
Teen 8–12-tuntisia työpäiviä, työni on seisomatyötä ja kävelyä paikasta paikkaan. Muutaman vuoden ajan jalkapohjani ovat hikoilleet ja haisseet. Varpaanvälini hautuvat ja niistä lähtee ihoa, välillä tuntuu että jalkapohjiani kihelmöisi. Jalkani pesen joka päivä, kerran tai kaksi. Mikä avuksi vaivaani?
Jalkojen hikoilu on kiusallinen vaiva. Siihen vaikuttavat perintötekijät, mutta päivittäinen runsas jalkojen päällä olo ja kävely lisäävät hikoilua. Myös sukkien ja kenkien laadulla ja hengittävyydellä sekä jalkojen puhtaudesta huolen pitämisellä voi vaikuttaa hajuun.
Varpaiden välien hautuminen ja ihon lähteminen ovat merkkinä siitä, että ilmanvaihto ei ehkä ole jaloillesi riittävä. Pitkään kosteana olevat varpaiden välit houkuttelevat myös sieniä. Lääkärillä kannattaisikin käydä tarkistuttamassa, ettei kyse ole jalkasienestä.
Jalkojen hikoilun ehkäisyyn ja hoitoon on monenlaisia konsteja. Lähtisin liikkeelle kengistä. Onko työ sellainen, että on käytettävä umpinaisia kenkiä, vai olisiko mahdollista vaihtaa sandaalimaisiin mutta kuitenkin muotoiltuihin ns. terveyskenkiin? Hikoileville jaloille on saatavilla myös tekokuiduista valmistettuja, hikeä kuljettavia ja haihduttavia sukkia. Jos on pakko käyttää umpikenkiä, voi kokeilla niitä ja aktiivihiileen perustuvia hikoilua vähentäviä pohjallisia. Varvasvälien hautumiseen voi auttaa varpaiden väliin pujotettava lampaanvillasuikale. Jalkojen pesuun kannattaa käyttää apteekista saatavaa normaalia happamampaa pesunestettä.
Työkenkien lisäksi yhtä tärkeää on tauotus. Jos työpäivä kestää 8–12 tuntia seisten ja kävellen, on aivan välttämätöntä pitää istumataukoja 1–2 kertaa tunnissa. Taukojen aikana kannattaa ottaa kengät ja sukat pois ja nostaa jalat vaaka-asentoon.
Jos hikoilu on olosuhteisiin nähden liiallista, voi kokeilla hoitokeinoja. Hikoilua vähentävien antiperspiranttien perusaine on alumiinisuola, joka estää hikirauhasten toimintaa. Alumiinisuolaa ei yleensä ole deodoranteissa, jotka ovat lähinnä hajun poistajia. Antiperspirantti kannattaa hankkia apteekista. Vielä kovempia keinoja hikoilun vähentämiseen ja estämiseen ovat iontoforeesihoidot, joita antavat jotkut jalkahoitajat ja yksityiset ihonhoitoklinikat. Myös lääkkeitä tähän vaivaan on, mutta niistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
No nyt kyllä Osmo Saarelma ei elä todellisuudessa. Ravintola-alalla 5 h työpäivään kuuluu yksi 10 min. tauko!!! Ei kattois pomot hyvällä jos pari kertaa tunnissa lepäilisin laakereillani tuulettelemassa varpaita, hoh hoi! Pidemmistä päivistä puhumattakaan...