Olemme tottuneet ajattelemaan, että mielen sairauksia hoidetaan lääkkeillä ja terapialla, mutta tarjolla olisi myös aivokirurgiaa. Olisiko psykokirurgian aika jo tullut, neurokirurgi Juha Pohjola?
Aivotutkimus on paljastanut, että monissa sairauksissa aivojen syvien osien toiminta on joissakin kohdin normaalia vilkkaampaa. Näin on muun muassa Parkinsonin taudissa, masennuksessa ja pakko-oireissa. Niinpä näitä sairauksia voidaan hoitaa leikkauksella, joka hillitsee liikaa aktiivisuutta juuri tässä kohdassa aivoja.
Töölön sairaalassa Helsingissä tehtiin jo 1960- ja 70-luvulla satoja leikkauksia psykiatrisille ja Parkinson-potilaille. Heillä aivojen syvien osien toimintaa hillittiin aivoihin asennetuilla elektrodeilla, joiden kärkiosaa kuumennettiin.
1990-luvulla leikkaustekniikkaa muutettiin niin, että elektrodeja ei enää kuumennettu vaan niihin alettiin johtaa sähkövirtaa, joka aiheuttaa pienen toiminnallisen häiriön aivoissa mutta ei tuhoa kudosta.
– Tällä tekniikalla alettiin leikata psykiatrisia potilaita maailmalla kymmenen vuotta sitten, meillä Suomessa vuonna 2008. Kansainvälisten tutkimusten tulokset ovat olleet hyviä: kaksi kolmesta saa apua vaikeaan masennukseensa tai pakko-oireisiinsa, kertoo neurokirurgi Juha Pohjola HYKSin neurokirurgian klinikasta.
Leikkauksessa asennettavien elektrodien paikat lasketaan millintarkasti: esimerkiksi masennusoireisiin voidaan vaikuttaa useammasta paikasta aivoissa.
Elektrodeista kulkee yhteys rintaan ihon alle sijoitettuun pieneen tietokoneeseen, jota potilas itse säätää kaukosäätimellä. Kuulostaa vaikealta ja raskaalta mutta ei ole sitä.
– Potilas on hereillä koko leikkauksen ajan, koska elektrodien vaikutus täytyy tietää heti. Hän ei kärsi, sillä aivot ja kallo ovat täysin tunnottomat ja iho on puudutettu, Pohjola kuvailee.
Hän leikkaa päivittäin liikehäiriöistä kärsiviä ja on odottanut jo 15 vuotta psykokirurgian nousua. Leikkauskynnys tuntuu kuitenkin olevan korkea ja varsinkin psykiatrit vierastavat hoitoa, jossa kajotaan potilaan aivoihin.
– Monet potilaat ovat ottaneet yhteyttä ja kysyneet, miten pääsisivät psykiatriseen leikkaushoitoon, mutta emme ole voineet sitä tarjota. On selvää, että jatkossakaan neurokirurgi ei tule hoitamaan psykiatrisia potilaita. Me teemme leikkauksia niille, jotka psykiatrit meille tarjoavat, ja hoitovastuu myös leikkauksen jälkeen pysyy psykiatreilla, Juha Pohjola sanoo.
Lue lisää mielen järkkymisestä.