Maltti unohtuu niin helposti, kun helteestä kerrankin pääsee nauttimaan. Kliinisen fysiologian erikoislääkäri Harri Lindholm kertoo, mitä tehdään, jos liika aurinko ja kuumuus pääsevät yllättämään.

Mitä auringonpistoksessa tapahtuu?

Auringonpistoksen oireita ovat päänsärky ja huonovointisuus. Ne lievittyvät, kun siirtyy varjoon ja viileään, lepää ja juo nestettä. Pistoksen voi saada muutamassa tunnissa, jos oleskelee suoran auringonpaisteen alla. Päähine on tehokas tapa ehkäistä pistosta.

Mitä on lämpöuupuminen?

Lämpöuupuminen on astetta hankalampi kuin pistos. Oireina voi olla pahoinvointia, huimausta ja päänsärkyä, ja olo on hyvin väsynyt. Hikoilu loppuu, iho nousee kananlihalle ja tulee kylmänväreitä, vaikka ilma on lämmin.
Uupuminen johtuu yleensä siitä, ettei ole juonut tarpeeksi. Se menee tavallisesti ohi, kun juo nestettä ja lepää. Jos heikotus ja pahoinvointi ovat hyvin voimakkaita, kannattaa mennä lääkäriin. Silloin voidaan tarvita nesteytystä sairaalassa.

Milloin voi saada lämpöhalvauksen?

Lämpöhalvaus on suhteellisen harvinainen mutta aina henkeä uhkaava tila. Se vaatii tehohoitoa. Oireet ovat rajuja ja keskushermostoperäisiä: tulee tajunnanhäiriöitä ja koko vartalo saattaa kouristella, kuten epilepsiassa. Potilas muuttuu usein vihamieliseksi, mikä vaikeuttaa auttamista. Lämpöhalvaus liittyy suuriin ja pitkäaikaisiin ruumiillisiin ponnistuksiin helteessä. Sen voi saada myös saunassa, jos sammuu tai saa sairaskohtauksen lauteilla.

Paljonko helteellä pitää juoda ja syödä?

Kun normaali päivätarve on pari kolme litraa nestettä, kunnon hellekaudella juotavaa voi tarvita kaksin-kolminkertaisesti. Nestettä on hyvä nauttia tasaiseen tahtiin, 2–4 dl tunnissa. Tärkeää on, ettei juo monta päivää peräkkäin pelkkää vettä, sillä se laimentaa elimistön suolapitoisuutta. Hyviä janojuomia ovat veden lisäksi vaikkapa mehut, haalea sokeroitu tee ja piimä – mutta ei alkoholi. Urheilujuomat voivat olla paikallaan, jos tekee helteessä ruumiillista työtä.

Kuumalla on muistettava myös syödä, sillä energiavajaus altistaa lämpöhalvaukselle. Pitkän hellejakson aikana voi syödä jotakin suolaisempaa, vähän suolakurkkua leivän päälle tai suolapähkinöitä välipalaksi. Heikotuksen tunne tai paikalliset lihaskrampit saattavat viitata siihen, että suolatasapaino on heikkenemässä.

Kertautuvatko helteen vaarat vesillä?

Merellä tuulee usein mukavasti, joten kosteus haihtuu iholta eikä kuumuutta tunne. Kun ei hikoile, nestehukka voi kehittyä salakavalasti. Siksi nestettä pitäisi muistaa nauttia tasaiseen tahtiin. Janon tunteeseen ei kannata luottaa, sillä se saattaa hävitä kokonaan nestevajeen jatkuessa.

Miten lapsia ja vanhuksia suojaisi helteeltä?

Pienen lapsen pää on hyvä suojata auringolta, ja vaatteiden tulee olla ilmavia, että lämpö pääsee haihtumaan. Vauvat nukutetaan varjossa. Nestettä pitää muistaa tarjota lapsillekin: ärtyneisyys voi olla nestevajeen oire, ja jos lapsi muuttuu äkillisesti huonosti reagoivaksi, on syytä lähteä lääkäriin.

Vanhuksista moni potee sairautta, jota kuumuus pahentaa, ja myös monet lääkkeet heikentävät lämmönsäätelyä. Riittävään juomiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, että välttyisi lämpöuupumiselta.

Voiko Suomessakin kuolla kuumuuteen?

Meillä sattuu vuosittain helteen takia 100–200 ylimääräistä kuolemantapausta. Suurin osa liittyy muihin sairauksiin, eli esimerkiksi sydän rasittuu kuumassa. Varsinaisia lämpöhalvauksia on ehkä alle kymmenen vuodessa.

Lue lisää:
Auringolta suojautumisesta

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.