Turha pähkäillä, onko verenpaine koholla vai ei. Joka toisella on. Verenpaineen kotimittaus paljastaa kohonneet arvot ja niitä kannattaa tasata heti.

Kuohahtaako vereni aamuisin? Ovatko paineeni korkeimmillaan töissä vai surahtavatko mittarin kovimmat kierrokset alkuviikolla? Onko molemmissa
olkavarsissa sama paine? Kaikki tämä selviää helposti kotimittarilla. Sen jälkeen voi kysyä terveydenhoitajalta, mitä paineille tehdään.

Professori Esko Kumpusalo suosittelee hoitamaan kohonneen verenpaineensa varhain ja huolellisesti. Yllättäen hän kehottaa tarttumaan heti lääkkeisiin, sillä niillä voi pelastautua aivohalvaukselta tai sydäninfarktilta, jopa äkkikuolemalta.

Kumpusalo patistaa hankkimaan ensin kotimittarin, kynän ja ruutuvihon. Tutkimusmatkalle verenpaineeseensa kannattaa lähteä nyt, kun vielä ehtii.

Tänäänkin kolme suomalaista saa aivohalvauksen ja toiset kolme sydänkohtauksen.
— Jos verenpaine on yli 135/85 mmHg, on syytä ottaa yhteys  terveydenhoitajaan. He osaavat verenpaineen lääkkeettömän hoitamisen loistavasti ja lähettävät lääkäriin.

Lääkkeillä lomaolo

Verenpainelääkkeitä on paljon ja niiden kokeileminen voi olla työlästä, mutta sopivilla lääkkeillä väsymys ja paineinen päänsärky hellittävät. Turvotus ja harmituskin vähenevät, kun olo kohenee.

— Eräs potilas sanoi, että tuli ihan lomaolo.

Alkaa kuulostaa siltä, että verenpainetaudin tutkimisessa pitkän uran tehnyt professori Kumpusalo on hurahtanut lääkkeisiin. Missä on se seuranta, jonka aikana potilas ensin vastuutetaan syömään terveellisesti, pudottamaan
painoa ja liikkumaan joka päivä niin, että paita kastuu?

— Olen nähnyt liian monia, joille infarkti ehti ennen kuin terveelliset elämäntavat purivat. Nykyisillä lääkkeillä, tutkimustuloksilla ja tällä kokemuksella olen päätynyt vaihtamaan lääkkeettömän seurannan lääkkeelliseen seurantaan, Esko Kumpusalo kiteyttää.

Hoito korjaa sydäntä

Verenpainelääkitystä vastaan ei kannata potkia, sillä hoidon aikana voi hyvin pudottaa painoaan ja vähentää alkoholinkäyttöään. Liikunnan aloittaminenkin on pitkän tauon jälkeen turvallisempaa lääkitylle sydämelle kuin äkkinäisen ensimmäinen lenkki ilman pillereitä.

Lääkitys saattaa myös korjata verenpainetaudin vaurioittamaa sydäntä.

— Ensimmäinen verenpainetaudin aiheuttama sydänvaurio on vasemman kammion seinämän paksuneminen. Mutta seinämän joustavuus palautuu, jos sydämen työtä helpotetaan suonia laajentavilla verenpainelääkkeillä, Esko Kumpusalo lupaa.

Eikö lääke tehoa?

Jos kolmikymppisen mittarissa on kovat painelukemat, kannattaa ensin suitsia lakritsin ja salmiakin syömistä. Niissä oleva glykyrritsiinihappo nostaa verenpainetta, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Pitää myös miettiä, ovatko kola, kahvi ja energiajuomat niin tärkeitä, että niillä kannattaa aiheuttaa itselleen verenpaineen nousua.

Myös alkoholi on myrkkyä. Viikonloppujuominen nostaa verenpainetta niin reilusti, että lääkärit puhuvat alkuviikon verenpaineesta. Se pysyy korkealla niin kauan kunnes krapula hellittää. Jos humalassa mennään perjantaista pyhään ja krapulassa jatketaan maanantaista tiistaihin, verenpaine tuskin ehtii edes käväistä normaalissa.

— Elintavoilla on tuettava lääkehoitoa. Lääkkeet eivät tehoa, jos suolaa itsensä pystyyn tai käyttää alkoholia yli turvarajojen, Kumpusalo sanoo.

Paineita lääkkeistä

Arjen kilpajuoksun ja viinanjuonnin ohella verenpainetta nostavat myös sivuvaikutuksettomiksi mielletyt tulehduskipulääkkeet, joita ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo. Ne on tarkoitettu kuurina
tulehduskivun hoitamiseen, ei naposteltaviksi eikä elämäntapakipujen hoitamiseen.

Tilapäiset päänsäryt ja kuukautiskivut pitäisi hoitaa parasetamolilla, sillä kaikki tulehduskipulääkkeet ja COX-2-salpaajat keräävät nestettä kudoksiin ja nostavat siten verenpainetta.

Ehkäisypillerit, myös matala-annoksiset valmisteet, nostavat verenpainetta. Veritulppavaaran vuoksi ehkäisypillereitä ei pitäisi käyttää, jos verenpaine ylittää 135/85 mmHg.

Nivelvaivoihin ja ihottumiin tarkoitetut kortikosteroidivalmisteet voivat myös pitää verenpainetta koholla. Takrolimuusi, siklosporiini, erytropoietiini saattavat nostaa paineen pysyvästi.

Luontaistuotteista verenpaine nousee ainakin ginsengillä, johimbiinilla ja lakritsilla.
— Jos verenpaine nousee siitepölyaikana, syynä voi olla kortisonia sisältävä nenäsumute, joka vähentää limakalvoturvotusta, Kumpusalo huomauttaa.

Sittenkin kilpirauhanen?

Kilpirauhaskoe ei kuulu verenpainepotilaan rutiinitutkimuksiin ja jää siksi usein ottamatta.

— Kilpirauhasen vajaatoiminta on kansantauti. Sen hoitaminen ei näy Kelan tilastoissa siksi, että tyroksiinista, jolla tautia hoidetaan, ei saa Kela-korvausta.

Kotimittaaja saattaa päästä kilpirauhasen ylitoiminnan jäljille, jos ylä- ja alapaineen välinen erotus, pulssipaine, ylittää 50. Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkki taas voi olla se, että verenpaine heittelee ja paineen hyppelylle ei löydy muuta syytä.

— Heittelevä verenpaine on syytä saada laskettua ihannearvoihin, sillä hyppivä paine ei laske vaan muuttuu verenpainetaudiksi, Esko Kumpusalo muistuttaa.

Näin mittaat paineet oikein
 

Verenpainemittarin ei tarvitse olla avaruusalus. Yksinkertaisinkin malli toimii hyvin.  Mittaa verenpaine viikon ajan – aamuisin, ennen päiväkahvia – ja iltaisin. Mittaa kummastakin kädestä ainakin kahdesti, mielellään kolmesti. Istu hetki rauhassa ennen kuin aloitat.

Mittaa ensin vasemmasta olkavarresta. Mansetin johto jää kohtaan, josta yleensä otetaan verikoe. Mittaa samalla tavalla oikeasta olkavarresta. Mittaa uudestaan vielä kerran pari vasemmasta ja oikeasta.

Viikossa olet kerännyt mittaustulokset, joista selviää seuraavaa:

Jos verenpaine on alle 120/75 mmHg
Olet onnettaren suosikki! Jatka liikkuvaa elämäntapaa ja mittaa taas vuoden kuluttua.

Jos verenpaine on 120/75–135/85 mmHg
Hyvin tässä vielä menee. Seuraile muutaman kuukauden välein. Kysy vinkkejä terveydenhoitajaltasi.

Jos verenpaine on useimmiten yli 135/85 mmHg
Nyt on aika kääntyä oman lääkärin puoleen.

Jos ylä- ja alapaineen erotus eli pulssipaine on usein yli 50 mmHg
Olisiko kilpirauhasessa vikaa? Vai ovatko suonet kovettumassa? Mitä lääkärisi suosittaa?

Jos yläpaine on normaali, mutta alapaine yli 85 mmHg
Pitäisiköhän laihduttaa?

Jos alapaine on normaali, mutta yläpaine yli 160 mmHg
Tarvitset varmaan lääkettä systoliseen verenpaineeseen. Jos tupakoit, lopeta.

Jos aamuisin yläpaine on yli 10 mmHg ja/tai alapaine yli 5 mmHg korkeampi kuin päivällä tai illalla
Sinulla voi olla taipumus aamukuohahdukseen? Pitäisikö lääkitystä painottaa iltaan?

Jos vasemmassa olkavarressa on kovin erilainen paine kuin oikeassa
Pitäisikö kuunteluttaa valtimot lääkärilläni?

Jos verenpainemittari ilmoittaa usein ”error”
Onkohan sydämessä eteisvärinä tai muu rytmihäiriö? On viisasta kuunteluttaa sydän
lääkärilläni.

Jos verenpaine on ok, mutta syketaajuus heittelee, vaikka istut rauhassa yli viisi minuuttia ennen mittausta
Taitaa olla sydänfilmin paikka.
 

Lue lisää
Ruokaremonttu laskee verenpainetta
Verenpaine alas - omat ja lääkärin keinot

  • LOPETA SUOLAUS Pääset 4–6 pykälää pienemmillä paineilla.
  • SYÖ TÄYSJYVÄÄ ja kuituja. Paine pienenee 3–6 pykälää.
  • SYÖ RUNSAASTI vihanneksia, hedelmiä, kasviksia. Niistä saat painetta laskevaa kaliumia ja magnesiumia.
  • RAJOITA alkoholia.
  • VÄHENNÄ lakritsia ja salmiakkia.
  • LIIKU HIKEEN puoli tuntia päivässä.
  • PUDOTA PAINOA viisi kiloa, paineet laskevat 3–4 pykälää.
  • LOPETA TUPAKOIMINEN Verenpainetaudin valtimovaarat vähenevät.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti
Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia, D-vitamiinia, magnesiumia sekä K2-vitamiinia. Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock.
Kuva Shutterstock.

Unettomuutta ei tarvitse hyväksyä. Kun sen syy selvitetään, pätevä hoitokin löytyy. Unilääkkeillä on taipumus pahentaa ongelmaa, mutta mitä ovat unta parantavat lääkkeet?

Moni ”huono nukkuja” tyytyy kohtaloonsa ja uskoo, ettei apua löydy. Iso joukko suomalaisia käyttää säännöllisesti nukahtamis- tai unilääkkeitä uskoen, että ilman lääkkeitä uni ei ainakaan tule.

Helsingin Uniklinikan ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved on toista mieltä.

– Kenenkään ei tarvitse hyväksyä unettomuutta. Uniongelmille voi aina tehdä jotain, Sved vakuuttaa.

Hänen mukaansa on harmillista, että nukkumisen ongelmiin tarjotaan ensisijaisesti lääkehoitoa. Jopa 280 000 suomalaista käyttää vuosittain nukahtamis- ja unilääkkeitä.

– Ensin pitäisi tutkia ja selvittää unettomuuden syy. Jos häiriöt johtuvat esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymästä tai uniapneasta, hoidetaan sairautta. Jos masennuksesta, hoidetaan masennusta. Jos käy ilmi, että unettomuus johtuu pääasiassa stressistä, unilääkkeistä ei ole apua, Sved kertoo.

Lääkkeissä on eroa

Lääkkeetön hoito on tutkitusti tehokkain tapa helpottaa unettomuutta. Isossa kansainvälisessä tutkimuksessa seurattiin kolmea ryhmää. Yksi ryhmä käytti unilääkkeitä, toinen ryhmä sai elämäntapojen muutokseen tähtäävää unenhuolto-opastusta ja kognitiivista terapiaa. Kolmas sai molempia: lääkkeitä sekä opastusta ja terapiaa. Vuoden seuranta-ajan jälkeen kävi ilmi, että lääkkeetöntä hoitoa saaneet nukkuivat parhaiten.

Myös unettomuuden käypä hoito -suosituksen mukaan parhaat tulokset saadaan aikaan lääkkeettömästi, kognitiivisella terapialla.

Gabriele Sved ymmärtää, että unihäiriöistä kärsivä haluaa avun nopeasti ja nukahtamislääke voi olla lyhytaikaisessa käytössä paikallaan.

– Valitettavasti lääkkeet vievät usein ojasta allikkoon ja haitat kääntyvät nopeasti hyötyä suuremmiksi.

Unen laatu heikkenee, jolloin pitkäkään uni ei virkistä. Päivisin väsyttää, keskittymiskyky herpaantuu ja muisti pätkii. Lääkkeet aiheuttavat myös riippuvuutta.

Poikkeuksena ovat niin sanotut unta parantavat lääkkeet.

Ne ovat yleensä mielialalääkkeitä, jotka erittäin pienellä annostuksella parantavat unen laatua. Nämä lääkkeet eivät aiheuta toimintakykyongelmia tai riippuvuutta ja niiden teho säilyy myös pitkäaikaisessa käytössä.

Hae apua nopeasti

Uniongelmat ovat yksilöllisiä. Toiset eivät saa unen päästä kiinni, toiset heräilevät kesken unien. Joku on jatkuvasti väsynyt, vaikka nukkuisikin öisin. Mistä sitten tietää, milloin unettomuuteen tulisi hakea apua?

Ensin kannattaa miettiä, onko ongelma tilapäinen vai jatkunut jo pitkään.

– Jokainen nukkuu välillä huonosti. Esimerkiksi työpaikan menetys, läheisen kuolema tai muu stressaava tilanne voi viedä yöunet. Jos uniongelmat jatkuvat vielä 2–3 viikon kuluttua, olisi hyvä hakea apua, Sved neuvoo.

Unettomuudesta tulee ongelma siinä vaiheessa, kun väsymys ja keskittymisvaikeudet haittaavat arkea ja vetävät mielen matalaksi.

Hoitoon kannattaisi siis hakeutua nopeasti. Valitettavan monet unettomat kärvistelevät vuosia ennen avun hakemista. Noin 30 prosenttia suomalaisista kärsii tilapäisestä unettomuudesta. Ikääntyneistä jopa joka toinen nukkuu välillä huonosti.

Jos unihäiriöt jatkuvat yli kolme kuukautta, puhutaan kroonisesta eli pitkäaikaisesta unettomuudesta. Se vaivaa noin joka kymmenettä suomalaista, ja vanhetessa unettomuus lisääntyy.

Opitko unettomaksi?

Pitkäaikainen unettomuus on yleensä niin sanottua toiminnallista unettomuutta eli unettomaksi on opittu vuosien varrella. Nukkumaanmeno jännittää ja pelottaa, mikä vaikeuttaa nukahtamista entisestään.

– Toiminnallinen unettomuus alkaa tyypillisesti jostain tietystä elämäntilanteesta. Esimerkiksi tuoreen äidin yöt häiriintyvät imettämisen ja muun vauvanhoidon takia, mutta kun vauva vihdoin alkaa nukkua, äiti ei nuku. Myös jokin muu stressaava elämäntilanne, kuten työpaikan vaihdos tai opiskelujen aloittaminen, voi laukaista uniongelmat. Ja vaikka stressaava tilanne rauhoittuu, unettomuus jatkuu. Tällöin unettomuus on opittua.

Voi olla, että ongelman laukaissut tekijä ehtii vuosien varrella unohtua, mutta nukahtamisvaikeuksista tai yöheräilystä on tullut tapa.

Malta rauhoittaa ilta

Tehokkain keino hoitaa opittua unettomuutta ovat lääkkeettömät hoitokeinot, eli kognitiivis-behavioraalinen terapia unettomuuteen. Unioppaista ja netistä löytyy pitkä lista nukkumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyviä vinkkejä ja ohjeita, jotka kohentavat unta ja vireyttä.

Untaan voi huoltaa muun muassa oikeanlaisella liikunnalla ja ravinnolla sekä erilaisilla stressinhallinta- ja rentoutumiskeinoilla.

Gabriele Svedin mukaan keinoista tärkein on rauhoittuminen illalla ennen nukkumaanmenoa. Eli ei roikuta sähköpostissa tai sosiaalisessa mediassa, eikä sängyssä tehdä töitä tai katsota tv:tä.

– Älypuhelimet ja tietokoneet häiritsevät unta, sillä niiden voimakas valo estää nukahtamiseen tarvittavan melatoniinin tuotantoa.

Hänen mukaansa suomalaisilla on myös huono tapa juoda iltaisin kahvia tai teetä.

–Kofeiini on iso ongelma, sillä sen puoliintumisaika voi olla jopa 11 tuntia. Pienikin annos illalla voi aiheuttaa unettomuutta. Jos tietää kärsivänsä unettomuudesta, kahvia tai kofeiinipitoista teetä ei pitäisi juoda lainkaan kello 14:n jälkeen.

Alkoholi on Svedin mukaan yksi Suomen yleisimmistä unilääkkeistä, sillä se väsyttää ja voi auttaa jännittynyttä tai ahdistunutta nukahtamaan, mutta se pilaa unen. Uni katkeilee eikä virkistä.

Kun tutkii, tietää

Kun unettomuutta on jatkunut pidempään, kannattaa hakeutua asiantuntijan pakeille. Yleislääkäriltä tai työterveyslääkäriltä voi pyytää lähetteen jatkotutkimuksiin.

Jos unettomuus johtuu kivusta, oikea osoite on kivunhoidon spesialisti tai fysiatri. Jos yöllä on kroonista yskää, hengitysvaikeuksia tai astmaoireita, kannattaa kääntyä keuhkolääkärin puoleen.

Joskus huono nukkuminen, voimakas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomista jaloista. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne.

Gabriele Svedin mukaan on tavallista, että unettomuuden taustalla on useampia syitä, joten myös hoidon tulisi olla kokonaisvaltaista.

Helsingin Uniklinikalla asiakkaat täyttävät ennen vastaanotolle tuloa laajan kyselylomakkeen, jossa käydään läpi muun muassa unen laatuun, unirytmiin, mielialaan ja kuorsaukseen liittyviä asioita.

Vastaanotolla univaikeuksien todetaan usein johtuvan toiminnallisesta unettomuudesta, jolloin hoidoksi riittää useimmiten pari tapaamista unihoitajan kanssa.

Unihoitajan vetämässä pienryhmässä käydään läpi unenhuoltoon liittyviä asioita ja muita lääkkeettömiä hoitokeinoja. Menetelmät perustuvat kognitiivis-behavioraaliseen terapiaan, jossa opetellaan omaan elämäntilanteeseen sopivia selviytymistaitoja.

Mittaukset paljastavat

Aktigrafia on helppo ja edullinen unihäiriöiden perustutkimus. Se tehdään rannekelloa muistuttavalla laitteella, joka seuraa viikon ajan vuorokausirytmiä, unen laatua ja unenaikaista liikehdintää.

Mittaaminen on tärkeää, sillä iso osa huonosti nukkuvista ihmisistä arvioi unensa väärin.

– Ihminen saattaa kokea nukkuneensa vain tunnin yön aikana, mutta aivosähkökäyrä osoittaa uniajan olleen 5–6 tuntia. Joskus jo tieto unen todellisesta rakenteesta vähentää nukkumiseen liittyvää stressiä. Toisaalta monet hyvin nukkuvat arvioivat unensa laadun liian hyväksi, mutta tämä ei ole ongelma niin kauan kuin he kokevat olevansa virkeitä ja toimintakykyisiä, Gabriele Sved sanoo.

Unipolygrafia on laajempi unitutkimus. Siinä seurataan yhden yön ajan muun muassa aivosähkökäyrää, hengitystä, jalkojen liikehdintää ja sydämen rytmiä.

Unipolygrafia tehdään, jos ongelmien syyksi epäillään jotain muuta kuin klassista toiminnallista unettomuutta – esimerkiksi levottomat jalat -oireyhtymää tai uniapneaa. Tarkempi tutkimus on paikallaan myös silloin, kun unenhuolto ei tuota tuloksia tai on syytä epäillä, että unettomuus johtuu jostain sairaudesta.

Lisäksi uniklinikoilla voidaan tehdä erilaisia vireystilatutkimuksia. Jos epäillään uni-valverytmiongelmia, voidaan mitata melatoniinin eritys syljestä. kas väsymys ja siitä aiheutuvat arjen ongelmat ovat seurausta sairaudesta, kuten uniapneasta tai levottomat jalat -oireyhtymästä. Diagnoosin voi saada neurologilta tai unispesialistilta, mutta yleislääkäritkin tunnistavat ne. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa unen saantia.

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

 

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.