Naisten vaihdevuosien kuumien aaltojen tukahduttamiseen myydään Menohop-tuotetta. Sen tehoaineena on humalasta saatava hopeiini. Olen 74-vuotias mies, jolla todettiin eturauhassyöpä vuoden alussa. Olen saanut siitä lähtien testosteronin erityksen estävää hormonihoitoa ja sädehoitoa. Kärsin kuumista aalloista ja hikoilusta varsinkin öisin. Nyt kysyn: Voisinko kokeilla Menohopia? Olisiko siitä hyötyä hikoilua vastaan? Haittaisiko se meneillään olevaa syöpähoitoa?

Humala sisältää pieniä määriä 8-fenyylinaringeenia (8-PN), joka on kasviestrogeeni. Humalankukkauutteen tehoa vaihdevuosioireiden hoidossa on verrattu lumelääkkeeseen kahdessa pienessä tutkimuksessa. Lumeeseen verrattuna humalankukkauute vaikutti jonkun verran vähentävän vaihdevuosioireita. Näyttö tehosta ja pidempiaikaisen käytön turvallisuudesta on hyvin vähäistä. Jos vaihdevuosioireista kärsivä nainen käyttää Menohop-valmistetta, on syytä käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja kertoa valmisteen käytöstä. En löytänyt julkaistuja tutkimuksia valmisteesta kysyjän kuvaamassa tilanteessa.

Menohop-valmiste luokitellaan ravintolisäksi. Ennen kauppaan tuomista ravintolisiltä ei vaadita tutkimuksia kuten lääkkeiltä. Menohop-valmisteen tehoa on sentään selvitelty pienellä määrällä potilaita. Jos kyseessä olisi lääkevalmiste, otettaisiin riittävän pitkäkestoisiin tutkimuksiin tuhansia potilaita, jotta saataisiin vakuuttavaa tietoa lääkkeen tehosta ja haittavaikutuksista. Lisäksi lääkkeiden haittavaikutuksia seurataan myyntiluvan myöntämisen jälkeen systemaattisesti. Ravintolisillä tällaista seurantaa ei ole.

Kun käytössä on pitkä­aikainen lääkitys, kannattaisi hoitavan lääkärin kanssa varmistua ravinto­lisän yhteensopivuudesta. Erityisen tärkeää tämä on vakavien sairauksien, kuten syövän, yhteydessä. Ikävä kyllä ravintolisien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista tiedetään kovin vähän.

Eturauhassyövän hormonihoidon tavoitteena on vähentää mieshormoni testosteronin syöpäsolujen kasvua kiihdyttävää vaikutusta.

Hormonihoito voidaan toteuttaa eri tavoin. Kuumat aallot ja hikipuuskat ovat tavallinen hoitoon liittyvä haitta, joka voi lieventyä ajan myötä itsestään. Häiritsevää hikoilua voidaan hoitaa lääkkein. Kysyjän kannattaakin keskustella oireestaan eturauhassyövän hoidosta vastaavan lääkärin kanssa eikä aloittaa omatoimisesti ravintolisää.

Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.