Missä on polvikivun syy, jos sitä ei muista satuttaneensa? Pitääkö lähteä lääkäriin vai hiipuuko tuska itsestään?

Auts. Reippaan kävelylenkin jälkeen polvea kolottaa. Onkohan syytä huoleen?
Tätä pohtii moni, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma.

–Vähintään joka toisella on silloin tällöin polvikipuja. Polvi kantaa kehon painoa ja saa helposti tällejä. Se on ylipäätään monimutkainen nivel.
Lääkärin vastaanotolle päätyvistä potilaista suurin osa on vammautunut äkillisesti: polvi on vääntynyt tai saanut iskun elämän tiimellyksessä. Etenkin liikkujien polvet ovat kovilla ja loukkaantumisia sattuu.

Entä jos ei muista loukanneensa polveaan, mutta silti tekee kipeää? Onko edessä leikkaus? Tuskin, rauhoittelee ortopedi, lääkärikeskus Dextran ylilääkäri Mikko Kirjavainen.

–Vielä kymmenen vuotta sitten tähystysleikkauksia tehtiin paljon, mutta nykyään leikkauspotilaat valikoidaan tarkasti.
Vammojen rikkomia polvia pitää paikkailla kirurgialla, hiljalleen kipeytyneet hyötyvät leikkauksista harvemmin.

KOSKA LÄÄKÄRIIN?

Vaikkei polvi olisi rikkoutunut tapaturmassa, saattaa kipu silti olla syy lähteä lääkäriin.

– Jos nivel turpoaa ja nousee kuume, syynä voi olla bakteeriperäinen tulehdus, joka vaatii pikaista lääkehoitoa, sanoo Osmo Saarelma.

Turvotus voi olla merkki myös reumasta, joka sekin vaatii lääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Turvotusta tai ei, voimakas äkillinen kipu on hälytys, jota kannattaa kuunnella. Jos polvi tulee äkkiä niin kipeäksi, että se estää arjen askareiden hoitamista, apua kannattaa hakea nopeasti.

Mitä nuorempi on, sitä pikemmin selittämätön kipu pitää selvittää. Liikkeen ja levon aikana tuntuva särky voi jopa olla merkki kasvaimesta.

Lue lisää Nivelreumasta

Jos kipu ei ole jatkuvasti kovaa vaan pikemminkin rasituksessa tuntuvaa, voi ottaa rauhallisemmin. Hiljalleen ajan mittaan kehittynyt, esimerkiksi kävelylenkin aikana tuntuva polvikipu on harvoin vakava juttu.

Silloin ensiavuksi käy tulehduskipulääke ja kotihoidoksi kevyt, polvea tukevia lihaksia vahvistava liikunta. Jos kipu helpottaa, kyse on todennäköisesti itsekseen ohi menevästä vaivasta, eikä lääkäriin tarvitse lähteä lainkaan.

– Polvikipu kestää yleensä neljä viisikin viikkoa mutta menee ohi itsekseen, Kirjavainen sanoo.

TULIKO REHKITTYÄ LIIKAA?

Kävelyllä kipeytynyt polvi ei siis ole suuren huolen aihe. Mutta mikä sitä vaivaa?

–Yleisiä syitä on kourallinen, harvinaisempia kokonainen leegio, Saarelma toteaa.

Jos jomotus on uusi asia ja lenkki ensimmäinen pitkään aikaan, kyse on todennäköisesti rasitusvammasta. Polvilumpion ala- tai yläpuolella ojentajajänteessä tuntuva kipu liittyy hyppyjä vaativiin lajeihin. Juoksijoita taas rasittavat polven ulkosyrjään ja sääriluun yläosaan sijoittuvat kivut.

Rasitusvamma saattaa yllättää myös, kun vaihtaa korkokengät tasapohjaisiin. Kävelyasento muuttuu, ja samalla muuttuu myös rasitus.
Polven rasitusvammat helpottuvat särkylääkkeillä ja levolla. Ihan jouten ei kuitenkaan kannata olla — kevyt liikunta ja venyttely auttavat.

–Jos polvi on kipeytynyt kävellessä, apua voi olla pyöräilystä tai uinnista, Kirjavainen vinkkaa.

Rasitusvamman aiheuttanutta lajiakaan ei tarvitse hylätä. Uusi harrastus kannattaa vain aloittaa rauhallisesti, jolloin keho ehtii tottua kasvavaan rasitukseen.

Lue lisää Nivelrikko tykkää liikkeestä

PAINO KULUTTAA NIVELTÄ

Jos ikää ja painoa on ehtinyt kertyä ja polvikivut ovat pahentuneet pikkuhiljaa, taustalla on todennäköisesti nivelen kuluma eli nivelrikko. Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen polven rustot alkavat menettää kimmoisuuttaan ja rapistua.

Sen seurauksena polvessa yhdistyvät sääriluu ja reisiluu saattavat alkaa hangata yhteen. Se aiheuttaa vähän kerrassaan ikävämmäksi käyvää kipua, joka voi muuttua rasituskivusta yösäryksi.

Nivelrikkoonkin auttaa jalan lihaksia vahvistava liikunta. Erityisen tärkeää olisi kuitenkin saada painoa pois polven päältä — eli laihduttaa.

– Kipu aiheutuu polveen kohdistuvasta paineesta. Kun paino tippuu, myös paine vähenee ja kipu vähenee, Kirjavainen sanoo.

Pitkälle edetessään kuluma voi käydä niin kivuliaaksi, että polveen on asennettava tekonivel.

Iän lisäksi nivelrikolle altistavat jalkojen valuviat, kuten länkisääret. Niitäkin voidaan korjata leikkauksella, tekonivelleikkauksen lisäksi myös joskus säären asentoa korjaamalla eli osteotomialla.

KASVUKIPUJA KOIVISSA

Vanhuus kuluttaa, mutta polvikivut kiusaavat nuoriakin. Rasitusvammojen lisäksi kasvuikäiset kärsivät pitkään jatkuvista polvivaivoista.

Teini-ikäinen voi saada hyppääjän polvea muistuttavan Osgood-Schlatterin taudin vaikkei hyppelisikään. Silloin polvi kipeytyy edestä polvilumpion alta.

Varsinaista hoitoa vaivaan ei ole. Venyttely ja polvijumppa auttavat, ja kasvun pysähdyttyä oireet menevät yleensä ohi.

Joillakin nuorilla polvea kiusaa ruston kasvuhäiriö osteokondriitti. Se aiheuttaa turvotusta ja polven nivelraon kipua rasituksessa. Polvi kannattaa käydä tutkituttamassa, sillä tauti voi vaatia leikkausta.

Tunnettujen vaivojen lisäksi nuorilla on myös selittämättömiä, toistuvia polvikipuja.

– Erityisen yleisiä jatkuvat polvilumpiokivut ovat nuorilla naisilla. Ne alkavat pituuskasvun aikana ja saattavat jatkua muutamia vuosia sen jälkeenkin, Kirjavainen kertoo. Kipujen syy jää joskus epäselväksi, mutta tavallisesti ne menevät ajan mittaan ohi.

Lue lisää Miksi nuoren lonkka kipuilee?

SATUTINKO POLVENI SITTENKIN?

Vielä pari vuosikymmentä sitten polvilumpion edessä olevan limapussin tulehdus oli yleinen vaiva. Siitä kärsivät polvillaan töitä tekevät rakennusmiehet.

– Nyt suojavarusteet ovat niin hyviä, että näitä polvia tulee vastaanotolle harvemmin. Lähinnä tämä vaivaa tee se itse -miehiä, jotka ryhtyvät maalaamaan tai laatoittamaan lattiaa ilman polvipehmusteita, yli 30 vuotta vastaanottoa pitänyt Osmo Saarelma sanoo.

Lievä limapussin tulehdus talttuu levolla ja tulehduskipulääkkeillä. Kovaan kipuun ja kuumeeseen tarvitaan antibiootit.

Usein polvivaivan syy jää mysteeriksi. Ylilääkäri Mikko Kirjavainen kertoo itsekin kärsineensä viikkoja kestäneestä polvikivusta, joka lopulta meni ohi itsekseen.

– Otatin polvesta magneettikuvatkin, mutta mitään vikaa ei löytynyt.
Selittämättömäksi jäävän polvikivun taustalla voi olla pieni jalkaan sattunut isku tai vääntö,joka aiheuttaa polven sisälle ruston alaisen mustelman luuhun. Tälli on voinut olla niin pieni, ettei sitä huomaa, ja kipukin alkaa vasta seuraavana päivänä.

— Ja jos ongelma menee ohi eikä toistu, sen syy harvemmin kiinnostaa sen enempää potilasta kuin lääkäriäkään.
 

MENE POLVIKIVUN TAKIA LÄÄKÄRIIN, JOS

  • kipu estää päivittäisiä toimia.
  • polvi on selvästi turvonnut.
  • kuume nousee.
  • polvi pettää alta.
  • polvessa on selvä virheasento.
  • polvi lukkiutuu.
  • vähitellen kehittynyt polvikipu ei asetu parin viikon kuluessa, eikä tulehduskipulääke auta.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Otat ratkaisevan askelen kohti parempaa unta, kun tunnistat, mikä sinua valvottaa. Sopivatko nämä oireet sinun unettomuuteesi?

KATKEILEEKO UNI?

Uniapnea on hengityshäiriö, jossa nukkujan ylemmät hengitystiet sulkeutuvat kymmeniäkin kertoja yön aikana eri pituisiksi ajoiksi ja hän havahtuu tai herää monta kertaa yössä.

Uniapnean tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä moni ei aamulla muista havahtuneensa vähän väliä hereille. Katkonainen uni vaikuttaa kuitenkin siten, että väsymys jää päälle. Monilla myös päätä särkee ja muisti pätkii. Joskus uniapneasta kertovat vain yöhikoilu tai tihentynyt yöllinen virtsaamistarve.

Jos voimakas väsymys jatkuu, kannattaa hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Ensisijaisena hoitona uniapneassa on painonhallinta. Keskivaikeassa ja vaikeassa uniapneassa myös ylipainehoito (CPAP) on yleensä tarpeen.

Lue lisää Uniapnea pilaa yön

KUTITTAAKO JALKOJA?

Arviolta 5–15 prosenttia suomalaisista kärsii ajoittain levottomat jalat -oireyhtymästä. Jalkoja kihelmöi, polttelee tai kutittaa levossa ja nukahtaminen vaikeutuu. Reilu 20 prosenttia raskaana olevista naisista kärsii levottomista jaloista etenkin raskauden loppuvaiheessa.

Vaikka oireet olisivat lieviä, moni nukkuu jatkuvasti huonosti. Jalkojen levottomuuteen on olemassa lääkitys, joka helpottaa samalla unen saantia.

Oireyhtymän sukulaista, periodista raajaliikehäiriötä (PLMD) on vaikeampi tunnistaa, sillä se oireilee pelkästään unen aikana jalkojen liikahduksina. Oireet eivät vaikeuta nukahtamista, mutta rikkovat yöunta ja voivat siten aiheuttaa voimakasta väsymystä päiväsaikaan.

Lue lisää Levottomat jalat – misten rauhaa yöksi?

HERÄTTÄÄKÖ HIKOILU?

Vaihdevuosien alkaessa 45–55 vuoden iässä unen rakenne muuttuu. Jotkut saavat hormonikorvaushoidosta apua uniongelmiin, mutta eivät kaikki. Gynekologi voi määrätä unilääkkeitä, mutta pitkäaikaisen unettomuuden hoitoon ne eivät sovi.

Menopaussi voi laukaista myös uniapnean. Jos vaihdevuosi-ikäisen naisen uni on katkonaista, hän hikoilee öisin, kuorsaa tavallista enemmän ja myös verenpaine nousee, kannattaa tarkistaa voisiko kyseessä olla uniapnea. Oireet voivat olla lieviäkin.

Lue lisää Mistä yöhikoilu keertoo?

VALVOTKO LIIKAA?

Teini-ikäiset ja nuoret aikuiset kärsivät usein unirytmin viivästymisestä. He saattavat valvova pikkutunneille, vaikka aamulla on menoa. Nuoret elävät eri rytmissä arkena ja viikonloppuna, ja rytmin kääntäminen joka maanantai on haastavaa. Jatkuvan univajeen takia moni nuori pilkkii koulussa eikä pysty keskittymään opetukseen.

Melatoniini auttaa tutkitusti vuorokausirytmin säätelyssä, mutta siitäkään ei ole apua ilman unenhuoltoa eli elämäntapojen muutosta. Vaikka melatoniini on reseptivapaa lääke, sen käytöstä olisi hyvä keskustella lääkärin kanssa.

Lue lisää Unirytmi sekaisin – tee korjausliike

KERTYYKÖ UNIVAJE?

Riittävä unensaanti on usein priorisointikysymys. Moni kärsii kroonisesta unenpuutteesta, koska nipistää jatkuvasti aikaa yöunista. Suurin osa aikuisista tarvitsee unta 7–8 tuntia yössä, mutta harva suo sen itselleen. Teinien unentarve on 9 tuntia ja peruskoululaisen 10 tuntia. Tarhaikäisten lasten tulisi nukkua 10–11 tuntia yössä ja välillä päiväunet päälle.

Unen määrästä ja laadusta huolehtimisen pitäisi olla arkista rutiinia. Jos viikolla kertyy parina yönä univajetta, tutkimusten mukaan univelkoja ei pysty kuittaamaan viikonlopun aikana. ■

Uniliiton nettisivuilta löydät paikallisten uniyhdistysten yhteystiedot. Yhdistyksistä voit saada tietoa oman alueesi unihoitajista ja muista unihäiriöihin erikoistuneista terveydenhuollon ammattilaisista.

Asiantuntija: ylilääkäri, neurologi Gabriele Sved, Helsingin Uniklinikka.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rauta nousee salilla mutta kun poimit sukan lattialta, saat selkäsi jumiin. Mikä selkää oikein vaivaa? Todennäköisimmin välilevyt – nuo selkärangan iskunvaimentimet – ovat kuluneet. Silloin ei paljon tarvita, että kipu yllättää.

– Selkäkipuja ei voi kukaan kokonaan välttää, koska selkärankamme alkaa rappeutua jo keski-iässä. Samoin kuin ihoon tulee ryppyjä iän myötä, myös selkä vanhenee, sanoo fysiatrian erikoislääkäri Timo Pohjolainen.

Huono uutinen on siis se, että joustavat välilevyt alkavat kuivua jo 30 ikävuoden jälkeen. Lisäksi tupakointi, tapaturmat ja raskas työ, jossa nostat, kannat, taivuttelet ja kurkottelet, huonontavat välilevyjen aineenvaihduntaa ja nopeuttavat niiden rappeutumista. Välilevyt, tarkemmin sanoen välilevyjä ympäröivät syyrustoiset renkaat, alkavat repeillä, välilevyt madaltuvat, nikamien pikkuniveliin tulee nivelrikkoa ja selän liikkuvuus rajoittuu. Selkä ajoittain alkaa kipuilla.

Hyviäkin uutisia on: rappeumakipu tulee ja menee. Se uusiutuu, mutta toipuminen on nopeaa. Eniten selkäkipuja on 40–55-vuotiailla ja lähes 90 prosenttia niistä on hyväennusteisia alaselkäkipuja.

Aamusta pehmeitä liikkeitä

Välilevyjen rappeumasta kertoo se, että selkä on aamuisin jäykkä ja kipeä. Selkä väsyy myös istumisesta ja kipu tuntuu ylös noustessa. Aamuisin selkä kuitenkin vetreytyy puolessa tunnissa, kun se on saanut liikettä.

– Kevyt aamuliikunta on hyvä tapa. Hyvä tapa on jumpata jo sängyssä ja herätellä näin kehoa, Pohjolainen sanoo.

Liian rasittava treeni, raskaat nostot ja repiminen aamutuimaan voi sen sijaan vaurioittaa välilevyjä, sillä ne ovat jäykimmillään aamulla.

– Silloin kun selkä on hyvässä kunnossa, kannattaa harrastaa monipuolisesti liikuntaa, kuitenkin sellaisia lajeja, joissa ei synny tärähdyksiä.

Pohjolainen suosittelee turvallisena lajina kävelyä ja vesijuoksua. Vesijuoksuun on hurahtanut moni sellainen mies, joka ei pysty kuivalla maalla juoksemaan.

Lue lisää Selkä kiittää liikkeestä

Noidannuolesta iskiakseen

Noidannuoli on äkillinen selkäkipu, joka kramppaa lihakset kipukohdan ympäriltä. Syy on yleensä pieni repeämä välilevyn syyrustoisessa renkaassa tai vaurio selkärangan pikkunivelessä.

Vaiva paranee muutamassa päivässä tai parissa viikossa.

Noidannuoli edeltää usein iskiasta eli välilevyn pullistumaa tai välilevytyrää. Sellainen syntyy, kun välilevyn syyrustoinen rengas repeää kokonaan, välilevyn pehmeä ydinosa pursuaa repeämästä ja alkaa painaa iskiashermoa.

Vajaalla kymmenellä prosentilla selkäkipuisista on iskiasoireita, jolloin puutuminen säteilee alaraajaan. Heistä noin puolella hermojuuri on ärtynyt välilevyrappeuman aiheuttaman kemiallisen ärsytyksen tai välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttamana.

Timo Pohjolainen painottaa, että vaikeakin välilevytyrän tai -pullistuman aiheuttama iskias paranee useimmiten ilman leikkausta.

Kun selkä jäykistyy iän myötä, kipukin vähenee. Tosin vanhemmiten hermojuuri- tai selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi voi aiheuttaa selkä- ja alaraajakipua, jos rappeumamuutokset ahtauttavat hermorakenteita.

Lue lisää Selkävaivoista

Leikkausko lopullinen apu?

Leikkaus on tarpeen, jos alaraajassa on voimakas tuntohäiriö, lihasvoima heikentynyt tai on häiriöitä virtsaamisessa ja ulosteen pidätyskyvyssä. Leikkausaihe on myös, jos hermojuuren puristus on kestänyt 6–8 viikkoa, kipu on voimakasta ja magneettikuvissa näkyy selvä oireilevaan puoleen ja tasoon sopiva löydös.

Vaikea selkäydinkanavan ahtauma ja katkokävelyoire on myös tyypillinen leikkausta vaativa tilanne.

Luudutusleikkaus tehdään usein silloin, kun nikamat ovat toisiinsa nähden siirtyneet ja nikamavälissä on liiallista liikkuvuutta. Pohjolaisen mukaan luudutusleikkauksia tehdään enenevästi, vaikka niiden tehoa ei ole osoitettu.

–Tarmokas kuntoutus eli vatsa- ja selkälihasten tiivis harjoittaminen antaa yhtä hyvät tulokset kuin luudutusleikkaus. Se on myös halvempaa eikä leikkauksen riskejä, kuten infektioita, vuotoja ja hermovaurioita, tarvitse pelätä.

Timo Pohjolainen pitää tärkeänä, että leikatun selän kuntoutus tehdään tiiviissä fysioterapeutin ohjauksessa. Fysioterapeutin on hyvä tavata potilasta 3–5 kertaa ja käydä jumppaohjelma hänen kanssaan joka kerta läpi sekä kertoa, miksi mikäkin liike tehdään.

Aktiivinen selkä- ja vatsalihasten harjoittaminen tulee aloittaa viimeistään neljän viikon kuluttua välilevytyrän leikkauksesta.

Luudutusleikkauksen jälkeen muutamaan viikkoon saa tehdä vain harjoituksia, joissa lihasta jännitetään, mutta rankaa ei liikaa taivuteta tai venytetä.

Ahtaumaleikkauksen jälkeen arkiliikkuminen ja käveleminen on heti tärkeää. Selän ja vatsalihasten aktiivinen voimistaminen alkaa 5–6 viikon jälkeen leikkauksesta.

Syöpä säteilee selkään

Joskus selkäkipu liittyy vakavaan sairauteen.

– Kun 50–60-vuotias mies saa vakavia selkäoireita, on tutkittava mahdolliset eturauhasongelmat. Sekä eturauhasen tulehdus että syöpä voivat aiheuttaa kovaa selkäkipua. Eturauhasongelmiin liittyy myös virtsaamisvaikeuksia ja kirvelyä, Timo Pohjolainen sanoo.

Joskus hermojuurisäteilyn syyksi paljastuu paksusuolen syöpä.

– Vakavissa sairauksissa kipu ei helpotu yöllä eikä levossa, vaan pahenee. Yleisoireena on myös ruokahaluttomuutta ja painonlaskua.

Yksin ei saa jäädä

Eri ihmiset tuntevat ja kokevat kivun eri tavoin. Ovathan vaivatkin hyvin erilaisia. Jollakin on rappeumaa yhdessä välilevyssä, toisella useassa. Myös lääkkeet eri vaivoihin ovat erilaiset.

– Kipua ei saa kokonaan pois, jos hermojuurivaurio on syntynyt ja krooninen kipu on kehittynyt. Kipua voi kuitenkin hallita. Siihen tarvitaan lääkehoitoa, liikuntaa, selkä- ja vatsalihasten harjoitusta, helpotuksia työoloissa ja työasentojen muuttamista.

Timo Pohjolainen näkee selkälääkärin työssään, että kipu aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkotiloja. Ahdistukseen liittyy liiallista pelkoa ja masennus puolestaan vahvistaa kiputuntemuksia.

–Kroonistunut kipu pahenee, jos eristäytyy neljän seinän sisään, hän sanoo ja kehottaa pitämään kiinni harrastuksista ja ihmissuhteista sekä hakemaan hauskoja asioita elämään.

–Yksin ei saa jäädä. Sosiaaliset suhteet on hoidettava kuntoon. Ja jokainen selkäkipuinen tarvitsee lääkärin, joka kannustaa ja johon voi luottaa.

Lue lisää Kipulääkärin omat keinot krooniseen selkäkipuun

Asiantuntija: Timo Pohjolainen, fysiatrian erikoislääkäri, dosentti, Helsinki Hospital.

Lue lisää Alaselän kivun käypä hoito -suositus.

Vierailija

Selkäkipu yllättää – miten siitä selviää?

Alaselän kipuilusta kirjoitetaan paljon ammattitaidotonta pötyä, vaikka tiede tuntee hyvin kipuilun ja rappeutuman syntysyyt ja myös hoidon. Niitä ei haluta nähdä, koska sairaanhoitoyhtiöt haluavat pyörittää kallista ja kannattavaa hoitorulettia. Ylivoimainen juurisyy on pitkäkestoinen pyöreäselkäinen istuminen. Tavallinen tuoli pakottaa selän siihen ja siksi meillä on n. 800.000 selkäkipuista ja n. 6000 vuodessa saa varhaiseläkkeen selkärappeuman takia. Selkäleikkauksia tehdään luokkaa 20.000...
Lue kommentti