Tamperelaisen opiskelijan Riina Rinteen, 23, sydän pauhaa välillä hurjaa tahtia, mutta nuori nainen ei ole moksiskaan. Hän tietää, ettei ole syytä pelästyä.

”Ensimmäinen muistoni rytmihäiriöistä on lukioajalta. Kävin ilmaisutaidon lukiota ja olin tanssitunnilla, kun pulssi yhtäkkiä kiihtyi kummallisesti. En yhtään tajunnut, mistä on kyse. En viitsinyt sanoa opettajalle mitään, vaan jatkoin tunnin loppuun, vaikka tuntui ilkeältä.

Kun tykytyksiä alkoi tulla lisää, menin lääkäriin. Minulta otettiin sydänfilmi, mutta siinä ei näkynyt mitään poikkeavaa. Lääkärin mukaan kyseessä oli normaali nuoren ihmisen sydämen epätasaisuus. Koska minulla ei ollut muita riskitekijöitä, ei kuulemma ollut syytä huoleen. Rytmihäiriöihini ei liity huimausta eikä hengenahdistusta. Pysyn kohtauksen aikana myös täysin toimintakykyisenä.

Alkusäikähdyksen jälkeen olen suhtautunut lisälyönteihini rauhallisesti. Ne ovat osa arkeani.

Yleensä rytmihäiriö tulee urheillessa. Pelailen omaksi ilokseni korista, käyn kuntosalilla ja lenkillä. Niissä tilanteissa tykyttely usein alkaa. Yhtäkkiä sydän alkaa hakata tuplanopeudella. Kohtauksen alussa ja lopussa tuntuu muljahdus, ihan kuin sydän jättäisi yhden lyönnin välistä.

Enää en mene paniikkiin vaan rauhoitun omalla tyylilläni: roikotan päätä alaspäin ja hengitän syvään. Tällä keinolla rytmi palautuu entiselleen alle minuutissa. En tiedä, pitääkö juuri näin tehdä, mutta minulla kikka toimii.

Nuorempana saatoin antaa sydämeni pamppailla kymmenenkin minuuttia, jos kohtaus tuli kesken treenien. Sitä ei jotenkin halunnut erottua joukosta. Annoin tykyksen jäädä päälle ja jatkoin samaan tahtiin. Nykyään menen kuntosalin tai koriskentän reunalle vähäksi aikaa hengittelemään.”

Lue lisää
Pysy rytmissä, sydän!
4 x rytmihäiriö sydämessä
Tunnista vaarallinen sydänoire

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.