Tee ihmiskoe itselläsi:
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Amerikkalaiset tutkijat ovat kehittäneet terveysohjelman, jota noudattamalla kroonisia sairauksia on saatu antautumaan. Kokeile viisi viikkoa ja tunnustele, kannattaako jatkaa.

Viiden viikon mittainen oma ihmiskoe on helppo. Muutat vain syömisiäsi ja liikuntaasi. Jos haluaa tarkistaa tulokset verikokeella, kannattaa otattaa verenrasvat, verensokeri ja hs-CRP laboratoriossa ennen kuin aloittaa. Verikokeita ei tietenkään ole pakko ottaa, mutta ne paljastavat lahjomattomasti, hyödyttääkö elintapojen muuttaminen.  

Kiinnostavin on hs-CRP. Jos se on alle 1 mg/l, matala-asteinen tulehdus ei haittaa. Jos tulehduksen välittäjä­aineita virtaa veressä enemmän kuin kolme grammaa litrassa, viiden viikon koe kannattaa aloittaa.

Tuntemuksistaan ja oireistaan on hyvä pitää päiväkirjaa: Onko puppua, että tyypin 2 diabetes paranee tai fibromyalgiaoireet helpottavat? Väheneekö väsymys tai helpottaako masennus? Tippuvatko kilot ja aleneeko verenpaine? Jotkut kehuvat hiustensa ja kynsiensä vahvistuvan, ihonsa paranevan. Käykö näin?

SYÖ NÄIN

Ravinnosta jätetään pois kaikki eläintuotteet, sokeri ja kuorittu viljan. Kokeen aikana ei juoda myöskään kofeiini- eikä sokeripitoisia juomia, kuten kahvia, teetä tai limsoja. Kofeiinista luopuminen aiheuttaa monilla voimakkaita lihaskipuja ja päänsärkyjä. Kun elimistö puhdistuu, oireet helpottavat muutamassa päivässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nauti: marjat, kasvikset, hedelmät, täysjyvävilja, pavut, linssit, herneet, pähkinät, siemenet, soija, peruna, sienet, hiukan hunajaa.

Vältä: eläinkunnan tuotteet, pitkän teollisen prosessin läpikäyneet valmisteet, sokeri ja makeutusaineet.  

LIIKU NÄIN

Kokeilun aikana suositellaan liikkumaan jokaisen aterian jälkeen, vaikka niin, että 10 000 askelta täyttyy päivässä. Kävely, pyöräily, isojen lihasten liikuttaminen imaisee ateriasta saadun glukoosin lihaksiin ja estää verensokerin nousun haitalliselle tasolle.

ESIMERKKIPÄIVÄ

 

Aamiainen 7–8

Syö! Marjoja, täysjyväpuuroa, pähkinöitä, soijajogurttia. D-vitamiini­pilleri. Uskomatonta kyllä, kahvin voi korvata juomalla tyhjään mahaan mukillisen kuumaa vettä! Suolisto toimii ja pää herää.

Liiku! Vartin kävely heti ruoan jälkeen. Aamurytmi on järkevä muuttaa niin, että syö juuri ennen töihin lähtöä, jotta pääsee heti liikkumaan.

● Aamiainen on niin reilu, ettei välipaloja tarvita. Jos tulee ruoanhimo, vesi auttaa.

Lounas 12–13

Syö! Kasvislounas, jossa ei eläinkunnan tuotteita, ei maitoa, eikä juustoja. Syö värejä. Aterialla voi olla papuja, linssejä, herneitä, pähkinöitä, siemeniä, perunaa, sieniä, marjoja, täysjyväpastaa, täysjyväriisiä, quinoaa. Jälkiruoaksi vaikka taatelia, rusinoita. Ei lisättyä sokeria. Työpaikkaruokalasta voi pyytää sokerittoman vegaaniruoan.

Liiku! Heti lounaan jälkeen portaisiin, ulos kävelemään vartiksi, jotta verensokeri lähtee tasaantumaan.

● Jos tulee kahvinhimo, juo mukillinen kuumaa vettä tai yrttiteetä. Ei välipaloja. Eikä kofeiinipitoisia juomia.

Päivällinen 17–18

Syö! Kasvisruokaa. Jos et muuta keksi, kiehauta vaikka pakastehernepussi, johon lisäät sipulia ja viimeksi luomukookosmaidon. Soseuta. Täysjyväleivän päälle sokeritonta maapähkinätahnaa, tahinia tai kasvislevitteitä. Marjoja. Hedelmiä. Isoja annoksia!

Liiku! Ulos liikkumaan vaikka lasten kanssa. Päivällisen jälkeen ei syödä mitään, jotta yöuni rauhoittuu.

TULOS

Kasvisruoalla, aterianjälkeisellä liikkumisella ja sokerista luopumisella painon putoaa noin neljä kiloa reilussa kuukaudessa.

Elämäntapamuutoksen tulokset näkyvät yleensä nopeasti. Viiden viikon jälkeen voi miettiä, palaako entiseen vai jatkaako.

 

 

Marketta

Viljat pois sekä maitotuotteet.

Todellakin jätä ne viljat. Jopa kolmasosa ihmisistä saa oireita viljoista. Gluteeniviljoista. Kaura saattaa käydä.

Syö laadukasta lihaa. Luomua ja riistaa.

Näin glykeemistä indeksiä tulkitaan (kuvaa ruoka-aineen imeytyvien hiilihydraattien aiheuttamaa muutosta verensokerissa verrattuna referenssiruoka-aineeseen kuten sokeri):

GI 0–10: Syö huoletta.
GI 11–19: Nauti yhdessä proteiinien kanssa, niin glykeeminen kuorma alenee.
GI yli 20: Nauti vain harkiten.

Sokerien GI on 100 ja hiilihydraattia 100 grammassa sokeria on 100 grammaa.
Ruisleivän GI on 58 ja hiilihydraattia on 100 grammassa leipää 49 grammaa.
Ranskanleivän GI on 70 ja hiilihydraattia on 100 grammassa leipää 50 grammaa.
Perunan GI on 50 ja hiilihydraattia on 100 grammassa perunaa 13 grammaa.
Tumman keitetyn riisin GI on 55 ja hiilihydraattia on 100 grammassa riisiä 29 grammaa.
Keitetyn pastan GI on 47 ja hiilihydraattia on 100 grammassa pastaa 52 grammaa.

Kaikki viljat, peruna ja riisit omaavat korkean GI:n sekä sisältävät runsaasti hiilihydraatteja.

Kaikki hiilihydraatit muuttuvat sokeriksi ja läskiksi, jos et niitä kuluta.

  • ylös 14
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla