Tee yksinkertainen keksitesti. Jos et pysty syömään kuivaa keksiä ilman juotavaa, kärsit todennäköisesti kuivasta suusta. Onneksi siihen löytyy voiteluapua.

Lääkkeet syyniin

Kuiva suu vaivaa usein niitä, joilla on käytössään kolme tai useampia lääkkeitä. Mitä enemmän lääkkeitä käyttää, sitä varmemmin kärsii kuivasta suusta.

Syljen määrää vähentävät erityisesti vanhemmat masennuslääkkeet eli niin sanotut trisykliset antidepressantit, matkapahoinvointilääkkeet, jotkin verenpainelääkkeet sekä monet sydänlääkkeet.

Lääkkeiden kuivattamaa suuta on helppo lievittää. Etenkin vanhuksilla ”päälle jäänyttä”, turhaa lääkitystä voi usein vähentää. Myös lääkevalmisteen vaihto voi helpottaa oloa.

Onnellista on, että lääkkeistä johtuvan huono syljeneritys voi palautua normaaliksi, jos lääkkeiden määrää vähennetään. Vanhoilla ihmisillä osa sylkirauhasista tosin korvautuu rasvakudoksella, joten heillä kuiva suu jää usein pysyväksi.

Sahara suussa

Kuiva suu ei aina ole oikeasti kuiva. Rankka saunominen tai reipas urheilusuoritus voi tilapäisesti kuivattaa suuta, ja silloin pelkkä vesilasillinen auttaa.

Suun kautta hengittäminen kuivattaa sekin – flunssaisena tai kuorsatun yön jälkeen meistä jokaisella suu on hetken verran kuin Saharan autiomaa.

Joillakin suu taas tuntuu pysyvämmin kuivalta, kun suulaessa ja huulissa olevien pienten sylkirauhasten toiminta on jostain syystä heikentynyt. Syljen määrä voi kuitenkin olla normaali, eikä kuivan suun haittoja pääse syntymään.

Hampaat vaarassa

Kuiva suu altistaa hampaiden reikiintymiselle,ja siksi huolellinen omahoito pitää aloittaa ajoissa.
Normaalissa suussa sylki neuraloi tehokkaasti ruokailun jälkeen happamaksi muuttunutta suun pH-arvoa. Tämä estää hammaskiilteen liukenemista. Kuiva, hapan ja kiillevaurioinen suu ei pysty puolustautumaan karies-bakteeria vastaan. Hampaat saattavat reikiintyä jopa muutamassa kuukaudessa.

Sientä kielessä

Kuiva suu tietää ongelmia myös suun limakalvoille sekä kieleen. Limakalvojen kuivuessa syntyy helposti bakteeri- ja sienitulehduksia. Tulehtuneet limakalvot hankautuvat herkästi, ohenevat, punoittavat ja kirvelevät. Sopimaton ruoka ärsyttää.

Kuivassa suussa kieli möykkyyntyy ja siihen voi kasvaa sammassientä. Esimerkiksi astman hoidossa käytettävät suun kautta inhaloitavat kortikosteroidit altistavat sieni-infektioille. Suun huolellinen huuhtelu lääkkeenoton jälkeen ehkäisee sieneltä.

Apua apteekista

Jos suu tuntuu sitkeästi kuivuvan, kannattaa käyttää päivittäin ksylitolipurukumia. Asiantuntijan vinkki kuivasuiselle kuuluukin: purista irti kaikki se sylki, mikä sylkirauhasistasi irtoaa.

Puristaminen onnistuu pureskelemalla vaikkapa juuri purukumia. Apteekeista löytyy lisäksi valikoima hyviä ja turvallisia kuivan suun hoitotuotteita, kuten suusuihkeita ja -vesiä, kosteuttavaa geeliä, syljen tuottoa stimuloivia imeskelytabletteja sekä kuivaa suuta ärsyttämätöntä hammastahnaa.

Apteekkivalmisteet sisältävät monia suuta hoitavia ainesosia, joita kuivasta suusta puuttuu. Tällaisia ovat esimerkiksi suuta voitelevat glykoproteiinit, kuten musiini, sekä suun bakteeripuolustusta vahvistavat ja hampaiden reikiintymistä estävät aineet, kuten kalsium ja fosfori. Yleensä valmisteisiin on myös lisätty fluoria.

Juominen ei auta

Kuivasuisten kannattaa visusti välttää markettien suuvesiä. Niiden sisältämä alkoholi kun vie purskuttelijan nopeasti ojasta allikkoon kuivattamalla limakalvoja entisestään.

Kuivasuisen ei kannata hörppiä suun voiteluaineeksi nesteitä – vettäkään – sillä juomat vievät mukanaan vähätkin syljet. Virvoitusjuomat ja mehut myös edistävät hampaiden reikiintymistä.

Milloin lääkäriin?

Kuivasuisen kannattaa kääntymään hammaslääkärin puoleen heti oireiden ilmettyä. Viimeistään siinä vaiheessa on syytä mennä näyttämään suutaan, kun limakalvot ja kieli punoittavat, posken limakalvolle ilmaantuu vaaleita peitteitä tai kun kuiva suu alkaa haitata puhumista ja ruokailua.

Kunnalliseen hammashoitoon pääsee nopeasti, jos potilas kertoo olevansa huolissaan suunsa limakalvojen läikistä tai haavaumista.

Hammaslääkäri ohjaa potilaan tarvittaessa jatkohoitoon erikoishammaslääkärille tai keskussairaalan suusairauksien klinikkaan.

Vuosikymmeniä tupakoineilla ja runsaasti alkoholia käyttäneillä suun oireet on otettava vakavasti. Parantumattomien limakalvomuutosten takaa voi paljastua suu- tai huulisyöpä.

Asiantuntijana hammasprotetiikan professori Timo Närhi Turun yliopistosta.

Lue lisää:

Terveyskirjasto: kuivan suun hoito

Vierailija

Kuiva suu kuntoon

Olen yrittänyt saada vaimolleni hoitoa suun ongelmien vuoksi. Terveys- aseman hammaslääkäri hoiti vain hampaita, mutta ei antanut mitään ohjetta, pyynnöstäni huolimatta, miten muuta suun hoitoa olisi saatavissa. Vaimoni suuongelmat liittyvät Meretojan tautiin ja esim. alahuulen korjausleikkaus on Hyksissä tehty. Nyt ainakin kieli on selvästi turvonnut ja siten ilmeisesti suurin haitta ruoan käsittelylle, kun se ei voi ohjata suuhun pantua ruokaa hampaille hienontamista varten. Nyt on jouduttu...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.