Turha pähkäillä, onko verenpaine koholla vai ei. Joka toisella on. Verenpaineen kotimittaus paljastaa kohonneet arvot ja niitä kannattaa tasata heti.

Kuohahtaako vereni aamuisin? Ovatko paineeni korkeimmillaan töissä vai surahtavatko mittarin kovimmat kierrokset alkuviikolla? Onko molemmissa
olkavarsissa sama paine? Kaikki tämä selviää helposti kotimittarilla. Sen jälkeen voi kysyä terveydenhoitajalta, mitä paineille tehdään.

Professori Esko Kumpusalo suosittelee hoitamaan kohonneen verenpaineensa varhain ja huolellisesti. Yllättäen hän kehottaa tarttumaan heti lääkkeisiin, sillä niillä voi pelastautua aivohalvaukselta tai sydäninfarktilta, jopa äkkikuolemalta.

Kumpusalo patistaa hankkimaan ensin kotimittarin, kynän ja ruutuvihon. Tutkimusmatkalle verenpaineeseensa kannattaa lähteä nyt, kun vielä ehtii.

Tänäänkin kolme suomalaista saa aivohalvauksen ja toiset kolme sydänkohtauksen.
— Jos verenpaine on yli 135/85 mmHg, on syytä ottaa yhteys  terveydenhoitajaan. He osaavat verenpaineen lääkkeettömän hoitamisen loistavasti ja lähettävät lääkäriin.

Lääkkeillä lomaolo

Verenpainelääkkeitä on paljon ja niiden kokeileminen voi olla työlästä, mutta sopivilla lääkkeillä väsymys ja paineinen päänsärky hellittävät. Turvotus ja harmituskin vähenevät, kun olo kohenee.

— Eräs potilas sanoi, että tuli ihan lomaolo.

Alkaa kuulostaa siltä, että verenpainetaudin tutkimisessa pitkän uran tehnyt professori Kumpusalo on hurahtanut lääkkeisiin. Missä on se seuranta, jonka aikana potilas ensin vastuutetaan syömään terveellisesti, pudottamaan
painoa ja liikkumaan joka päivä niin, että paita kastuu?

— Olen nähnyt liian monia, joille infarkti ehti ennen kuin terveelliset elämäntavat purivat. Nykyisillä lääkkeillä, tutkimustuloksilla ja tällä kokemuksella olen päätynyt vaihtamaan lääkkeettömän seurannan lääkkeelliseen seurantaan, Esko Kumpusalo kiteyttää.

Hoito korjaa sydäntä

Verenpainelääkitystä vastaan ei kannata potkia, sillä hoidon aikana voi hyvin pudottaa painoaan ja vähentää alkoholinkäyttöään. Liikunnan aloittaminenkin on pitkän tauon jälkeen turvallisempaa lääkitylle sydämelle kuin äkkinäisen ensimmäinen lenkki ilman pillereitä.

Lääkitys saattaa myös korjata verenpainetaudin vaurioittamaa sydäntä.

— Ensimmäinen verenpainetaudin aiheuttama sydänvaurio on vasemman kammion seinämän paksuneminen. Mutta seinämän joustavuus palautuu, jos sydämen työtä helpotetaan suonia laajentavilla verenpainelääkkeillä, Esko Kumpusalo lupaa.

Eikö lääke tehoa?

Jos kolmikymppisen mittarissa on kovat painelukemat, kannattaa ensin suitsia lakritsin ja salmiakin syömistä. Niissä oleva glykyrritsiinihappo nostaa verenpainetta, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Pitää myös miettiä, ovatko kola, kahvi ja energiajuomat niin tärkeitä, että niillä kannattaa aiheuttaa itselleen verenpaineen nousua.

Myös alkoholi on myrkkyä. Viikonloppujuominen nostaa verenpainetta niin reilusti, että lääkärit puhuvat alkuviikon verenpaineesta. Se pysyy korkealla niin kauan kunnes krapula hellittää. Jos humalassa mennään perjantaista pyhään ja krapulassa jatketaan maanantaista tiistaihin, verenpaine tuskin ehtii edes käväistä normaalissa.

— Elintavoilla on tuettava lääkehoitoa. Lääkkeet eivät tehoa, jos suolaa itsensä pystyyn tai käyttää alkoholia yli turvarajojen, Kumpusalo sanoo.

Paineita lääkkeistä

Arjen kilpajuoksun ja viinanjuonnin ohella verenpainetta nostavat myös sivuvaikutuksettomiksi mielletyt tulehduskipulääkkeet, joita ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo. Ne on tarkoitettu kuurina
tulehduskivun hoitamiseen, ei naposteltaviksi eikä elämäntapakipujen hoitamiseen.

Tilapäiset päänsäryt ja kuukautiskivut pitäisi hoitaa parasetamolilla, sillä kaikki tulehduskipulääkkeet ja COX-2-salpaajat keräävät nestettä kudoksiin ja nostavat siten verenpainetta.

Ehkäisypillerit, myös matala-annoksiset valmisteet, nostavat verenpainetta. Veritulppavaaran vuoksi ehkäisypillereitä ei pitäisi käyttää, jos verenpaine ylittää 135/85 mmHg.

Nivelvaivoihin ja ihottumiin tarkoitetut kortikosteroidivalmisteet voivat myös pitää verenpainetta koholla. Takrolimuusi, siklosporiini, erytropoietiini saattavat nostaa paineen pysyvästi.

Luontaistuotteista verenpaine nousee ainakin ginsengillä, johimbiinilla ja lakritsilla.
— Jos verenpaine nousee siitepölyaikana, syynä voi olla kortisonia sisältävä nenäsumute, joka vähentää limakalvoturvotusta, Kumpusalo huomauttaa.

Sittenkin kilpirauhanen?

Kilpirauhaskoe ei kuulu verenpainepotilaan rutiinitutkimuksiin ja jää siksi usein ottamatta.

— Kilpirauhasen vajaatoiminta on kansantauti. Sen hoitaminen ei näy Kelan tilastoissa siksi, että tyroksiinista, jolla tautia hoidetaan, ei saa Kela-korvausta.

Kotimittaaja saattaa päästä kilpirauhasen ylitoiminnan jäljille, jos ylä- ja alapaineen välinen erotus, pulssipaine, ylittää 50. Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkki taas voi olla se, että verenpaine heittelee ja paineen hyppelylle ei löydy muuta syytä.

— Heittelevä verenpaine on syytä saada laskettua ihannearvoihin, sillä hyppivä paine ei laske vaan muuttuu verenpainetaudiksi, Esko Kumpusalo muistuttaa.

Näin mittaat paineet oikein
 

Verenpainemittarin ei tarvitse olla avaruusalus. Yksinkertaisinkin malli toimii hyvin.  Mittaa verenpaine viikon ajan – aamuisin, ennen päiväkahvia – ja iltaisin. Mittaa kummastakin kädestä ainakin kahdesti, mielellään kolmesti. Istu hetki rauhassa ennen kuin aloitat.

Mittaa ensin vasemmasta olkavarresta. Mansetin johto jää kohtaan, josta yleensä otetaan verikoe. Mittaa samalla tavalla oikeasta olkavarresta. Mittaa uudestaan vielä kerran pari vasemmasta ja oikeasta.

Viikossa olet kerännyt mittaustulokset, joista selviää seuraavaa:

Jos verenpaine on alle 120/75 mmHg
Olet onnettaren suosikki! Jatka liikkuvaa elämäntapaa ja mittaa taas vuoden kuluttua.

Jos verenpaine on 120/75–135/85 mmHg
Hyvin tässä vielä menee. Seuraile muutaman kuukauden välein. Kysy vinkkejä terveydenhoitajaltasi.

Jos verenpaine on useimmiten yli 135/85 mmHg
Nyt on aika kääntyä oman lääkärin puoleen.

Jos ylä- ja alapaineen erotus eli pulssipaine on usein yli 50 mmHg
Olisiko kilpirauhasessa vikaa? Vai ovatko suonet kovettumassa? Mitä lääkärisi suosittaa?

Jos yläpaine on normaali, mutta alapaine yli 85 mmHg
Pitäisiköhän laihduttaa?

Jos alapaine on normaali, mutta yläpaine yli 160 mmHg
Tarvitset varmaan lääkettä systoliseen verenpaineeseen. Jos tupakoit, lopeta.

Jos aamuisin yläpaine on yli 10 mmHg ja/tai alapaine yli 5 mmHg korkeampi kuin päivällä tai illalla
Sinulla voi olla taipumus aamukuohahdukseen? Pitäisikö lääkitystä painottaa iltaan?

Jos vasemmassa olkavarressa on kovin erilainen paine kuin oikeassa
Pitäisikö kuunteluttaa valtimot lääkärilläni?

Jos verenpainemittari ilmoittaa usein ”error”
Onkohan sydämessä eteisvärinä tai muu rytmihäiriö? On viisasta kuunteluttaa sydän
lääkärilläni.

Jos verenpaine on ok, mutta syketaajuus heittelee, vaikka istut rauhassa yli viisi minuuttia ennen mittausta
Taitaa olla sydänfilmin paikka.
 

Lue lisää
Ruokaremonttu laskee verenpainetta
Verenpaine alas - omat ja lääkärin keinot

  • LOPETA SUOLAUS Pääset 4–6 pykälää pienemmillä paineilla.
  • SYÖ TÄYSJYVÄÄ ja kuituja. Paine pienenee 3–6 pykälää.
  • SYÖ RUNSAASTI vihanneksia, hedelmiä, kasviksia. Niistä saat painetta laskevaa kaliumia ja magnesiumia.
  • RAJOITA alkoholia.
  • VÄHENNÄ lakritsia ja salmiakkia.
  • LIIKU HIKEEN puoli tuntia päivässä.
  • PUDOTA PAINOA viisi kiloa, paineet laskevat 3–4 pykälää.
  • LOPETA TUPAKOIMINEN Verenpainetaudin valtimovaarat vähenevät.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.