Jos epäilet, että pelimaailma on nielaisemassa sinut, tee pikatesti. Saat myös vinkit ensiapuun.

1. Onko sinulla voimakas kiinnostus pelaamiseen? 

2. Onko sinun pelattava jatkuvasti suuremmilla rahasummilla, jotta saat haluamasi jännityksen? 

3. Oletko tehnyt toistuvia, epäonnistuneita yrityksiä vähentää tai lopettaa pelaaminen? 

4. Aiheuttaako pelaamisen vähentäminen sinussa levottomuutta tai ärtyisyyttä?   

5. Pelaatko paetaksesi ongelmia tai helpottaaksesi ahdistuneisuuden tunteita?          
6. Kun häviät rahaa, palaatko pian takaisin pelaamaan ”tasoittaaksesi” tappion?   

7. Valehteletko muille salataksesi pelaamisesi aiheuttamat rahalliset tappiot?       

8. Oletko syyllistynyt petokseen, väärennökseen tai kavallukseen pelaamisen rahoittamiseksi?   

9. Oletko menettänyt tärkeän ihmissuhteen tai työpaikan pelaamisen takia?          

10. Pyydätkö muilta rahaa selvitäksesi pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta?     

Vastaa rehellisesti. Jos vastaat kyllä viisi kertaa tai enemmän, kärsit todennäköisesti peliriippuvuudesta.

Pika-apua pelihimon selättämiseen

1. Soita auttavaan puhelimeen Peluuriin, p. 0800 100101. Tekstiviestitukea saat Pelivoimapiiristä . Netissä toimii Peli poikki -ohjelma, johon kuuluu myös terapeutin tuki. Apua saa myös mm. A-klinikoilta, riippuvuusklinikka Tyynelästä Pieksämäeltä, Kuopion Kriisikeskuksesta, Järvenpään sosiaalisairaalasta sekä Peliklinikalta Helsingistä.

2. Pidä pelipäiväkirjaa. Kirjaa ylös pelikerrat, voitot ja tappiot ja kulunut aika. Päiväkirjan avulla saat oikean kuvan pelaamisestasi.

3. Hyväksy mielipaha. Tiedosta, että pelaaminen antaa sinulle myös mielihyvää, ja että siitä luopuminen tuottaa tuskaa. Kuvittele, miltä lopettamisen aiheuttama suuttumus tuntuu. Mieti keinoja, joiden avulla kestät pettymyksiä, kun et voi enää paeta niitä pelaamiseen. Mitä hyvää seuraa, kun luovut pelaamisesta?

4. Kulje toista kautta. Suunnittele uusi reitti, jota kulkemalla voit välttää houkuttavat pelikoneet. Mieti, millainen tunnetila tai tilanne saa sinut yleensä pelaamaan. Pelaamistasi voi hillitä jo pelkkä oivallus siitä, että pelihimo iskee vain, kun olet esimerkiksi stressaantunut tai yksinäinen.

5. Älä yliarvioi taitoa. Peliriippuvaisella on tapana selittää voitot taidolla ansaituksi ja häviöt huonoksi tuuriksi. Muista, että esimerkiksi raha-automaatteja pelatessa taidolla ei ole mitään merkitystä.

6. Ajattele järjellä. Suurimmasta osasta rahapelejä on lopulta mahdoton jäädä voitolle. Todennäköisyydet ovat aina pelinjärjestäjän puolella. Raha-automaatti on tietokone, joka ei ole jonain päivänä anteliaalla, hyvällä tuulella ja toisena huonolla. Tietokoneohjelma toimii aina samalla kaavalla ja toteuttaa siihen asennettua kaavaa.

Asiantuntijoina Hannu Alho, päihdelääketieteen professori, THL, Antti Kauppi, psykologi, Peliklinikka ja Saini Mustalampi, kehittämispäällikkö, THL

Lue lisää Pakko pelata, pakko hävitä

Suomi on pelihimoisen paratiisi. Menipä ruokakauppaan, kioskiin tai kuppilaan, kunniapaikalla komeilee rahapeli­automaatti. Yksi automaatti synnyttää kaksi peliongelmaista. 130 000 suomalaisella eli noin kolmella prosentilla väestöstä on ongelmia rahapelaamisensa hallinnassa.

Kolmasosa ongelmapelaajista kärsii pelihimosta eli vakavasta, sairaudeksi luokiteltavasta riippuvuushäiriöstä. Peliriippuvainen on pakonomaisen kiinnostunut rahapeleistä eikä pysty lopettamaan, vaikka pelaaminen tuhoaisi talouden, työkyvyn ja ihmissuhteet.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.