Aivoinfarkti tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta, ja silloin hoitoon on tulipalokiire.

Kun aivojen verenkierto häiriintyy, voi tapahtua mitä tahansa. Tämä tilanne koskee Suomessa noin 14 000 henkeä vuosittain, 2 500 johtaa kuolemaan. Joka neljäs on työikäinen.

Aivohalvaus voi johtua kahdesta syystä: aivovaltimo joko tukkeutuu tai vuotaa.

Tukkeuma aiheuttaa hapenpuutteen veri­suonen alueella, jolloin syntyy kuolio eli infarkti. Vuodossa verenkierto vähenee vuotavan suonen alueella ja vuotava veri aiheuttaa painetta ympärillä oleviin kudoksiin, jolloin lähellä olevan hermokudoksen toiminta häiriintyy.

Liuotus on tehokkain hoito

Verihyytymän tukkima verisuoni avataan suonensisäisesti liuottamalla. Lääkkeenä käytetään ainetta, jolla elimistö myös itse liuottaa väärässä paikassa väärään aikaan syntyneitä veritulppia. Kun lääkäri antaa ainetta laskimonsisäisesti isona annoksena, se nopeuttaa tukoksen aukeamista.

Sen jälkeen aloitetaan uusien tukkeutumien ehkäisy joko tulpan syntyä estävillä tai veren hyytymistaipumusta vähentävillä lääkkeillä (ASA eli aspiriini, dipyridamoli, klopidogreeli tai varfariini). Useimmiten potilaan kokonaishoito edellyttää myös kohonneen verenpaineen ja veren rasvojen (kolesteroli) hoitoa.

Liuotus voidaan tehdä aivoveritulppapotilaille, joilla oireiden alkamisesta on alle 4,5 tuntia ja joilla ei ole hoidolle vasta-aiheita, kuten vuotavaa vatsahaavaa tai veren­ohennuslääkitystä. Tehokkaan liuotushoidon ehtii saada parhaassakin tapauksessa vain joka neljäs potilas, mutta yleensä tuntuvasti harvempi.

Liuotushoitoa annetaan kaikissa yliopistosairaaloissa, useimmissa keskussairaaloissa ja myös osassa aluesairaaloista. Meilahden sairaalan neurologinen päivystyspoliklinikka tukee kaksisuuntaisen videoyhteyden välityksellä pienempiä sairaaloita, jotta liuotushoito olisi mahdollista myös niissä.

Asiantuntija Markku Kaste, neurologian emeritusprofessori Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lue lisää aivoinfarktista

▶ Toinen käsi tai jalka menee voimattomaksi, tunnottomaksi tai holtittomaksi.
▶ Suupieli roikkuu.
▶ Puhe muuttuu epäselväksi tai käy mahdottomaksi.
▶ Silmiin tulee näköhäiriöitä. Kaiken voi esimerkiksi nähdä kahtena tai toista puolta ympäristöstä ei näe lainkaan.
▶ Tasapaino vaikeutuu, kävely on hankalaa tai mahdotonta ja huimaus on voimakasta.

Vierailija

Tunnista aivoinfarkti ajoissa

Artikkelin yhteydessä oleva aivoinfarktin hälytyslista ei ehkä näy kaikille. Tässä se. Heti hoitoon: ▶ Toinen käsi tai jalka menee voimattomaksi, tunnottomaksi tai holtittomaksi. ▶ Suupieli roikkuu. ▶ Puhe muuttuu epäselväksi tai käy mahdottomaksi. ▶ Silmiin tulee näköhäiriöitä. Kaiken voi esimerkiksi nähdä kahtena tai toista puolta ympäristöstä ei näe lainkaan. ▶ Tasapaino vaikeutuu, kävely on hankalaa tai mahdotonta ja huimaus on voimakasta.
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.