virtsarakontulehdus, virtsavaivat, eturauhastulehdus
Kuva Shutterstock

Virtsassa saa piileskellä bakteereita vaikka millä mitalla, jos ne eivät tunnu. Ainoastaan oireinen virtsatietulehdus hoidetaan. Virtsatietulehdus osaa itse pyytää hoitoa.

Jos minulta nyt otettaisiin virtsanäyte, bakteereja saattaisi löytyä niin paljon, että antibioottikuuri olisi tarpeen. Mutta jos minulla ei olisi vaivoja, tulehdusta ei lääkittäisi eikä sitä edes etsittäisi.

– Kun hoidetaan vain kirvelevät ja kivuliaat tulehdukset, antibioottienkin teho säilyy paremmin, sanoo osastonlääkäri Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta.

Peräaukon, välilihan ja vitsaputken tienoilla elää sovussa mittaamaton määrä bakteereja. Tiheä kasvusto on myös hyödyksi, sillä se estää vieraita bakteereja tarttumasta limakalvoille. Jos virtsatessa kirpaisee ja vessaan tulee tiheästi asiaa, joku bakteereista on aiheuttanut virtsaputkeen tai virtsarakon seinämään tulehduksen.

Kirvelystä on mentävä lääkäriin. Virtsatietulehduksen aiheuttaa yleensä E-coli-bakteeri tai pari muuta hyvin yleistä bakteeria. Bakteerit ovat niin tuttuja, ettei virtsanäytettäkään tarvitse 18–65-vuotiaiden muuten terveiden naisten antaa.

Lääkäri valitsee antibiootin oireiden perusteella. Jos oireet menevät kuurilla ohi, kontrollikäyntiä ei tarvita. Mikäli oireet jatkuvat, lääke vaihdetaan toiseen virtsanäytteen bakteeriviljelyn perusteella.

Jos kokemuksesta tietää saavansa antibioottikuurin jälkeen hiivatulehduksen, lääkäriltä voi pyytää samalla myös hiivalääkkeen.

Hiivaa on emättimessä normaalistikin, mutta se pääsee runsastumaan kutiavaksi tulehdukseksi, kun antibiootit hävittävät limakalvoilta myös luonnollisia suojabakteereja. Kotikonstina hiivaa voi yrittää hillitä myös sivelemällä kutisevalle alueelle luonnonjogurttia.

Suomalaisilta hoidetaan 250 000 virtsatietulehdusta vuosittain. Potilaista noin 20 000 päätyy hoidettavaksi sairaalaan. Valtaosalla heistä on munuaisiin noussut tulehdus. Jos yläselkä on koputusarka ja olo kuumeinen, lääkäriin kannattaa mennä.

Vanhuksille vähän antibiootteja

Vanhusten virtsa saattaa olla sameanaan bakteereja, mutta oireettomia tulehduksia ei vanhuksiltakaan hoideta.

–Vanhukset saavat herkästi antibiooteista sitkeän antibioottiripulin, hiivatulehduksen emättimeen ja sammaksen suuhun. Varsinkin antibioottiripuli laskee elämänlaatua niin paljon, että turhia kuureja vältetään tosissaan. Sitä paitsi virtsan bakteerikanta palaa antibioottikuurin loputtua, geriatrian ylilääkäri Maria Nuotio Seinäjoen keskussairaalasta sanoo.

Oireeton bakteerivirtsaisuus ei aiheuta mitään vaurioita elimistössä, vaikka bakteereja olisi paljon ja pitkään. Siksi terveydenhuollossa ei enää erikseen metsästetä ikäihmisten virtsatulehduksia.

– Jos vanhus menee sekavaksi ja häneltä löydetään bakteereja virtsasta, kannattaa aina miettiä myös sata muuta sekavuuden syytä aivo- ja sydäninfarkteista lähtien ennen kuin aloittaa mikrobilääkityksen, Nuotio toteaa.

Miksi virtsatulehdus tulee?

Tiedetään, että tyypin I ja II diabetestä pitkään sairastaneet herkistyvät ajan oloon saamaan virtsateiden tulehduksia. Perimällä voi olla osuutta tulehdusherkkyyteen. Myös vaihdevuodet heikentävät rakon ja virtsateiden vastustuskykyä.

– Vaihdevuosien jälkeen virtsainfektioriskiään voi vähentää paikallisella estrogeenivoiteella. Se vahvistaa limakalvoja. Hedelmällisessä iässä oleville estrogeenivoiteesta ei ole apua virtsavaivojen torjunnassa, Maarit Wuorela toteaa.

Lue lisää 10 asiaa, jotka vaihdevuodet muuttavat

Ennen vanhaan sanottiin bakteerien pääsevän virtsaputkeen, jos pyyhki peräaukosta emättimeen päin, mutta perimätietoa ei ole vahvistettu tutkimustiedolla. Eikä sitäkään, että narualushousut siirtäisivät peräaukon bakteerit virtsaputken suulle. Hankaavien vaatteiden käyttäminen tai kylmällä alustalla istuminen voivat kyllä antaa bakteereille tilaisuuden nousta virtsateihin.

Miehille kylmettyminen voi aiheuttaa myös hankalasti hoidettavia eturauhastulehduksia.

Lue lisää Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä

Suuseksikin on syytön virtsatulehduksiin. Jotkut naiset saavat virtsatulehduksen helposti yhdynnän jälkeen. Syynä ei ole tavallista pöpöisempi partneri, vaan limakalvojen hankausvauriot. Yhdyntää seuraaviin virtsavaivoihin on erityinen estolääke, kerta-antibiootti. Lääke otetaan yhdynnän jälkeen tai kerran päivässä. Heti yhdynnän jälkeen on viisasta tyhjentää rakko, jotta virtsa huuhtelee bakteerit viemäriin.

Estohoito tai mehua

Virtsatieinfektion estohoitoa kannattaa harkita, jos tulehdukset kiusaavat useammin kuin kolme kertaa vuodessa. Estolääkitys on jatkuva pieni annos trimetopriimiä tai nitrofurantoiinia.

Jos jokin oma tapa aiheuttaa infektion, kannattaa ehkä mieluimmin muuttaa tapaa kuin käyttää vuosikausia estolääkettä.

Karpalo- ja puolukkamehu sekä runsas C-vitamiini ovat kelvollisia virtsatietulehdusten estohoitoja. Ne estävät bakteerien tarttumista virtsaputkien seinämiin.

  Näin estätä, hoiksat ja hoidat virtsavaivat

  Estä

  • juo karpalo- tai puolukkamehua
  • C-vitamiinia, ellei virtsakivivaivoja
  • rakko tyhjäksi ja kertaestolääke yhdynnän jälkeen
  • pysy lämpimänä
  • saippuapesuja maltillisesti
  • syö kuituja ummetukseen
  • vältä ehkäisyvaahtoa, - puikkoja ja -tabletteja
  • paikallisestrogeeni menopaussin jälkeen
  • estolääkitys, jos kolme kertaa vuodessa tulehdus

  Hoksaa

  • vilunväristykset
  • tiheä tarve virtsata
  • kirvely virtsatessa
  • kuumeilu ilman kirvelyäkin
  • pahoinvointi
  • vanhuksilla sekavuus
  • kylki- selkäkivut, koputusarkuus yläselässä.

  Hoida

  • lääkäri varmistaa, ettei sukupuolitauti
  • antibioottikuuri
  • runsas juominen

   

   

  Mikä virtsavaiva?

  • Bakteriuria eli bakteerivirtsaisuus ei ole varsinaisesti virtsatietulehdus, mutta yleinen löydös. Jos oireeton, ei hoideta. Poikkeuksena odottavat äidit, joiden bakteriuria lääkitään ennenaikaisten synnytysten välttämiseksi. Myös imeväisten ja lasten virtsatietulehdukset selvitetään tarkasti.
  • Kystiitti on alempien virtsateiden eli virtsaputken ja virtsarakon tulehdus. Kirvelyyn ja tiheään virtsaamistarpeeseen tehoavat antibiootit nopeasti: pivmesillinaami 3 vrk tai trimetopriimi-kuuri tai fluorokinoloni kerta-annos tai nitrofurantoiini 5 vrk.
  • Pyolonefriitti on munuaisaltaan ja munuaisten tulehdus. Oireina kuume, mahdollisesti selkä- tai kylkikipu. Hoidetaan antibiootilla: fluorokinoloni 10 vrk tai suonensisäinen hoito sairaalassa.

  Näin estät ja hoidat virtsavaivat

  Olipa hyvä teksti virtsatietulehduksesta. Kiitos. Uutta ei juurikaan ollut tällaiselle usein tautia sairastaneelle, mutta se oli selkeä ja kansantajuinen. Ja hienoa, että myönnettiin kylmän vaikutus - vuosikausia olen saanut kuulla niin väittäessäni, ettei pidä paikkaansa. Nyt mummuiässä ei todettuja tu- lehduksia ole ollut, vaikka oireita kylläkin silloin tällöin. Ne ovat hoituneet juuri teidänkin neuvoillanne - puolukkamehua menee nytkin runsaasti ja olo on jo helpottunut.
  Lue kommentti
  Kuva Shutterstock
  Kuva Shutterstock

  Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

  Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

  Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

  Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

  Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

  Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

  Aila Tiitinen
  naistentautien erikoislääkäri

  Kysy asiantuntijalta

  Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

  Kuva Shutterstock
  Kuva Shutterstock

  Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

  Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

  Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

  Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
   

  Tove Laivuori

  yleislääketieteen erikoislääkäri.

  Kysy asiantuntijalta

  Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

  Vierailija

  Vatsan murina hävettää

  Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
  Lue kommentti