Tuttu musiikki tuntuu sormenpäissä, hymykuopissa ja kyynelkanavissa, mutta se tehoaa vain jos se on mieleistä.

Suomalaisessa tutkimuksessa huomattiin, että aivohalvauspotilaat kuntoutuivat paremmin, kun he kuuntelivat lempimusiikkiaan — eikä ollut väliä soiko Kirka vai AC/DC. Mielimusiikin soiminen rentouttaa leikkauspotilaita ja synnyttäjiä ja vähentää samalla kipulääkkeiden tarvetta. Musiikilla on onnistuttu rauhoittelemaan myös aggressiivisia lapsia sekä levottomia dementikkoja.

Mielimusiikki heijastelee persoonallisuuttamme, elämänhistoriaamme ja kulttuuriamme, mutta ennen kaikkea muistojamme.

Nämä kaikki määrittävät sitä, minkälainen musiikki meihin vaikuttaa. Vieras tai omaan musiikkimakuun sopimaton musiikki saattaa jopa ärsyttää tai estää hyvää tekevät vaikutukset. Niinpä musiikkiterapian näkökulmasta ei ole olemassa hyvää tai huonoa musiikkia.

Mielihyvän kieli

Musiikki on läsnä elämän tärkeissä hetkissä elipä missäpäin maailmaa tahansa. Jo äidin vatsassa erilaiset rytmit ympäröivät meitä. Arkemme on täynnä sekä itse poimittuja että muiden valitsemia säveliä. Niistä muodostuu yhteinen kieli, joka toimii silloinkin, kun sanat loppuvat. Musiikki voi saavuttaa jopa dementiapotilaan, johon ei ole saatu sanallisesti kontaktia vuosiin.

Musiikki on värähtelyä, joka kulkee korviemme kautta aivoihin. Kun musiikki soi, aivojen palkitsemisjärjestelmä aktivoituu ja mielihyväaalto hellii mieltä kuin hyvässä seksissä.

Rytmi vie

Musiikki kutittelee aivojemme motorisia alueita, vaikka olisimme paikoillamme. Siksi on luonnollista, että se herättää meissä tarpeen liikkua ja tanssia. Jo parin kuukauden ikäinen vauva alkaa keinuttaa itseään musiikin tahdissa.

Musiikin kannattaa antaa viedä, sillä rytmin mukana liikkuminen on luovaa toimintaa ja voimistaa itseilmaisua. Hätkähdyttävimpiä esimerkkejä ovat tutkimukset musiikin vaikutuksista Parkinson-potilailla. Moni heistä hallitsee kävelemisen ja tasapainonsa paremmin selkeärytmisen musiikin soidessa.

Miellyttävä murhe

Meitä moititaan mollikansaksi, joka syttyy vain murheellisista lauluista. Ehkä se onkin kansanviisautta, sillä terapeuttien mukaan surullinen musiikki auttaa käsittelemään menetyksiä jo ennalta. Musiikin avulla herätetty suru koetaan kauniina, puhdistavana ja miellyttävänä.

Suomalaistutkimuksen mukaan nuoret ovat erityisen taitavia hyödyntämään musiikkia omien tunteidensa säätelyyn. Moni on oppinut tiedostamattaankin purkamaan musiikin avulla murrosiän ahdistusta, surua ja kasvukipuja.

Asiantuntija Jaakko Erkkilä musiikkiterapian professori, Jyväskylän yliopisto

Lue myös
Anna musiikin hoitaa
Rentoutumisesta

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.