virtsarakontulehdus, virtsavaivat, eturauhastulehdus
Kuva Shutterstock

Virtsassa saa piileskellä bakteereita vaikka millä mitalla, jos ne eivät tunnu. Ainoastaan oireinen virtsatietulehdus hoidetaan. Virtsatietulehdus osaa itse pyytää hoitoa.

Jos minulta nyt otettaisiin virtsanäyte, bakteereja saattaisi löytyä niin paljon, että antibioottikuuri olisi tarpeen. Mutta jos minulla ei olisi vaivoja, tulehdusta ei lääkittäisi eikä sitä edes etsittäisi.

– Kun hoidetaan vain kirvelevät ja kivuliaat tulehdukset, antibioottienkin teho säilyy paremmin, sanoo osastonlääkäri Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta.

Peräaukon, välilihan ja vitsaputken tienoilla elää sovussa mittaamaton määrä bakteereja. Tiheä kasvusto on myös hyödyksi, sillä se estää vieraita bakteereja tarttumasta limakalvoille. Jos virtsatessa kirpaisee ja vessaan tulee tiheästi asiaa, joku bakteereista on aiheuttanut virtsaputkeen tai virtsarakon seinämään tulehduksen.

Kirvelystä on mentävä lääkäriin. Virtsatietulehduksen aiheuttaa yleensä E-coli-bakteeri tai pari muuta hyvin yleistä bakteeria. Bakteerit ovat niin tuttuja, ettei virtsanäytettäkään tarvitse 18–65-vuotiaiden muuten terveiden naisten antaa.

Lääkäri valitsee antibiootin oireiden perusteella. Jos oireet menevät kuurilla ohi, kontrollikäyntiä ei tarvita. Mikäli oireet jatkuvat, lääke vaihdetaan toiseen virtsanäytteen bakteeriviljelyn perusteella.

Jos kokemuksesta tietää saavansa antibioottikuurin jälkeen hiivatulehduksen, lääkäriltä voi pyytää samalla myös hiivalääkkeen.

Hiivaa on emättimessä normaalistikin, mutta se pääsee runsastumaan kutiavaksi tulehdukseksi, kun antibiootit hävittävät limakalvoilta myös luonnollisia suojabakteereja. Kotikonstina hiivaa voi yrittää hillitä myös sivelemällä kutisevalle alueelle luonnonjogurttia.

Suomalaisilta hoidetaan 250 000 virtsatietulehdusta vuosittain. Potilaista noin 20 000 päätyy hoidettavaksi sairaalaan. Valtaosalla heistä on munuaisiin noussut tulehdus. Jos yläselkä on koputusarka ja olo kuumeinen, lääkäriin kannattaa mennä.

Vanhuksille vähän antibiootteja

Vanhusten virtsa saattaa olla sameanaan bakteereja, mutta oireettomia tulehduksia ei vanhuksiltakaan hoideta.

–Vanhukset saavat herkästi antibiooteista sitkeän antibioottiripulin, hiivatulehduksen emättimeen ja sammaksen suuhun. Varsinkin antibioottiripuli laskee elämänlaatua niin paljon, että turhia kuureja vältetään tosissaan. Sitä paitsi virtsan bakteerikanta palaa antibioottikuurin loputtua, geriatrian ylilääkäri Maria Nuotio Seinäjoen keskussairaalasta sanoo.

Oireeton bakteerivirtsaisuus ei aiheuta mitään vaurioita elimistössä, vaikka bakteereja olisi paljon ja pitkään. Siksi terveydenhuollossa ei enää erikseen metsästetä ikäihmisten virtsatulehduksia.

– Jos vanhus menee sekavaksi ja häneltä löydetään bakteereja virtsasta, kannattaa aina miettiä myös sata muuta sekavuuden syytä aivo- ja sydäninfarkteista lähtien ennen kuin aloittaa mikrobilääkityksen, Nuotio toteaa.

Miksi virtsatulehdus tulee?

Tiedetään, että tyypin I ja II diabetestä pitkään sairastaneet herkistyvät ajan oloon saamaan virtsateiden tulehduksia. Perimällä voi olla osuutta tulehdusherkkyyteen. Myös vaihdevuodet heikentävät rakon ja virtsateiden vastustuskykyä.

– Vaihdevuosien jälkeen virtsainfektioriskiään voi vähentää paikallisella estrogeenivoiteella. Se vahvistaa limakalvoja. Hedelmällisessä iässä oleville estrogeenivoiteesta ei ole apua virtsavaivojen torjunnassa, Maarit Wuorela toteaa.

Lue lisää 10 asiaa, jotka vaihdevuodet muuttavat

Ennen vanhaan sanottiin bakteerien pääsevän virtsaputkeen, jos pyyhki peräaukosta emättimeen päin, mutta perimätietoa ei ole vahvistettu tutkimustiedolla. Eikä sitäkään, että narualushousut siirtäisivät peräaukon bakteerit virtsaputken suulle. Hankaavien vaatteiden käyttäminen tai kylmällä alustalla istuminen voivat kyllä antaa bakteereille tilaisuuden nousta virtsateihin.

Miehille kylmettyminen voi aiheuttaa myös hankalasti hoidettavia eturauhastulehduksia.

Lue lisää Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä

Suuseksikin on syytön virtsatulehduksiin. Jotkut naiset saavat virtsatulehduksen helposti yhdynnän jälkeen. Syynä ei ole tavallista pöpöisempi partneri, vaan limakalvojen hankausvauriot. Yhdyntää seuraaviin virtsavaivoihin on erityinen estolääke, kerta-antibiootti. Lääke otetaan yhdynnän jälkeen tai kerran päivässä. Heti yhdynnän jälkeen on viisasta tyhjentää rakko, jotta virtsa huuhtelee bakteerit viemäriin.

Estohoito tai mehua

Virtsatieinfektion estohoitoa kannattaa harkita, jos tulehdukset kiusaavat useammin kuin kolme kertaa vuodessa. Estolääkitys on jatkuva pieni annos trimetopriimiä tai nitrofurantoiinia.

Jos jokin oma tapa aiheuttaa infektion, kannattaa ehkä mieluimmin muuttaa tapaa kuin käyttää vuosikausia estolääkettä.

Karpalo- ja puolukkamehu sekä runsas C-vitamiini ovat kelvollisia virtsatietulehdusten estohoitoja. Ne estävät bakteerien tarttumista virtsaputkien seinämiin.

  Näin estätä, hoiksat ja hoidat virtsavaivat

  Estä

  • juo karpalo- tai puolukkamehua
  • C-vitamiinia, ellei virtsakivivaivoja
  • rakko tyhjäksi ja kertaestolääke yhdynnän jälkeen
  • pysy lämpimänä
  • saippuapesuja maltillisesti
  • syö kuituja ummetukseen
  • vältä ehkäisyvaahtoa, - puikkoja ja -tabletteja
  • paikallisestrogeeni menopaussin jälkeen
  • estolääkitys, jos kolme kertaa vuodessa tulehdus

  Hoksaa

  • vilunväristykset
  • tiheä tarve virtsata
  • kirvely virtsatessa
  • kuumeilu ilman kirvelyäkin
  • pahoinvointi
  • vanhuksilla sekavuus
  • kylki- selkäkivut, koputusarkuus yläselässä.

  Hoida

  • lääkäri varmistaa, ettei sukupuolitauti
  • antibioottikuuri
  • runsas juominen

   

   

  Mikä virtsavaiva?

  • Bakteriuria eli bakteerivirtsaisuus ei ole varsinaisesti virtsatietulehdus, mutta yleinen löydös. Jos oireeton, ei hoideta. Poikkeuksena odottavat äidit, joiden bakteriuria lääkitään ennenaikaisten synnytysten välttämiseksi. Myös imeväisten ja lasten virtsatietulehdukset selvitetään tarkasti.
  • Kystiitti on alempien virtsateiden eli virtsaputken ja virtsarakon tulehdus. Kirvelyyn ja tiheään virtsaamistarpeeseen tehoavat antibiootit nopeasti: pivmesillinaami 3 vrk tai trimetopriimi-kuuri tai fluorokinoloni kerta-annos tai nitrofurantoiini 5 vrk.
  • Pyolonefriitti on munuaisaltaan ja munuaisten tulehdus. Oireina kuume, mahdollisesti selkä- tai kylkikipu. Hoidetaan antibiootilla: fluorokinoloni 10 vrk tai suonensisäinen hoito sairaalassa.
  Vierailija

  Näin estät ja hoidat virtsavaivat

  Olipa hyvä teksti virtsatietulehduksesta. Kiitos. Uutta ei juurikaan ollut tällaiselle usein tautia sairastaneelle, mutta se oli selkeä ja kansantajuinen. Ja hienoa, että myönnettiin kylmän vaikutus - vuosikausia olen saanut kuulla niin väittäessäni, ettei pidä paikkaansa. Nyt mummuiässä ei todettuja tu- lehduksia ole ollut, vaikka oireita kylläkin silloin tällöin. Ne ovat hoituneet juuri teidänkin neuvoillanne - puolukkamehua menee nytkin runsaasti ja olo on jo helpottunut.
  Lue kommentti
  Kuva iStockphoto
  Kuva iStockphoto

  Jos terveydentilasi epäilyttää, älä kysy lääkäriltä lupaa matkustamiseen, sillä hän ei voi sitä antaa.

  – Vastuu on aina matkustajalla itsellään, lääkäri Ari Kinnunen Matkustajan Lääkäripalvelusta muistuttaa.

  Hänen mukaansa joka vuosi kymmenet matkalla sairastuneet ja hoidosta huimasti maksaneet suomalaiset kokevat tulleensa petetyiksi, koska eivät ole tulleet ajatelleeksi, että omalla riskillä mennään. Jos vaikka Aasiassa kiertomatkalla sairastuu, jää yksin oman kielitaitonsa varassa sairaalaan, kun muut jatkavat matkaansa.

  Matkavakuutuskaan ei aina pelasta. Se korvaa kyllä odottamattoman sairauden hoitokulut, mutta jos olemassa oleva sairaus pahenee matkalla, korvataan korkeintaan 7–14 vuorokauden välttämätön lääketieteellinen hoito. Muu hoito ja kuljetukset menevät omasta pussista.

  – Ja jos paluu ei onnistu omalla lennolla, kroonikko maksaa myös matkansa ja sen vaatimat erikoisjärjestelyt. Ambulanssilento mantereelta toiselle maksaa 100 000 euroa, Ari Kinnunen muistuttaa.

  Euroopassa turvallista sairastua

  Kun matkustaa EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä, on paremmassa turvassa. Matkalainen saa sairastuessaan lääkärin hoitoa samalla hinnalla kuin paikalliset. Sellainen sairaus hoidetaan, jonka hoito ei voi odottaa kotiinpaluuta.

  Jos on eurooppalainen sairaanhoitokortti, saa matkan aikana hoitoa myös pitkäaikaissairauden, raskauden tai synnytyksen vuoksi. Kortin voi tilata ennen matkaa verkossa tai puhelimitse.

  Apua hakevan on kuitenkin hyvä muistaa, että hoidon laatu ja määrä vaihtelee maittain. Esimerkiksi Espanjassa ja Portugalissa turisti ohjataan helposit yksityiselle puolelle hoitoon, koska julkinen on ruuhkautunut. Sitä Kela ei korvaa.

  Pohjoismaissa ei välttämättä tarvitse eurooppalaista sairaanhoitokorttia, koska hoidon saa myös esittämällä voimassa olevan passin tai muun virallisen henkilöllisyystodistuksen.

  Euroopan ulkopuolella hoitoa voi saada paikallisen asiakasmaksun hinnalla ainoastaan Australian julkisessa terveydenhuollossa, kun esittää Kela-kortin ja passin. Muissa maissa joutuu maksamaan hoidon kaikki kustannukset itse.

  Se on kuitenkin hyvä muistaa, että Suomen valtio ei maksa ulkomailla sairastuneiden tai kuolleiden kuljetusta kotimaahan.

  Lue lisää Kelan sivuilta hoidon korvaamisesta ulkomailla

  Kuva iStockphoto
  Kuva iStockphoto

  Ientulehdus on flunssan jälkeen toiseksi tavallisin infektiosairaus, jota moni potee tietämättään. Koska bakteerit eivät pysy vain suussa, tulehdus kannattaa pysäyttää alkuunsa.

  Ienverenvuoto on tuttua lähes jokaiselle, mutta usein verenvuoto tulee ja menee. Jos se hetkeksi loppuu, koko asia unohtuu. Ientulehdus on kuitenkin mainio naamioituja. Se saattaa tehdä tihutöitään kaikessa rauhassa, vaikka verenvuoto hiipuisikin. Tupakoitsijoilla tilanne on astetta salakavalampi, sillä tupakka on myrkkyä ikenille. Nikotiini supistaa myös verisuonia, jolloin verenvuotoa ei aina tule.

  – Ainoa tapa huomata suun piilevät tulehdukset onkin käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, muistuttaa iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil.

  Terve ien on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Jos ikenet tihkuvat vähänkin verta, ne ovat tulehtuneet. Yksi ientulehduksen merkki onkin punastunut omena. Kun omenaa puraisee, siihen jää verinen viiru. Tulehtunut ien on myös usein turvonnut ja kipeä. Pahanhajuinen hengityskin voi kieliä infektiosta.

  Hätkähdyttävää on, että jopa 65 prosentilla yli kolmikymppisistä todetaan syventyneitä ientaskuja, he siis sairastavat ientulehdusta, usein tietämättään. Ientulehdus saattaa iskeä herkästi esimerkiksi raskauden aikana, sillä tietyntyyppiset suun bakteerit lisääntyvät hormonaalisten tekijöiden vuoksi ja pääsevät aiheuttamaan ientulehdusta. Myös syljen eritys vähenee odotusaikana, jolloin hampaat reikiintyvät helpommin.

  – Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit siirtyvät syljen välityksellä jo äidistä vauvaan. Usein se tapahtuu niin, että tutin tippuessa lattialle äiti puhdistaa sen omassa suussaan tai maistaa samasta lusikasta, onko ruoka sopivan lämpöistä.

  Aikuisilla bakteerit tarttuvat etenkin suudellessa.

  Yksi hammas tai koko suu

  Ientulehdus johtuu usein siitä, että ienrajojen ja hammasvälien säännöllinen puhdistaminen tuppaa unohtumaan, jolloin ienrajoihin kertyy bakteeripeitettä, plakkia. Kun bakteerit tekevät tuttavuutta syljen suolojen kanssa, muodostuu hammaskiveä, jonka karkea ja röpelöinen pinta on bakteerimagneetti. Toisille hammaskiveä syntyy puhdistuksesta huolimatta nopeammin, jopa parissa viikossa.

  Kortteja ei jaeta tasan terveydenkään suhteen. On pieni joukko ihmisiä, joilla ientulehdus ei hoitamattomanakaan etene, mutta useimmille syntyy ajan mittaan kiinnityskudossairautena tunnettu parodontiitti. Silloin elimistön puolustussolut ryntäävät paikalle ja yrittävät vimmaisesti tappaa bakteereita.

  Hammasta leukaluuhun kiinnittävät sidekudossäikeet haurastuvat, lopulta myös luuta tuhoutuu. Kun kudostuho etenee, hampaat alkavat liikkua, yläetuhampaat viuhkaantuvat ja hampaiden väliin syntyy rakoja.

  –Pahimmillaan hammas voi irrota. Vaikeasti tulehtuneessa ikenessä ientaskumittari hurahtaa juuren kärkeen. Suun limakalvoille voi ilmestyä myös märkäpesäkkeitä, kertoo von Troil.

  Parodontiitti voi rajoittua vain yhden hampaan tuntumaan, mutta pahimmillaan koko suu voi olla tulehduksen peitossa. Silloin tulehtuneen alueen pinta-ala saattaa olla kämmenen kokoinen. Harva meistä katselisi kovin pitkään tulehtunutta kämmentä.

  Parodontiitti saattaa olla oireeton ja kivuton.

  Sen kehittyminen vie yleensä vuosia, mutta joskus se voi kehittyä nopeamminkin.

  Vaarallinen yleisinfektio

  Vaikeaa, märkäistä ientulehdusta esiintyy erityisesti poikkeuksellisessa stressitilanteissa. Sitä nähdään joskus pakolaisilla ja sotien aikaan niin sanottu juoksuhautasuu oli yleinen myös Suomessa.

  Jos ihminen sairastuu äkillisesti esimerkiksi keuhkokuumeeseen, influenssaan, syöpään tai sydäninfarktiin, suun tulehdus voi ryöstäytyä käsistä, sillä kehon puolustusta tarvitaan muualla. Kuume, yleiskunnon lasku ja nielemisvaikeudet ovat merkki siitä, että pitää mennä päivystävälle hammaslääkärille.

  Kun bakteerit pääsevät verenkiertoon, ne voivat tarttua esimerkiksi vaurioituneisiin sydänläppiin tai keinoniveliin. Tulehdus voi johtaa myös ennenaikaiseen synnytykseen.

  – Hoitamaton tulehdus saattaa viedä hampaat suusta, johtaa sydäninfarktiin, aivoverenkierron häiriöihin tai hengenvaaralliseen yleisinfektioon. Joka vuosi satoja ihmisiä joutuu sairaalaan, jopa tehostettuun hoitoon hammastulehduksen vuoksi. Usein heillä on jokin perussairaus tai haastava elämäntilanne, kuvailee von Troil.

  Koska suussa muhivat tulehdukset heikentävät immuunipuolustusta, ne voivat pahentaa jo puhjenneita sairauksia. Joskus toistuvan poskiontelotulehduksen taustalta löytyy hammasjuuren infektio.

  Diabeetikolla hoitamaton ientulehdus saattaa johtaa siihen, että verensokerit sahaavat ylös alas, insuliinin teho kudoksissa heikkenee ja lisäsairauksien vaara kasvaa. Reumaatikolla sairaus voi pahentua. Tulehtunut suu voi romahduttaa myös syöpäpotilaan kunnon ja heikentää syöpähoitojen tehoa. Syöpähoitojen alkaessa, samoin kuin esimerkiksi ennen lonkkanivelleikkausta, on tärkeää saada suusta tulehduspesäkkeet pois.

  Kuin ruosteinen auto

  Ihminen saattaa ajatella, että jos hammas parodontiitin vuoksi irtoaa tai joudutaan poistamaan ja jos tilillä on muutama tonni ylimääräistä, tilalle voi kätevästi pistää keinojuuren, implantin. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen.

  – Samat bakteerit käyvät myös implantin kimppuun ja voivat irrottaa senkin. Puhutaan peri-implantiitista, muistuttaa von Troil.

  Hammaslääkäri vertaa parodontiittia ruosteiseen autoon, jota voidaan hoitaa monella tavalla. Yksi vaihtoehto on laittaa maalia päälle, mutta jos saranatkaan eivät liiku, pitää vaihtaa koko ovi. Sama pätee parodontiittiin.

  – Jos vaurioita on paljon, pelkästään mekaaninen puhdistus, hammaskiven poisto ja antibioottikuuri eivät auta. Tarvittaessa ientasku pitää avata ja vaurioitunutta aluetta hoitaa kirurgisesti. Joskus hampaita joudutaan myös poistamaan, ettei tulehdus etenisi, von Troil sanoo.

  Parodontiitin hoidossa tarvitaan erikoishammaslääkäriä. Hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti. Parodontologisen hoidon päättymisen jälkeen hoitoa voidaan myös jakaa hammaslääkärin ja suuhygienistin kesken, mikä laskee kustannuksia.

  Asiantuntija: iensairauksien erikoishammaslääkäri Birgitta von Troil, Oral Hammaslääkärit.