Tamperelaisen opiskelijan Riina Rinteen, 23, sydän pauhaa välillä hurjaa tahtia, mutta nuori nainen ei ole moksiskaan. Hän tietää, ettei ole syytä pelästyä.

”Ensimmäinen muistoni rytmihäiriöistä on lukioajalta. Kävin ilmaisutaidon lukiota ja olin tanssitunnilla, kun pulssi yhtäkkiä kiihtyi kummallisesti. En yhtään tajunnut, mistä on kyse. En viitsinyt sanoa opettajalle mitään, vaan jatkoin tunnin loppuun, vaikka tuntui ilkeältä.

Kun tykytyksiä alkoi tulla lisää, menin lääkäriin. Minulta otettiin sydänfilmi, mutta siinä ei näkynyt mitään poikkeavaa. Lääkärin mukaan kyseessä oli normaali nuoren ihmisen sydämen epätasaisuus. Koska minulla ei ollut muita riskitekijöitä, ei kuulemma ollut syytä huoleen. Rytmihäiriöihini ei liity huimausta eikä hengenahdistusta. Pysyn kohtauksen aikana myös täysin toimintakykyisenä.

Alkusäikähdyksen jälkeen olen suhtautunut lisälyönteihini rauhallisesti. Ne ovat osa arkeani.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yleensä rytmihäiriö tulee urheillessa. Pelailen omaksi ilokseni korista, käyn kuntosalilla ja lenkillä. Niissä tilanteissa tykyttely usein alkaa. Yhtäkkiä sydän alkaa hakata tuplanopeudella. Kohtauksen alussa ja lopussa tuntuu muljahdus, ihan kuin sydän jättäisi yhden lyönnin välistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enää en mene paniikkiin vaan rauhoitun omalla tyylilläni: roikotan päätä alaspäin ja hengitän syvään. Tällä keinolla rytmi palautuu entiselleen alle minuutissa. En tiedä, pitääkö juuri näin tehdä, mutta minulla kikka toimii.

Nuorempana saatoin antaa sydämeni pamppailla kymmenenkin minuuttia, jos kohtaus tuli kesken treenien. Sitä ei jotenkin halunnut erottua joukosta. Annoin tykyksen jäädä päälle ja jatkoin samaan tahtiin. Nykyään menen kuntosalin tai koriskentän reunalle vähäksi aikaa hengittelemään.”

Lue lisää
Pysy rytmissä, sydän!
4 x rytmihäiriö sydämessä
Tunnista vaarallinen sydänoire

Sisältö jatkuu mainoksen alla