
Jos epäilet, että pelimaailma on nielaisemassa sinut, tee pikatesti. Saat myös vinkit ensiapuun.
1. Onko sinulla voimakas kiinnostus pelaamiseen?
2. Onko sinun pelattava jatkuvasti suuremmilla rahasummilla, jotta saat haluamasi jännityksen?
3. Oletko tehnyt toistuvia, epäonnistuneita yrityksiä vähentää tai lopettaa pelaaminen?
4. Aiheuttaako pelaamisen vähentäminen sinussa levottomuutta tai ärtyisyyttä?
5. Pelaatko paetaksesi ongelmia tai helpottaaksesi ahdistuneisuuden tunteita?
6. Kun häviät rahaa, palaatko pian takaisin pelaamaan ”tasoittaaksesi” tappion?
7. Valehteletko muille salataksesi pelaamisesi aiheuttamat rahalliset tappiot?
8. Oletko syyllistynyt petokseen, väärennökseen tai kavallukseen pelaamisen rahoittamiseksi?
9. Oletko menettänyt tärkeän ihmissuhteen tai työpaikan pelaamisen takia?
10. Pyydätkö muilta rahaa selvitäksesi pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta?
Vastaa rehellisesti. Jos vastaat kyllä viisi kertaa tai enemmän, kärsit todennäköisesti peliriippuvuudesta.
Pika-apua pelihimon selättämiseen
1. Soita auttavaan puhelimeen Peluuriin, p. 0800 100101. Tekstiviestitukea saat Pelivoimapiiristä . Netissä toimii Peli poikki -ohjelma, johon kuuluu myös terapeutin tuki. Apua saa myös mm. A-klinikoilta, riippuvuusklinikka Tyynelästä Pieksämäeltä, Kuopion Kriisikeskuksesta, Järvenpään sosiaalisairaalasta sekä Peliklinikalta Helsingistä.
2. Pidä pelipäiväkirjaa. Kirjaa ylös pelikerrat, voitot ja tappiot ja kulunut aika. Päiväkirjan avulla saat oikean kuvan pelaamisestasi.
3. Hyväksy mielipaha. Tiedosta, että pelaaminen antaa sinulle myös mielihyvää, ja että siitä luopuminen tuottaa tuskaa. Kuvittele, miltä lopettamisen aiheuttama suuttumus tuntuu. Mieti keinoja, joiden avulla kestät pettymyksiä, kun et voi enää paeta niitä pelaamiseen. Mitä hyvää seuraa, kun luovut pelaamisesta?
4. Kulje toista kautta. Suunnittele uusi reitti, jota kulkemalla voit välttää houkuttavat pelikoneet. Mieti, millainen tunnetila tai tilanne saa sinut yleensä pelaamaan. Pelaamistasi voi hillitä jo pelkkä oivallus siitä, että pelihimo iskee vain, kun olet esimerkiksi stressaantunut tai yksinäinen.
5. Älä yliarvioi taitoa. Peliriippuvaisella on tapana selittää voitot taidolla ansaituksi ja häviöt huonoksi tuuriksi. Muista, että esimerkiksi raha-automaatteja pelatessa taidolla ei ole mitään merkitystä.
6. Ajattele järjellä. Suurimmasta osasta rahapelejä on lopulta mahdoton jäädä voitolle. Todennäköisyydet ovat aina pelinjärjestäjän puolella. Raha-automaatti on tietokone, joka ei ole jonain päivänä anteliaalla, hyvällä tuulella ja toisena huonolla. Tietokoneohjelma toimii aina samalla kaavalla ja toteuttaa siihen asennettua kaavaa.
Asiantuntijoina Hannu Alho, päihdelääketieteen professori, THL, Antti Kauppi, psykologi, Peliklinikka ja Saini Mustalampi, kehittämispäällikkö, THL
Lue lisää Pakko pelata, pakko hävitä
Suomi on pelihimoisen paratiisi. Menipä ruokakauppaan, kioskiin tai kuppilaan, kunniapaikalla komeilee rahapeliautomaatti. Yksi automaatti synnyttää kaksi peliongelmaista. 130 000 suomalaisella eli noin kolmella prosentilla väestöstä on ongelmia rahapelaamisensa hallinnassa.
Kolmasosa ongelmapelaajista kärsii pelihimosta eli vakavasta, sairaudeksi luokiteltavasta riippuvuushäiriöstä. Peliriippuvainen on pakonomaisen kiinnostunut rahapeleistä eikä pysty lopettamaan, vaikka pelaaminen tuhoaisi talouden, työkyvyn ja ihmissuhteet.