Missä on polvikivun syy, jos sitä ei muista satuttaneensa? Pitääkö lähteä lääkäriin vai hiipuuko tuska itsestään?

Auts. Reippaan kävelylenkin jälkeen polvea kolottaa. Onkohan syytä huoleen?
Tätä pohtii moni, sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma.

–Vähintään joka toisella on silloin tällöin polvikipuja. Polvi kantaa kehon painoa ja saa helposti tällejä. Se on ylipäätään monimutkainen nivel.
Lääkärin vastaanotolle päätyvistä potilaista suurin osa on vammautunut äkillisesti: polvi on vääntynyt tai saanut iskun elämän tiimellyksessä. Etenkin liikkujien polvet ovat kovilla ja loukkaantumisia sattuu.

Entä jos ei muista loukanneensa polveaan, mutta silti tekee kipeää? Onko edessä leikkaus? Tuskin, rauhoittelee ortopedi, lääkärikeskus Dextran ylilääkäri Mikko Kirjavainen.

–Vielä kymmenen vuotta sitten tähystysleikkauksia tehtiin paljon, mutta nykyään leikkauspotilaat valikoidaan tarkasti.
Vammojen rikkomia polvia pitää paikkailla kirurgialla, hiljalleen kipeytyneet hyötyvät leikkauksista harvemmin.

KOSKA LÄÄKÄRIIN?

Vaikkei polvi olisi rikkoutunut tapaturmassa, saattaa kipu silti olla syy lähteä lääkäriin.

– Jos nivel turpoaa ja nousee kuume, syynä voi olla bakteeriperäinen tulehdus, joka vaatii pikaista lääkehoitoa, sanoo Osmo Saarelma.

Turvotus voi olla merkki myös reumasta, joka sekin vaatii lääkärin tutkimusta ja hoitoa.

Turvotusta tai ei, voimakas äkillinen kipu on hälytys, jota kannattaa kuunnella. Jos polvi tulee äkkiä niin kipeäksi, että se estää arjen askareiden hoitamista, apua kannattaa hakea nopeasti.

Mitä nuorempi on, sitä pikemmin selittämätön kipu pitää selvittää. Liikkeen ja levon aikana tuntuva särky voi jopa olla merkki kasvaimesta.

Lue lisää Nivelreumasta

Jos kipu ei ole jatkuvasti kovaa vaan pikemminkin rasituksessa tuntuvaa, voi ottaa rauhallisemmin. Hiljalleen ajan mittaan kehittynyt, esimerkiksi kävelylenkin aikana tuntuva polvikipu on harvoin vakava juttu.

Silloin ensiavuksi käy tulehduskipulääke ja kotihoidoksi kevyt, polvea tukevia lihaksia vahvistava liikunta. Jos kipu helpottaa, kyse on todennäköisesti itsekseen ohi menevästä vaivasta, eikä lääkäriin tarvitse lähteä lainkaan.

– Polvikipu kestää yleensä neljä viisikin viikkoa mutta menee ohi itsekseen, Kirjavainen sanoo.

TULIKO REHKITTYÄ LIIKAA?

Kävelyllä kipeytynyt polvi ei siis ole suuren huolen aihe. Mutta mikä sitä vaivaa?

–Yleisiä syitä on kourallinen, harvinaisempia kokonainen leegio, Saarelma toteaa.

Jos jomotus on uusi asia ja lenkki ensimmäinen pitkään aikaan, kyse on todennäköisesti rasitusvammasta. Polvilumpion ala- tai yläpuolella ojentajajänteessä tuntuva kipu liittyy hyppyjä vaativiin lajeihin. Juoksijoita taas rasittavat polven ulkosyrjään ja sääriluun yläosaan sijoittuvat kivut.

Rasitusvamma saattaa yllättää myös, kun vaihtaa korkokengät tasapohjaisiin. Kävelyasento muuttuu, ja samalla muuttuu myös rasitus.
Polven rasitusvammat helpottuvat särkylääkkeillä ja levolla. Ihan jouten ei kuitenkaan kannata olla — kevyt liikunta ja venyttely auttavat.

–Jos polvi on kipeytynyt kävellessä, apua voi olla pyöräilystä tai uinnista, Kirjavainen vinkkaa.

Rasitusvamman aiheuttanutta lajiakaan ei tarvitse hylätä. Uusi harrastus kannattaa vain aloittaa rauhallisesti, jolloin keho ehtii tottua kasvavaan rasitukseen.

Lue lisää Nivelrikko tykkää liikkeestä

PAINO KULUTTAA NIVELTÄ

Jos ikää ja painoa on ehtinyt kertyä ja polvikivut ovat pahentuneet pikkuhiljaa, taustalla on todennäköisesti nivelen kuluma eli nivelrikko. Kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen polven rustot alkavat menettää kimmoisuuttaan ja rapistua.

Sen seurauksena polvessa yhdistyvät sääriluu ja reisiluu saattavat alkaa hangata yhteen. Se aiheuttaa vähän kerrassaan ikävämmäksi käyvää kipua, joka voi muuttua rasituskivusta yösäryksi.

Nivelrikkoonkin auttaa jalan lihaksia vahvistava liikunta. Erityisen tärkeää olisi kuitenkin saada painoa pois polven päältä — eli laihduttaa.

– Kipu aiheutuu polveen kohdistuvasta paineesta. Kun paino tippuu, myös paine vähenee ja kipu vähenee, Kirjavainen sanoo.

Pitkälle edetessään kuluma voi käydä niin kivuliaaksi, että polveen on asennettava tekonivel.

Iän lisäksi nivelrikolle altistavat jalkojen valuviat, kuten länkisääret. Niitäkin voidaan korjata leikkauksella, tekonivelleikkauksen lisäksi myös joskus säären asentoa korjaamalla eli osteotomialla.

KASVUKIPUJA KOIVISSA

Vanhuus kuluttaa, mutta polvikivut kiusaavat nuoriakin. Rasitusvammojen lisäksi kasvuikäiset kärsivät pitkään jatkuvista polvivaivoista.

Teini-ikäinen voi saada hyppääjän polvea muistuttavan Osgood-Schlatterin taudin vaikkei hyppelisikään. Silloin polvi kipeytyy edestä polvilumpion alta.

Varsinaista hoitoa vaivaan ei ole. Venyttely ja polvijumppa auttavat, ja kasvun pysähdyttyä oireet menevät yleensä ohi.

Joillakin nuorilla polvea kiusaa ruston kasvuhäiriö osteokondriitti. Se aiheuttaa turvotusta ja polven nivelraon kipua rasituksessa. Polvi kannattaa käydä tutkituttamassa, sillä tauti voi vaatia leikkausta.

Tunnettujen vaivojen lisäksi nuorilla on myös selittämättömiä, toistuvia polvikipuja.

– Erityisen yleisiä jatkuvat polvilumpiokivut ovat nuorilla naisilla. Ne alkavat pituuskasvun aikana ja saattavat jatkua muutamia vuosia sen jälkeenkin, Kirjavainen kertoo. Kipujen syy jää joskus epäselväksi, mutta tavallisesti ne menevät ajan mittaan ohi.

Lue lisää Miksi nuoren lonkka kipuilee?

SATUTINKO POLVENI SITTENKIN?

Vielä pari vuosikymmentä sitten polvilumpion edessä olevan limapussin tulehdus oli yleinen vaiva. Siitä kärsivät polvillaan töitä tekevät rakennusmiehet.

– Nyt suojavarusteet ovat niin hyviä, että näitä polvia tulee vastaanotolle harvemmin. Lähinnä tämä vaivaa tee se itse -miehiä, jotka ryhtyvät maalaamaan tai laatoittamaan lattiaa ilman polvipehmusteita, yli 30 vuotta vastaanottoa pitänyt Osmo Saarelma sanoo.

Lievä limapussin tulehdus talttuu levolla ja tulehduskipulääkkeillä. Kovaan kipuun ja kuumeeseen tarvitaan antibiootit.

Usein polvivaivan syy jää mysteeriksi. Ylilääkäri Mikko Kirjavainen kertoo itsekin kärsineensä viikkoja kestäneestä polvikivusta, joka lopulta meni ohi itsekseen.

– Otatin polvesta magneettikuvatkin, mutta mitään vikaa ei löytynyt.
Selittämättömäksi jäävän polvikivun taustalla voi olla pieni jalkaan sattunut isku tai vääntö,joka aiheuttaa polven sisälle ruston alaisen mustelman luuhun. Tälli on voinut olla niin pieni, ettei sitä huomaa, ja kipukin alkaa vasta seuraavana päivänä.

— Ja jos ongelma menee ohi eikä toistu, sen syy harvemmin kiinnostaa sen enempää potilasta kuin lääkäriäkään.
 

MENE POLVIKIVUN TAKIA LÄÄKÄRIIN, JOS

  • kipu estää päivittäisiä toimia.
  • polvi on selvästi turvonnut.
  • kuume nousee.
  • polvi pettää alta.
  • polvessa on selvä virheasento.
  • polvi lukkiutuu.
  • vähitellen kehittynyt polvikipu ei asetu parin viikon kuluessa, eikä tulehduskipulääke auta.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.