Maltti unohtuu niin helposti, kun helteestä kerrankin pääsee nauttimaan. Kliinisen fysiologian erikoislääkäri Harri Lindholm kertoo, mitä tehdään, jos liika aurinko ja kuumuus pääsevät yllättämään.

Mitä auringonpistoksessa tapahtuu?

Auringonpistoksen oireita ovat päänsärky ja huonovointisuus. Ne lievittyvät, kun siirtyy varjoon ja viileään, lepää ja juo nestettä. Pistoksen voi saada muutamassa tunnissa, jos oleskelee suoran auringonpaisteen alla. Päähine on tehokas tapa ehkäistä pistosta.

Mitä on lämpöuupuminen?

Lämpöuupuminen on astetta hankalampi kuin pistos. Oireina voi olla pahoinvointia, huimausta ja päänsärkyä, ja olo on hyvin väsynyt. Hikoilu loppuu, iho nousee kananlihalle ja tulee kylmänväreitä, vaikka ilma on lämmin.
Uupuminen johtuu yleensä siitä, ettei ole juonut tarpeeksi. Se menee tavallisesti ohi, kun juo nestettä ja lepää. Jos heikotus ja pahoinvointi ovat hyvin voimakkaita, kannattaa mennä lääkäriin. Silloin voidaan tarvita nesteytystä sairaalassa.

Milloin voi saada lämpöhalvauksen?

Lämpöhalvaus on suhteellisen harvinainen mutta aina henkeä uhkaava tila. Se vaatii tehohoitoa. Oireet ovat rajuja ja keskushermostoperäisiä: tulee tajunnanhäiriöitä ja koko vartalo saattaa kouristella, kuten epilepsiassa. Potilas muuttuu usein vihamieliseksi, mikä vaikeuttaa auttamista. Lämpöhalvaus liittyy suuriin ja pitkäaikaisiin ruumiillisiin ponnistuksiin helteessä. Sen voi saada myös saunassa, jos sammuu tai saa sairaskohtauksen lauteilla.

Paljonko helteellä pitää juoda ja syödä?

Kun normaali päivätarve on pari kolme litraa nestettä, kunnon hellekaudella juotavaa voi tarvita kaksin-kolminkertaisesti. Nestettä on hyvä nauttia tasaiseen tahtiin, 2–4 dl tunnissa. Tärkeää on, ettei juo monta päivää peräkkäin pelkkää vettä, sillä se laimentaa elimistön suolapitoisuutta. Hyviä janojuomia ovat veden lisäksi vaikkapa mehut, haalea sokeroitu tee ja piimä – mutta ei alkoholi. Urheilujuomat voivat olla paikallaan, jos tekee helteessä ruumiillista työtä.

Kuumalla on muistettava myös syödä, sillä energiavajaus altistaa lämpöhalvaukselle. Pitkän hellejakson aikana voi syödä jotakin suolaisempaa, vähän suolakurkkua leivän päälle tai suolapähkinöitä välipalaksi. Heikotuksen tunne tai paikalliset lihaskrampit saattavat viitata siihen, että suolatasapaino on heikkenemässä.

Kertautuvatko helteen vaarat vesillä?

Merellä tuulee usein mukavasti, joten kosteus haihtuu iholta eikä kuumuutta tunne. Kun ei hikoile, nestehukka voi kehittyä salakavalasti. Siksi nestettä pitäisi muistaa nauttia tasaiseen tahtiin. Janon tunteeseen ei kannata luottaa, sillä se saattaa hävitä kokonaan nestevajeen jatkuessa.

Miten lapsia ja vanhuksia suojaisi helteeltä?

Pienen lapsen pää on hyvä suojata auringolta, ja vaatteiden tulee olla ilmavia, että lämpö pääsee haihtumaan. Vauvat nukutetaan varjossa. Nestettä pitää muistaa tarjota lapsillekin: ärtyneisyys voi olla nestevajeen oire, ja jos lapsi muuttuu äkillisesti huonosti reagoivaksi, on syytä lähteä lääkäriin.

Vanhuksista moni potee sairautta, jota kuumuus pahentaa, ja myös monet lääkkeet heikentävät lämmönsäätelyä. Riittävään juomiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, että välttyisi lämpöuupumiselta.

Voiko Suomessakin kuolla kuumuuteen?

Meillä sattuu vuosittain helteen takia 100–200 ylimääräistä kuolemantapausta. Suurin osa liittyy muihin sairauksiin, eli esimerkiksi sydän rasittuu kuumassa. Varsinaisia lämpöhalvauksia on ehkä alle kymmenen vuodessa.

Lue lisää:
Auringolta suojautumisesta

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.