Suonikohjut ovat yleinen, särkevä ja vähätelty vaiva, joka kertoo vakavista muutoksista verenkierrossa. Suonikohjut eivät vaurioita vain ulkonäköä, joten ne pitää hoitaa.
Sääreen ilmaantuu pullottava, röpelöinen ja sininen mato. Se on ruma, mutta siitä ei tunnu olevan muuta haittaa. Myöhemmin sama jalka alkaa turvota aina iltaa kohti.
Pintaan noussut, pullottava verisuoni on merkki laskimovajaatoiminnasta. Jalkojen laskimoiden seinämien rakenteissa on tapahtunut jostakin syystä muutoksia, ja laskimoiden läpät pettävät. Koska verenpaine laskimoissa nousee, nestettä tihkuu verisuonten ulkopuolelle varsinkin seistessä.
Jalkojen laskimoiden vajaatoiminta on krooninen ja useimmiten myös etenevä sairaus. Useimmille suonikohjut alkavat jossain vaiheessa aiheuttaa oireita.
Turvotus voi olla aluksi ihan lievääkin, mutta se pahenee vähitellen. Jos paine laskimoissa jatkuu, jalan iho alkaa tummua.
Oireilevista suonikohjuista lääkäriin
Suonikohjut ovat miesten ja naisten vaiva. Naisilla ne alkavat näkyä tavallisimmin raskauden jälkeen ja miehillä 30–40-vuotiaana. Kohjut lisääntyvät selvästi iän myötä, mutta pelkästään vanhuuden vaivasta ei ole kyse.
Yksi suurimmista suonikohjujen syntyä edistävistä tekijöistä näyttää tutkimusten mukaan olevan perityt geneettiset muutokset.
Myös ylipainon on ajateltu lisäävän suonikohjujen riskiä. Jos massaa on paljon, jalkojen laskimoiden paluuvirtaus ei ole paras mahdollinen, ja suuri kuormakin turvottaa jalkoja.
Kumpi hoito sinulle?
Tukisukkia on pidetty hyvänä hoitotapana. Nyt tiedetään, että sukilla ei voida pysäyttää laskimoiden vajaatoiminnan etenemistä tai estää uusien suonikohjujen syntymistä. Aamulla jalkoihin vedetyt tukisukat ehkäisevät kyllä turvotusta.
Kuitenkin, Isossa-Britanniassa tehtyjen laskelmien mukaan viiden vuoden jälkeen sukkien käyttö tulee kajoavaa hoitoa kalliimmaksi. Vialliset suonet eivät häviä puristamalla mihinkään. Mutta jos kohjutauti on edennyt niin pitkälle, että se on aiheuttanut ihomuutoksia tai säärihaavan, niiden hoidossa sukilla on keskeinen osa.
Kajoava hoito. Säären suonia on varaa karsia. Useimmiten paikallispuudutuksessa tehdään toimenpide, jolla viallinen verisuoni arpeutetaan tai kuihdutetaan pois. Ensisijainen vaihtoehto on pintalaskimorungon käsittely laserilla tai radiotaajuuslämmöllä.
Joillekin sopii paremmin vaahtoskleroterapia. Siinä suonikohjun sisään ruiskutetaan vaahtoavaa ainetta, joka kutistaa ja kuihduttaa pullottavan suonen.
Laskimoiden poistaminen noin vain käytöstä voi tuntua pelottavalta. Emmekö tarvitse niitä kaikkia?
Jalan paluuverestä 90 prosenttia kulkee syvissä laskimoissa lihasten sisällä. Suonikohjujen hoidossa kajotaan ainoastaan pintaverenkiertoon ja vain sen vialliseen osaan. Laskimot eivät siis pääse loppumaan jaloista.
Asiantuntija: Pekka Kuukasjärvi, thorax- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri, Terveystalo Tampere ja Turku.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.