Ponnistusinkontinenssissa virtsaa karkaa tahattomasti tipoittain tai lorahtamalla esimerkiksi liikunnan, nauramisen, yskimisen ja joskus rakastelunkin yhteydessä. Vaiva on yleinen jo 40–50-vuotiailla naisilla ja lisääntyy iän myötä. Syynä on lantionpohjan lihasten veltostuminen eli virtsaputken, emättimen ja peräaukon ympärillä olevien lihasten heikko kunto. Miehillä virtsankarkailu lisääntyy eläkeiässä eturauhasvaivojen ja aivoverenkierron häiriöiden myötä.
Jumpasta apua virtsankarkailuun
Virtsankarkailun ilmaantumista voi ehkäistä ja hoitaa. Säännöllinen lantionpohjan lihasten jumppa:
- ehkäisee ja hoitaa virtsankarkailua
- vahvistaa lihaksia tukemaan virtsaputkea, emätintä ja peräaukkoa päivittäisessä liikkumisessa, äkillisissä ponnistuksissa ja raskaiden taakkojen nostamisessa
- lisää sekä miehen että naisen seksuaalista nautintoa
Näin vahvistat lantionpohjan lihaksia
Löydät lantionpohjan lihaksesi, kun ikään kuin suljet peräaukon, virtsaputken ja emättimen ja imaiset ne sisäänpäin. Pidä pakarat, vatsa ja reidet rentoina. Kun olet saanut tuntuman lihaksiin, jumppaa niitä päivittäin: supista ja rentouta kevyesti, nopeasti ja voimakkaasti.
Pidä kevyt supistus 10–20 sekuntia. Rentouta välillä. Toista kymmenen kertaa.
Nopeusharjoitteluna supista ja rentouta lantionpohjaa niin nopeasti ja voimakkaasti kuin pystyt 10–20 kertaa.
Pidä voimakas supistus 5–10 sekuntia. Rentoudu 10–20 sekuntia. Toista viisi kertaa.
Tee harjoitukset 1–2 kertaa päivässä. Voit jumpata lantionpohjan lihaksia huomaamattomasti maatessa, istuessa tai seistessä, vuoteessa, bussissa, hississä tai televisiota katsellessa. Tuloksia huomaat 1–3 kuukaudessa.
Voit vahvistaa lantionpohjan lihaksia myös apteekeista saatavilla:
- emätinkuulilla
- emätinpalloilla
- kaaritamponeilla
Huomioitavaa
Suositeltavia liikuntalajeja ovat kävely, taiji, jooga, golf, ratsastus, pyöräily, vatsatanssi ja muut hypyttömät lajit, joissa lantionpohjanlihaksia voi supistaa.
Lantionpohjaa kuormittavat aerobic, hölkkä, juoksu, kori- ja lentopallo, squash, tanssi rytminen voimistelu ja telinevoimistelu. Niitä kannattaa välttää ainakin silloin, kun ongelmaa ei ole vielä hoidettu.
Aloita liikunta aina tyhjällä rakolla.
Asiantuntijana synnytys- ja naistentautiopin professori Juha Mäkinen.