
Naisten vaihdevuosien kuumien aaltojen tukahduttamiseen myydään Menohop-tuotetta. Sen tehoaineena on humalasta saatava hopeiini. Olen 74-vuotias mies, jolla todettiin eturauhassyöpä vuoden alussa. Olen saanut siitä lähtien testosteronin erityksen estävää hormonihoitoa ja sädehoitoa. Kärsin kuumista aalloista ja hikoilusta varsinkin öisin. Nyt kysyn: Voisinko kokeilla Menohopia? Olisiko siitä hyötyä hikoilua vastaan? Haittaisiko se meneillään olevaa syöpähoitoa?
Humala sisältää pieniä määriä 8-fenyylinaringeenia (8-PN), joka on kasviestrogeeni. Humalankukkauutteen tehoa vaihdevuosioireiden hoidossa on verrattu lumelääkkeeseen kahdessa pienessä tutkimuksessa. Lumeeseen verrattuna humalankukkauute vaikutti jonkun verran vähentävän vaihdevuosioireita. Näyttö tehosta ja pidempiaikaisen käytön turvallisuudesta on hyvin vähäistä. Jos vaihdevuosioireista kärsivä nainen käyttää Menohop-valmistetta, on syytä käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja kertoa valmisteen käytöstä. En löytänyt julkaistuja tutkimuksia valmisteesta kysyjän kuvaamassa tilanteessa.
Menohop-valmiste luokitellaan ravintolisäksi. Ennen kauppaan tuomista ravintolisiltä ei vaadita tutkimuksia kuten lääkkeiltä. Menohop-valmisteen tehoa on sentään selvitelty pienellä määrällä potilaita. Jos kyseessä olisi lääkevalmiste, otettaisiin riittävän pitkäkestoisiin tutkimuksiin tuhansia potilaita, jotta saataisiin vakuuttavaa tietoa lääkkeen tehosta ja haittavaikutuksista. Lisäksi lääkkeiden haittavaikutuksia seurataan myyntiluvan myöntämisen jälkeen systemaattisesti. Ravintolisillä tällaista seurantaa ei ole.
Kun käytössä on pitkäaikainen lääkitys, kannattaisi hoitavan lääkärin kanssa varmistua ravintolisän yhteensopivuudesta. Erityisen tärkeää tämä on vakavien sairauksien, kuten syövän, yhteydessä. Ikävä kyllä ravintolisien ja lääkkeiden yhteisvaikutuksista tiedetään kovin vähän.
Eturauhassyövän hormonihoidon tavoitteena on vähentää mieshormoni testosteronin syöpäsolujen kasvua kiihdyttävää vaikutusta.
Hormonihoito voidaan toteuttaa eri tavoin. Kuumat aallot ja hikipuuskat ovat tavallinen hoitoon liittyvä haitta, joka voi lieventyä ajan myötä itsestään. Häiritsevää hikoilua voidaan hoitaa lääkkein. Kysyjän kannattaakin keskustella oireestaan eturauhassyövän hoidosta vastaavan lääkärin kanssa eikä aloittaa omatoimisesti ravintolisää.
Annikka Kalliokoski
kliinisen farmakologian erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Lyön vetoa että lääkärihahmo antaa tällekkin potilaalle
muita lääkkeitä johon tarvii reseptin luonnollisesti.
tv: minäkin osaan käydä yksityisellä