Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen kuullut eräältä geriatrian luennolta, että suolistolääke Imodium vaikuttaisi muistihäiriöiden ja -sairauksien syntyyn. Olen itse joutunut käyttämään tätä lääkettä 15–20 vuotta päivittäin 2–5 kpl/vrk (lymfosyyttinen koliitti) ja nyt olen tietysti hyvin huolissani. Huoltani lisää myös se, että äitini sairastaa Alzheimerin tautia. Olen kohta kuusikymppinen nainen, joka pelkää tulevaisuutta ja perimää. Onko syytä huoleen ja missä määrin?

 Imodiumin vaikuttava aine on loperamidi, ja sitä käytetään ripulin oireenmukaiseen hoitoon. Sen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat vatsaoireet, kuten ummetus, ilmavaivat ja pahoinvointi, sekä huimaus ja päänsärky. Myös uneliaisuutta, tokkuraisuutta ja uupumusta voi esiintyä, ja nämä luonnollisesti voivat vaikuttaa muistiinkin.

Sen sijaan en löytänyt tutkimustuloksia, joiden mukaan loperamidi johtaisi muistihäiriöiden tai -sairauksien syntyyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lääkärin käsikirjan mukaan joka kolmas yli 65-vuotias valittaa muistioireita, mutta suurimmalla osalla heistä ei ole etenevää muistisairautta. Mielestäni sinun kannattaa keskustella huolistasi lääkärin kanssa. Hän voi testata muistisi sekä selvittää riskiäsi sairastua Alzheimerin tautiin.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Kysy lisää lääkeistä. Asiantuntijamme vastaa.

Kysymyksen voit lähettää täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla