Turistiripuli on seuralainen, jota kukaan ei toivo. Sen voi välttää parhaimmin noudattamalla ruokahygieniaa ja pesemällä käsiä ahkerasti. Käsilaukkuun kannattaa sujauttaa käsihuuhde ja käyttää sitä aina ennen ja jälkeen ruokailun.

Turistiripulin - matkailijan ikävän seuralaisen, voi pyrkiä välttämään katsomalla mitä syö ja juo.

– Ruoan pitää olla hyvin kypsennettyä. Katukeittiökin käy, kunhan ruoka on kunnolla vokattu tai paistettu. Juomien tulisi olla pullotettuja, matkailulääkäri Jukka Riutta neuvoo.

Kädet fiksu turisti tietenkin pesee usein vedellä ja saippualla tai alkoholipitoisella huuhteella.

Mistä salaatin huuhteluvesi?

Ripulin saa helposti lämpimänä vuodenaikana alueilla, joissa hygienia ei ole meidän tasolla. Turistiripulia aiheuttavat bakteerit, virukset ja alkueläimet. Tautia vastaan ei ole yleistä suojaa antavaa rokotetta.

Ruokahygieniaa ei aina muisteta, sillä esimerkiksi Thaimaassa saadaan paljon salmonellatartuntoja. Niitä tulee muun muassa likaisella vedellä huuhdotusta raakasalaatista.

Jos ripuli varotoimista huolimatta iskee, hoida sitä lepäämällä ja nauttimalla runsaasti nestettä. Aikuisen kuumeetonta ripulia voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla ripulilääkkeillä korkeintaan kaksi vuorokautta. Jos olo ei helpotu kahdessa vuorokaudessa tai ripuliin liittyy kova kuume, on syytä olla yhteydessä lääkäriin.

NÄIN HOIDAT TURISTIRIPULIA:

 1. Muista juoda paljon, sillä nestehukka huonontaa kuntoa huomattavasti jo yhdessä päivässä.
   
 2. Sopivia juomia ovat tee, pullotettu vesi ja laimea mehu sekä Osmosal®-ripulijuoma. Sitä vastaavaa valmistetta voi ostaa useimmista maista Oral Rehydration Solution -nimisenä.
   
 3. Ripulilääkkeillä (Imodium ja Lopex) voi hoitaa aikuisen kuumeetonta ripulia korkeintaan kaksi vuorokautta.
   
 4. Syö kevyesti ja helposti sulavaa ruokaa, esim. paahtoleipää, riisiä ja banaaneja.
   
 5. Pienen lapsen imetystä tai pulloruokintaa jatketaan. Myös vellien sekä muiden helposti sulavien ruokien syöttämistä jatketaan tavalliseen tapaan. Lisäksi annetaan ripulijuomaa.
   
 6. Ota yhteyttä lääkäriin, jos kunto ei parane parissa päivässä tai kuumeilu jatkuu korkeana yli vuorokauden.

Lue lisää:
Matkailijan lääkekaappi

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

 • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
 • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
 • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
 • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
 • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.