Nuoret aikuiset vaativat itseltään täydellisyyttä kaikessa – myös vanhemmaksi tulossa. Siksi lapsentekoa siirretään aina vain myöhäisemmäksi, vaikka nainen on hedelmällisimmillään 20–25-vuotiaana.

Joka viides suomalainen nainen jää lapsettomaksi, näistä moni ilman omaa tahtoaan. Tämä huolestuttaa ylilääkäri Aira Virtalaa, joka on huolehtinut yli 20 vuotta nuorten naisten ehkäisystä Tampereen YTHS:ssä. Suurimmassa vaarassa ovat korkeasti koulutetut naiset. Ensin lapsentekoa siirretään opiskelujen, sitten uran takia.

Yliopisto-opiskelijat ovat vastuuntuntoisia ja järkeviä mutta myös urasuuntautuneita. Silti lapsetkin kuuluvat useimpien suunnitelmiin – joskus myöhemmin.

Biologia unohtuu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aira Virtalan pelko on, että nuoret aikuiset suunnittelevat elämäänsä liiaksi, ja menevät onnensa ohi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lapset kannattaisi saada alle 30-vuotiaana. Kun 30 vuotta tulee täyteen, raskaaksi tulo vaikeutuu ja raskauden riskit kasvavat.

Tällä hetkellä ensisynnyttäjien keski-ikä on 28 vuotta, korkeasti koulutetuilla enemmän.

– Kun olemme kysyneet opiskelijoilta, mikä on sopiva ikä tulla äidiksi, vastaus on noin 30 vuotta. Ne, jotka ovat jo täyttäneet tuon iän, uskovat sopivan hetken tulevan parin vuoden päässä, Virtala kertoo.

Kuitenkin tiedetään, että nainen on hedelmällisillään 20–25-vuotiaana, ja hedelmällisyys laskee rajusti naisen täytettyä 35 vuotta. Vain puolet 35 vuotta täyttäneistä naisista onnistuu lapsen saamisessa vuoden yrittämisellä ilman hedelmöityshoitoja.

– Kun keskustelen opiskelijoiden kanssa, monelle nämä biologiset lainalaisuudet ovat yllätys, Virtala hämmästelee.

Elämä kontrollissa

Nuoret haluavat Virtalan mukaan suunnitella ja hallita elämäänsä enemmänkin kuin se on mahdollista.

– Monet ajattelevat, että lapsi tulee sitten, kun päättää, että on sen aika. Näinhän ei läheskään aina ole.

Valtava kontrolloimisen tarve tulee esille myös nuorten aikuisten ehkäisyasioissa. Virtala on tavannut vastaanotollaan naisia, jotka syövät e-pillereitä vain siksi, että haluavat tietää kuukautisten alkamisajan. Epävarmuus tuntuu heistä sietämättömältä.

Ehkäisypillerit ovat Airi Virtalan mielestä ehdottomasti hyvä asia, mutta jos niitä käyttää vuosia, tutustumisen omaan kehoon jää vaillinaiseksi.

– Olisi opittava hyväksymään elämän rytmisyys: se, että välillä on heikompi ja välillä vahvempi. Kuukautiskierto opettaa tämän läksyn naisille luonnollisesti.

Ehkäisypillereiden syöminen ei tämän hetken tiedon mukaan heikennä hedelmällisyyttä, mutta niiden käyttö voi peittää alleen lapsettomuutta aiheuttavia häiriöitä. Jos niitä aletaan tutkia vasta naisen täytettyä 30 vuotta, hedelmällistä ikää on enää niukasti jäljellä.

Täydellisyyttä ei tarvita

Keskeneräiset opinnot ovat yleisin syy siihen, että opiskelijat siirtävät perheenperustamista. Sen lisäksi nuoret aikuiset haluavat varman parisuhteen, vakituisen työpaikan ja muutenkin vakaat olosuhteet ennen lapsia. Myös oma kypsyys äidiksi tai isäksi epäilyttää.

– Jostain syystä nuoret ajattelevat, että lapsensaaminen edellyttää täydellisyyttä: pitäisi olla koti kunnossa, varaa vauvan tarvitsemiin hankintoihin ja vanhempien olla kypsiä vanhemmiksi, Aira Virtala kertoo.

Todellisuudessa kohtuulliset olosuhteet riittävät, eikä vanhemmuuteen tarvita mitään erityisominaisuuksia.

– On luonnollista, että tunnemme epävarmuutta niin suuren asian kuin vanhemmuuden kynnyksellä. Äitinä ja isänä olon taitoa ei kuitenkaan voi opiskella vaan siihen kasvetaan, kun tilanne sitä vaatii.

Rohkaisua vanhemmilta

Virtala epäilee, että nykynuoret syyttävät 50-vuotiaina omia vanhempiaan siitä, etteivät tulleet ajoissa ajatelleeksi lastenhankintaa.

– On luonnollista, että nuoret aikuiset eivät ajattele lisääntymistä vaan haluavat elää nuoruutta ja nauttia siitä. Näin heidän pitääkin tehdä. On meidän vanhempien tehtävä muistuttaa aikuistuvia lapsia siitä, että lapsiakin voisi hankkia.

– Opiskella voi myöhemminkin, samoin edistää uraa, mutta lastenhankinnassa raja tulee ennen pitkää vastaan. Ainakin naisilla.

Myös ehkäisyä hoitavien lääkäreiden tulisi ottaa vastaanotolla puheeksi lapsenhankinnan ajankohta. Virtalakin on tavannut vastaanotolla nuoria naisia, jotka ovat tulleet uusimaan e-pillerireseptiä, mutta keskustelun kuluessa ovatkin huomanneet, että oikeastaan he haluaisivat jo lapsia.

Omia lapsiaan 56-vuotias Aira Virtala on kannustanut lastenhankintaan jo nuorena. Tytär, lääkäri hänkin, on ottanut neuvot tosissaan: Aira Virtala on nyt 7-, 4- ja 1-vuotiaiden lasten isoäiti.

– Isoäitiys se vasta ilo onkin! Lapsenlapsista saan valtavasti iloa ja energiaa.

Yli 35-vuotiailla odottajilla yleistyvät

  • verenpaineen nousu
  • sokeriaineenvaihdunnan häiriöt
  • verenvuoto raskauden aikana
  • raskausmyrkytykset
  • keskenmenot
  • ennenaikaisen synnytykset
  • vastasyntyneiden kuolemat
  • Downin syndrooma lapsella
Sisältö jatkuu mainoksen alla