Turistiripuli on seuralainen, jota kukaan ei toivo. Sen voi välttää parhaimmin noudattamalla ruokahygieniaa ja pesemällä käsiä ahkerasti. Käsilaukkuun kannattaa sujauttaa käsihuuhde ja käyttää sitä aina ennen ja jälkeen ruokailun.

Turistiripulin - matkailijan ikävän seuralaisen, voi pyrkiä välttämään katsomalla mitä syö ja juo.

– Ruoan pitää olla hyvin kypsennettyä. Katukeittiökin käy, kunhan ruoka on kunnolla vokattu tai paistettu. Juomien tulisi olla pullotettuja, matkailulääkäri Jukka Riutta neuvoo.

Kädet fiksu turisti tietenkin pesee usein vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella huuhteella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mistä salaatin huuhteluvesi?

Ripulin saa helposti lämpimänä vuodenaikana alueilla, joissa hygienia ei ole meidän tasolla. Turistiripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet. Tautia vastaan ei ole yleistä suojaa antavaa rokotetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokahygieniaa ei aina muisteta, sillä esimerkiksi Thaimaassa saadaan paljon salmonellatartuntoja. Niitä tulee muun muassa likaisella vedellä huuhdotusta raakasalaatista.

Jos ripuli varotoimista huolimatta iskee, hoida sitä lepäämällä ja nauttimalla runsaasti nestettä. Aikuisen kuumeetonta ripulia voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla ripulilääkkeillä korkeintaan kaksi vuorokautta. Jos olo ei helpotu kahdessa vuorokaudessa tai ripuliin liittyy kova kuume, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

NÄIN HOIDAT TURISTIRIPULIA:

 1. Muista juoda paljon, sillä nestehukka huonontaa kuntoa huomattavasti jo yhdessä päivässä.
   
 2. Sopivia juomia ovat tee, pullotettu vesi ja laimea mehu sekä Osmosal®-ripulijuoma. Sitä vastaavaa valmistetta voi ostaa useimmista maista Oral Rehydration Solution -nimisenä.
   
 3. Ripulilääkkeillä (Imodium ja Lopex) voi hoitaa aikuisen kuumeetonta ripulia korkeintaan kaksi vuorokautta.
   
 4. Syö kevyesti ja helposti sulavaa ruokaa, esim. paahtoleipää, riisiä ja banaaneja.
   
 5. Pienen lapsen imetystä tai pulloruokintaa jatketaan. Myös vellien sekä muiden helposti sulavien ruokien syöttämistä jatketaan tavalliseen tapaan. Lisäksi annetaan ripulijuomaa.
   
 6. Ota yhteyttä lääkäriin, jos kunto ei parane parissa päivässä tai kuumeilu jatkuu korkeana yli vuorokauden.

Lue lisää:
Matkailijan lääkekaappi

Sisältö jatkuu mainoksen alla