja -vesiä, kosteuttavaa geeliä, syljen tuottoa stimuloivia imeskelytabletteja sekä kuivaa suuta ärsyttämätöntä hammastahnaa.

Apteekkivalmisteet sisältävät monia suuta hoitavia ainesosia, joita kuivasta suusta puuttuu. Tällaisia ovat esimerkiksi suuta voitelevat glykoproteiinit, kuten musiini, sekä suun bakteeripuolustusta vahvistavat ja hampaiden reikiintymistä estävät aineet, kuten kalsium ja fosfori. Yleensä valmisteisiin on myös lisätty fluoria.

Juominen ei auta

Kuivasuisten kannattaa visusti välttää markettien suuvesiä. Niiden sisältämä alkoholi kun vie purskuttelijan nopeasti ojasta allikkoon kuivattamalla limakalvoja entisestään.

Kuivasuisen ei kannata hörppiä suun voiteluaineeksi nesteitä – vettäkään – sillä juomat vievät mukanaan vähätkin syljet. Virvoitusjuomat ja mehut myös edistävät hampaiden reikiintymistä.

Milloin lääkäriin?

Kuivasuisen kannattaa kääntymään hammaslääkärin puoleen heti oireiden ilmettyä. Viimeistään siinä vaiheessa on syytä mennä näyttämään suutaan, kun limakalvot ja kieli punoittavat, posken limakalvolle ilmaantuu vaaleita peitteitä tai kun kuiva suu alkaa haitata puhumista ja ruokailua.

Kunnalliseen hammashoitoon pääsee nopeasti, jos potilas kertoo olevansa huolissaan suunsa limakalvojen läikistä tai haavaumista.

Hammaslääkäri ohjaa potilaan tarvittaessa jatkohoitoon erikoishammaslääkärille tai keskussairaalan suusairauksien klinikkaan.

Vuosikymmeniä tupakoineilla ja runsaasti alkoholia käyttäneillä suun oireet on otettava vakavasti. Parantumattomien limakalvomuutosten takaa voi paljastua suu- tai huulisyöpä.

Asiantuntijana hammasprotetiikan professori Timo Närhi Turun yliopistosta.

Lue lisää:

Terveyskirjasto: kuivan suun hoito

Olen yrittänyt saada vaimolleni hoitoa suun ongelmien vuoksi. Terveys- aseman hammaslääkäri hoiti vain hampaita, mutta ei antanut mitään ohjetta, pyynnöstäni huolimatta, miten muuta suun hoitoa olisi  saatavissa.  Vaimoni suuongelmat liittyvät Meretojan tautiin ja esim. alahuulen korjausleikkaus on Hyksissä tehty. Nyt  ainakin kieli on selvästi turvonnut ja siten ilmeisesti suurin haitta ruoan käsittelylle, kun se ei voi ohjata suuhun pantua ruokaa hampaille hienontamista varten. Nyt on jouduttu turvautumaan helposti syötäviin ruokiin, kuten    keittoihin jne.

Nyt tuo Essi Kähkösen kirjoitus antaisin joitakin viitteitä, miten asiaa  voisi korjata, kun kysymys kielen kuivumisesta  voisi johtua juuri Meretojan taudista.

 

Kysymys kuuluukin:  Millä tavoin ja mistä apua voisi saada, kun esim.       Kanta-Hmeen keskusairaalassa, kun puhutaan suusairauksista, viitataan vaan hampaiden hoitoon. 

Isto Haka   isto@haka.org

 

  • ylös 16
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla