Pin-koodit, nimet ja ostokset - hommat pysyvät hanskassa, kun opettelet pari yksinkertaista muistitekniikkaa.

 Unohtelu on aivan normaalia silloin, kun olet väsynyt eikä muisti ei huonone, vaikka käyttäisit muistilappuja.

Muutamalla niksillä parannat muistiasi merkittävästi.

TEE UUSI MUISTIJÄLKI

 • Keskity siihen, mitä olet parhaillaan tekemässä. Jos autossasi on sähköinen lukitus, katso avainta painaessasi lukkoa päälle: kun merkkivalo välkähtää tai kuulet merkkiäänen, tiedät oven olevan kiinni.
  Kun sammutat kahvinkeittimen, sano mielessäsi: ”Nyt sammutan kahvinkeittimen.” Katso kättäsi, kun painat katkaisinta.
 • Luo uusia muistijälkiä samalla tavalla, kun lukitset kotioven turvalukkoa tai irrotat silitysraudan pistokkeen seinästä.

 

TREENAA KAUPASSA

 • Kokeile, pystytkö muistamaan ostokset ilman muistilappua. Sijoita ostettavat tavarat mielessäsi eri puolelle kotia: perunat kynnykselle, juusto eteiseen, tomaatit keittiön pöydälle. Muistele kaupassa, mikä tuote mihinkin päin kotia pitää hankkia.
 • Käytä muistisääntönä kulkureittiäsi kaupassa: hedelmäosastolta kaksi muistettavaa, leipäosastolta kolme, juustohyllystä yksi.
 • Muodosta vihjesanoja. Jos sinun pitää ostaa maitoa, appelsiineja, kermaa, salaatteja ja ananasta, muista MAKSA.

NIMI MUISTIIN

 • Keksi muistisääntöjä ja ulkonäköön tai olemukseen perustuvia mielikuvia : Reetta voi olla Reetta Reipas. Muistisäännön tulee aina olla positiivinen!
 • Ajattele herra Markkasen taskut täyteen kolikoita , mieti rouva Tuomisen kohdalla kukkivaa tuomipuuta.
 • Myös riimit auttavat muistamaan : ”Jukka, jolla on pitkä tukka.”
 • Joskus auttaa aakkosten läpikäynti . Oliko unohtunut nimi A niin kuin Ahti vai B niin kuin Björn?

NUMEROT RYHMIIN TAI KUVIKSI

 • Liitä numeroihin merkityksellistä tietoa , kun opettelet muistamaan pankkikortin tunnuslukua. Esimerkiksi luvun 2419 voi muistaa jouluaaton päivämäärästä ja oman syntymävuosiluvun alkuosasta.
 • Joskus auttaa, kun ryhmittelet numerot minkä tahansa loogisen yhteyden perusteella. Puhelinnumeron 3414150 muistaa vaikka seuraavasti: kolmen jälkeen tulee neljä, kaksi samaa 41-yhdistelmää peräkkäin, sitten viitonen jatkoksi aiemmin esiintyneisiin numeroihin 3 ja 4, lopuksi pienin luku tässä numerosarjassa.
 • Näe numerot kuvina esim. 3 voi olla käsiraudat, joilla sidot luvut tai 1 voi olla kynttilä, esim. 7371 = seiskat käsäraudoissa kynttilän valossa.
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.