Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Mistä johtuu, että aina lentomatkan jälkeen sairastun pahimmillaan monta päivää jatkuvaan ärhäkkään flunssaan? Näin on käynyt ainakin viisi kertaa peräkkäin, vaikka olen ollut matkaan lähtiessäni aivan terve. Voiko tätä ehkäistä jotenkin?

Matkustelu ja lentomatka saattavat tosiaan herkistää flunssalle, vaikka varsinainen aiheuttaja on tietenkin hengitysteiden limakalvoille hankkiutuva virus. Erään tutkimuksen mukaan lentomatkustus jopa 100-kertaistaa flunssan sairastumisen riskin. Viruksen pääsyä limakalvoille ja sen kykyä aiheuttaa sairaus edesauttavat monet seikat.

Ylipäätään matkustaminen ja oleskelu pienessä tilassa usean henkilön kanssa tarjoavat mahdollisuuden, että jollakin matkustajalla oleva virus siirtyy pisaratartuntana toiselle matkustajalle. Lentokoneiden ilmastointi kuljettaa ilmaa matkustamossa edestä taakse, ja ilmavirran mukana kulkeutuvat luonnollisesti taudinaiheuttajavirukset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisämausteen tähän tuo paineistetun matkustamon poikkeuksellisen kuiva ilma, joka kuivattaa limakalvoja, mikä taas heikentää limakalvojen normaalia puolustautumista. Tämän vuoksi limakalvoille joutuvat virukset saattavat tavallista herkemmin aiheuttaa taudin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matkailuun liittyy usein myös valvomista, aikaerorasitusta, alkoholinkäyttöä tai matkustusstressiä, jotka kaikki heikentävät vastustuskykyä ja herkistävät virustaudeille.

Miten sitten noita ehkäisisi? Tietenkin matkustamalla mahdollisimman rennolla asenteella ja vaalimalla terveellisiä elintapoja myös reissussa pitää yllä yleistä vastustuskykyä. Lentokoneiden kuivalle ilmalle on vaikea tehdä mitään, mutta limakalvojen kostuttaminen ja suojaaminen on tarpeellista.

Seuraaville ohjeille ei ole tutkimusnäyttöä, mutta niitä voi suositella kokeiltavaksi. Limakalvojen peruskostuttaminen tapahtuu nauttimalla lennon aikana riittävästi nesteitä, lähinnä vettä, ei alkoholia. Limakalvoille voi myös suihkuttaa suolavettä tai kosteuttaa niitä suolaveteen kostutetulla pumpulitikulla.

Flunssatartunnan voi saada myös käsien kautta. Edellisen matkustajan istuintaskuun jättämät virukset voivat olla tartuttavia kolmenkin tunnin jälkeen, joten ainakaan alkumatkasta ei taskua kannata penkoa. Jos mikään muu ei tunnu auttavan, kannattaa äärimmäisenä keinona kokeilla hengityssuojaimen käyttöä lennolla.
 

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla