virtsarakontulehdus, virtsavaivat, eturauhastulehdus
Kuva Shutterstock

Virtsassa saa piileskellä bakteereita vaikka millä mitalla, jos ne eivät tunnu. Ainoastaan oireinen virtsatietulehdus hoidetaan. Virtsatietulehdus osaa itse pyytää hoitoa.

Jos minulta nyt otettaisiin virtsanäyte, bakteereja saattaisi löytyä niin paljon, että antibioottikuuri olisi tarpeen. Mutta jos minulla ei olisi vaivoja, tulehdusta ei lääkittäisi eikä sitä edes etsittäisi.

– Kun hoidetaan vain kirvelevät ja kivuliaat tulehdukset, antibioottienkin teho säilyy paremmin, sanoo osastonlääkäri Maarit Wuorela Turun kaupunginsairaalasta.

Peräaukon, välilihan ja vitsaputken tienoilla elää sovussa mittaamaton määrä bakteereja. Tiheä kasvusto on myös hyödyksi, sillä se estää vieraita bakteereja tarttumasta limakalvoille. Jos virtsatessa kirpaisee ja vessaan tulee tiheästi asiaa, joku bakteereista on aiheuttanut virtsaputkeen tai virtsarakon seinämään tulehduksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirvelystä on mentävä lääkäriin. Virtsatietulehduksen aiheuttaa yleensä E-coli-bakteeri tai pari muuta hyvin yleistä bakteeria. Bakteerit ovat niin tuttuja, ettei virtsanäytettäkään tarvitse 18–65-vuotiaiden muuten terveiden naisten antaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri valitsee antibiootin oireiden perusteella. Jos oireet menevät kuurilla ohi, kontrollikäyntiä ei tarvita. Mikäli oireet jatkuvat, lääke vaihdetaan toiseen virtsanäytteen bakteeriviljelyn perusteella.

Jos kokemuksesta tietää saavansa antibioottikuurin jälkeen hiivatulehduksen, lääkäriltä voi pyytää samalla myös hiivalääkkeen.

Hiivaa on emättimessä normaalistikin, mutta se pääsee runsastumaan kutiavaksi tulehdukseksi, kun antibiootit hävittävät limakalvoilta myös luonnollisia suojabakteereja. Kotikonstina hiivaa voi yrittää hillitä myös sivelemällä kutisevalle alueelle luonnonjogurttia.

Suomalaisilta hoidetaan 250 000 virtsatietulehdusta vuosittain. Potilaista noin 20 000 päätyy hoidettavaksi sairaalaan. Valtaosalla heistä on munuaisiin noussut tulehdus. Jos yläselkä on koputusarka ja olo kuumeinen, lääkäriin kannattaa mennä.

Vanhuksille vähän antibiootteja

Vanhusten virtsa saattaa olla sameanaan bakteereja, mutta oireettomia tulehduksia ei vanhuksiltakaan hoideta.

–Vanhukset saavat herkästi antibiooteista sitkeän antibioottiripulin, hiivatulehduksen emättimeen ja sammaksen suuhun. Varsinkin antibioottiripuli laskee elämänlaatua niin paljon, että turhia kuureja vältetään tosissaan. Sitä paitsi virtsan bakteerikanta palaa antibioottikuurin loputtua, geriatrian ylilääkäri Maria Nuotio Seinäjoen keskussairaalasta sanoo.

Oireeton bakteerivirtsaisuus ei aiheuta mitään vaurioita elimistössä, vaikka bakteereja olisi paljon ja pitkään. Siksi terveydenhuollossa ei enää erikseen metsästetä ikäihmisten virtsatulehduksia.

– Jos vanhus menee sekavaksi ja häneltä löydetään bakteereja virtsasta, kannattaa aina miettiä myös sata muuta sekavuuden syytä aivo- ja sydäninfarkteista lähtien ennen kuin aloittaa mikrobilääkityksen, Nuotio toteaa.

Miksi virtsatulehdus tulee?

Tiedetään, että tyypin I ja II diabetestä pitkään sairastaneet herkistyvät ajan oloon saamaan virtsateiden tulehduksia. Perimällä voi olla osuutta tulehdusherkkyyteen. Myös vaihdevuodet heikentävät rakon ja virtsateiden vastustuskykyä.

– Vaihdevuosien jälkeen virtsainfektioriskiään voi vähentää paikallisella estrogeenivoiteella. Se vahvistaa limakalvoja. Hedelmällisessä iässä oleville estrogeenivoiteesta ei ole apua virtsavaivojen torjunnassa, Maarit Wuorela toteaa.

Lue lisää 10 asiaa, jotka vaihdevuodet muuttavat

Ennen vanhaan sanottiin bakteerien pääsevän virtsaputkeen, jos pyyhki peräaukosta emättimeen päin, mutta perimätietoa ei ole vahvistettu tutkimustiedolla. Eikä sitäkään, että narualushousut siirtäisivät peräaukon bakteerit virtsaputken suulle. Hankaavien vaatteiden käyttäminen tai kylmällä alustalla istuminen voivat kyllä antaa bakteereille tilaisuuden nousta virtsateihin.

Miehille kylmettyminen voi aiheuttaa myös hankalasti hoidettavia eturauhastulehduksia.

Lue lisää Tunnista eturauhasen liikakasvu, tulehdus ja syöpä

Suuseksikin on syytön virtsatulehduksiin. Jotkut naiset saavat virtsatulehduksen helposti yhdynnän jälkeen. Syynä ei ole tavallista pöpöisempi partneri, vaan limakalvojen hankausvauriot. Yhdyntää seuraaviin virtsavaivoihin on erityinen estolääke, kerta-antibiootti. Lääke otetaan yhdynnän jälkeen tai kerran päivässä. Heti yhdynnän jälkeen on viisasta tyhjentää rakko, jotta virtsa huuhtelee bakteerit viemäriin.

Estohoito tai mehua

Virtsatieinfektion estohoitoa kannattaa harkita, jos tulehdukset kiusaavat useammin kuin kolme kertaa vuodessa. Estolääkitys on jatkuva pieni annos trimetopriimiä tai nitrofurantoiinia.

Jos jokin oma tapa aiheuttaa infektion, kannattaa ehkä mieluimmin muuttaa tapaa kuin käyttää vuosikausia estolääkettä.

Karpalo- ja puolukkamehu sekä runsas C-vitamiini ovat kelvollisia virtsatietulehdusten estohoitoja. Ne estävät bakteerien tarttumista virtsaputkien seinämiin.

  Näin estätä, hoiksat ja hoidat virtsavaivat

  Estä

  • juo karpalo- tai puolukkamehua
  • C-vitamiinia, ellei virtsakivivaivoja
  • rakko tyhjäksi ja kertaestolääke yhdynnän jälkeen
  • pysy lämpimänä
  • saippuapesuja maltillisesti
  • syö kuituja ummetukseen
  • vältä ehkäisyvaahtoa, - puikkoja ja -tabletteja
  • paikallisestrogeeni menopaussin jälkeen
  • estolääkitys, jos kolme kertaa vuodessa tulehdus

  Hoksaa

  • vilunväristykset
  • tiheä tarve virtsata
  • kirvely virtsatessa
  • kuumeilu ilman kirvelyäkin
  • pahoinvointi
  • vanhuksilla sekavuus
  • kylki- selkäkivut, koputusarkuus yläselässä.

  Hoida

  • lääkäri varmistaa, ettei sukupuolitauti
  • antibioottikuuri
  • runsas juominen

   

   

  Mikä virtsavaiva?

  • Bakteriuria eli bakteerivirtsaisuus ei ole varsinaisesti virtsatietulehdus, mutta yleinen löydös. Jos oireeton, ei hoideta. Poikkeuksena odottavat äidit, joiden bakteriuria lääkitään ennenaikaisten synnytysten välttämiseksi. Myös imeväisten ja lasten virtsatietulehdukset selvitetään tarkasti.
  • Kystiitti on alempien virtsateiden eli virtsaputken ja virtsarakon tulehdus. Kirvelyyn ja tiheään virtsaamistarpeeseen tehoavat antibiootit nopeasti: pivmesillinaami 3 vrk tai trimetopriimi-kuuri tai fluorokinoloni kerta-annos tai nitrofurantoiini 5 vrk.
  • Pyolonefriitti on munuaisaltaan ja munuaisten tulehdus. Oireina kuume, mahdollisesti selkä- tai kylkikipu. Hoidetaan antibiootilla: fluorokinoloni 10 vrk tai suonensisäinen hoito sairaalassa.

  Olipa hyvä teksti virtsatietulehduksesta. Kiitos. Uutta ei juurikaan ollut

  tällaiselle usein tautia sairastaneelle, mutta se oli selkeä ja kansantajuinen.

  Ja hienoa, että myönnettiin kylmän vaikutus - vuosikausia olen saanut kuulla

  niin väittäessäni, ettei pidä paikkaansa. Nyt mummuiässä ei todettuja tu-

  lehduksia ole ollut, vaikka oireita kylläkin silloin tällöin. Ne ovat hoituneet

  juuri teidänkin neuvoillanne - puolukkamehua menee nytkin runsaasti ja

  olo on jo helpottunut.

  • ylös 71
  • alas 54

  Kiitos selkeästä artikkelista. Tieto auttaa eikä tarvitse turhaan murehtia. Voin myös tarkastella mihin omalla kohdallani täytyy kiinnittää huomiota. 

  • ylös 67
  • alas 45
  Sisältö jatkuu mainoksen alla