Turha pähkäillä, onko verenpaine koholla vai ei. Joka toisella on. Verenpaineen kotimittaus paljastaa kohonneet arvot ja niitä kannattaa tasata heti.

Kuohahtaako vereni aamuisin? Ovatko paineeni korkeimmillaan töissä vai surahtavatko mittarin kovimmat kierrokset alkuviikolla? Onko molemmissa
olkavarsissa sama paine? Kaikki tämä selviää helposti kotimittarilla. Sen jälkeen voi kysyä terveydenhoitajalta, mitä paineille tehdään.

Professori Esko Kumpusalo suosittelee hoitamaan kohonneen verenpaineensa varhain ja huolellisesti. Yllättäen hän kehottaa tarttumaan heti lääkkeisiin, sillä niillä voi pelastautua aivohalvaukselta tai sydäninfarktilta, jopa äkkikuolemalta.

Kumpusalo patistaa hankkimaan ensin kotimittarin, kynän ja ruutuvihon. Tutkimusmatkalle verenpaineeseensa kannattaa lähteä nyt, kun vielä ehtii.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänäänkin kolme suomalaista saa aivohalvauksen ja toiset kolme sydänkohtauksen.
— Jos verenpaine on yli 135/85 mmHg, on syytä ottaa yhteys  terveydenhoitajaan. He osaavat verenpaineen lääkkeettömän hoitamisen loistavasti ja lähettävät lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeillä lomaolo

Verenpainelääkkeitä on paljon ja niiden kokeileminen voi olla työlästä, mutta sopivilla lääkkeillä väsymys ja paineinen päänsärky hellittävät. Turvotus ja harmituskin vähenevät, kun olo kohenee.

— Eräs potilas sanoi, että tuli ihan lomaolo.

Alkaa kuulostaa siltä, että verenpainetaudin tutkimisessa pitkän uran tehnyt professori Kumpusalo on hurahtanut lääkkeisiin. Missä on se seuranta, jonka aikana potilas ensin vastuutetaan syömään terveellisesti, pudottamaan
painoa ja liikkumaan joka päivä niin, että paita kastuu?

— Olen nähnyt liian monia, joille infarkti ehti ennen kuin terveelliset elämäntavat purivat. Nykyisillä lääkkeillä, tutkimustuloksilla ja tällä kokemuksella olen päätynyt vaihtamaan lääkkeettömän seurannan lääkkeelliseen seurantaan, Esko Kumpusalo kiteyttää.

Hoito korjaa sydäntä

Verenpainelääkitystä vastaan ei kannata potkia, sillä hoidon aikana voi hyvin pudottaa painoaan ja vähentää alkoholinkäyttöään. Liikunnan aloittaminenkin on pitkän tauon jälkeen turvallisempaa lääkitylle sydämelle kuin äkkinäisen ensimmäinen lenkki ilman pillereitä.

Lääkitys saattaa myös korjata verenpainetaudin vaurioittamaa sydäntä.

— Ensimmäinen verenpainetaudin aiheuttama sydänvaurio on vasemman kammion seinämän paksuneminen. Mutta seinämän joustavuus palautuu, jos sydämen työtä helpotetaan suonia laajentavilla verenpainelääkkeillä, Esko Kumpusalo lupaa.

Eikö lääke tehoa?

Jos kolmikymppisen mittarissa on kovat painelukemat, kannattaa ensin suitsia lakritsin ja salmiakin syömistä. Niissä oleva glykyrritsiinihappo nostaa verenpainetta, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Pitää myös miettiä, ovatko kola, kahvi ja energiajuomat niin tärkeitä, että niillä kannattaa aiheuttaa itselleen verenpaineen nousua.

Myös alkoholi on myrkkyä. Viikonloppujuominen nostaa verenpainetta niin reilusti, että lääkärit puhuvat alkuviikon verenpaineesta. Se pysyy korkealla niin kauan kunnes krapula hellittää. Jos humalassa mennään perjantaista pyhään ja krapulassa jatketaan maanantaista tiistaihin, verenpaine tuskin ehtii edes käväistä normaalissa.

— Elintavoilla on tuettava lääkehoitoa. Lääkkeet eivät tehoa, jos suolaa itsensä pystyyn tai käyttää alkoholia yli turvarajojen, Kumpusalo sanoo.

Paineita lääkkeistä

Arjen kilpajuoksun ja viinanjuonnin ohella verenpainetta nostavat myös sivuvaikutuksettomiksi mielletyt tulehduskipulääkkeet, joita ovat esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni ja asetyylisalisyylihappo. Ne on tarkoitettu kuurina
tulehduskivun hoitamiseen, ei naposteltaviksi eikä elämäntapakipujen hoitamiseen.

Tilapäiset päänsäryt ja kuukautiskivut pitäisi hoitaa parasetamolilla, sillä kaikki tulehduskipulääkkeet ja COX-2-salpaajat keräävät nestettä kudoksiin ja nostavat siten verenpainetta.

Ehkäisypillerit, myös matala-annoksiset valmisteet, nostavat verenpainetta. Veritulppavaaran vuoksi ehkäisypillereitä ei pitäisi käyttää, jos verenpaine ylittää 135/85 mmHg.

Nivelvaivoihin ja ihottumiin tarkoitetut kortikosteroidivalmisteet voivat myös pitää verenpainetta koholla. Takrolimuusi, siklosporiini, erytropoietiini saattavat nostaa paineen pysyvästi.

Luontaistuotteista verenpaine nousee ainakin ginsengillä, johimbiinilla ja lakritsilla.
— Jos verenpaine nousee siitepölyaikana, syynä voi olla kortisonia sisältävä nenäsumute, joka vähentää limakalvoturvotusta, Kumpusalo huomauttaa.

Sittenkin kilpirauhanen?

Kilpirauhaskoe ei kuulu verenpainepotilaan rutiinitutkimuksiin ja jää siksi usein ottamatta.

— Kilpirauhasen vajaatoiminta on kansantauti. Sen hoitaminen ei näy Kelan tilastoissa siksi, että tyroksiinista, jolla tautia hoidetaan, ei saa Kela-korvausta.

Kotimittaaja saattaa päästä kilpirauhasen ylitoiminnan jäljille, jos ylä- ja alapaineen välinen erotus, pulssipaine, ylittää 50. Kilpirauhasen vajaatoiminnan merkki taas voi olla se, että verenpaine heittelee ja paineen hyppelylle ei löydy muuta syytä.

— Heittelevä verenpaine on syytä saada laskettua ihannearvoihin, sillä hyppivä paine ei laske vaan muuttuu verenpainetaudiksi, Esko Kumpusalo muistuttaa.

Näin mittaat paineet oikein
 

Verenpainemittarin ei tarvitse olla avaruusalus. Yksinkertaisinkin malli toimii hyvin.  Mittaa verenpaine viikon ajan – aamuisin, ennen päiväkahvia – ja iltaisin. Mittaa kummastakin kädestä ainakin kahdesti, mielellään kolmesti. Istu hetki rauhassa ennen kuin aloitat.

Mittaa ensin vasemmasta olkavarresta. Mansetin johto jää kohtaan, josta yleensä otetaan verikoe. Mittaa samalla tavalla oikeasta olkavarresta. Mittaa uudestaan vielä kerran pari vasemmasta ja oikeasta.

Viikossa olet kerännyt mittaustulokset, joista selviää seuraavaa:

Jos verenpaine on alle 120/75 mmHg
Olet onnettaren suosikki! Jatka liikkuvaa elämäntapaa ja mittaa taas vuoden kuluttua.

Jos verenpaine on 120/75–135/85 mmHg
Hyvin tässä vielä menee. Seuraile muutaman kuukauden välein. Kysy vinkkejä terveydenhoitajaltasi.

Jos verenpaine on useimmiten yli 135/85 mmHg
Nyt on aika kääntyä oman lääkärin puoleen.

Jos ylä- ja alapaineen erotus eli pulssipaine on usein yli 50 mmHg
Olisiko kilpirauhasessa vikaa? Vai ovatko suonet kovettumassa? Mitä lääkärisi suosittaa?

Jos yläpaine on normaali, mutta alapaine yli 85 mmHg
Pitäisiköhän laihduttaa?

Jos alapaine on normaali, mutta yläpaine yli 160 mmHg
Tarvitset varmaan lääkettä systoliseen verenpaineeseen. Jos tupakoit, lopeta.

Jos aamuisin yläpaine on yli 10 mmHg ja/tai alapaine yli 5 mmHg korkeampi kuin päivällä tai illalla
Sinulla voi olla taipumus aamukuohahdukseen? Pitäisikö lääkitystä painottaa iltaan?

Jos vasemmassa olkavarressa on kovin erilainen paine kuin oikeassa
Pitäisikö kuunteluttaa valtimot lääkärilläni?

Jos verenpainemittari ilmoittaa usein ”error”
Onkohan sydämessä eteisvärinä tai muu rytmihäiriö? On viisasta kuunteluttaa sydän
lääkärilläni.

Jos verenpaine on ok, mutta syketaajuus heittelee, vaikka istut rauhassa yli viisi minuuttia ennen mittausta
Taitaa olla sydänfilmin paikka.
 

Lue lisää
Ruokaremonttu laskee verenpainetta
Verenpaine alas - omat ja lääkärin keinot

  • LOPETA SUOLAUS Pääset 4–6 pykälää pienemmillä paineilla.
  • SYÖ TÄYSJYVÄÄ ja kuituja. Paine pienenee 3–6 pykälää.
  • SYÖ RUNSAASTI vihanneksia, hedelmiä, kasviksia. Niistä saat painetta laskevaa kaliumia ja magnesiumia.
  • RAJOITA alkoholia.
  • VÄHENNÄ lakritsia ja salmiakkia.
  • LIIKU HIKEEN puoli tuntia päivässä.
  • PUDOTA PAINOA viisi kiloa, paineet laskevat 3–4 pykälää.
  • LOPETA TUPAKOIMINEN Verenpainetaudin valtimovaarat vähenevät.

Jos kolmikymppisen mittarissa on kovat painelukemat, kannattaa ensin suitsia lakritsin ja salmiakin syömistä. 

 

Kannattaa todellakin mennä perusteelliseen lääkärintarkastukseen, koska jokin sairaus nostaa paineita, jos elintavat ovat hyvät.

  • ylös 25
  • alas 22

Huomio.. kuvassa mitataan verenpainetta ranteesta ja artikkelissa puhutaan olkavarresta.

  • ylös 19
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla