Jo ensimmäisessä rintasyöpäleikkauksessa otetaan huomioon rinnan ulkonäkö tulevaisuudessa. Jos muita syöpähoitoja ei tarvita, uusi rinta voidaan rakentaa saman tien.

Yhä useammin plastiikkakirurgit osallistuvat rintasyöpäleikkauksiin. Potilaat, jotka eivät tarvitse säde-, solunsalpaaja- tai muita lisähoitoja leikkauksen jälkeen, voivat saada kokonaan uuden rinnan saman tien syöpäleikkauksen yhteydessä.

Tällaisten potilaiden määrä on kasvussa. Nyt heitä on noin viitisen prosenttia niistä rintasyöpäpotilaista, joiden rinta joudutaan poistamaan.

Plastiikkakirurgi Sinikka Suominen kertoo, että kasvaimen poiston yhteydessä voidaan esimerkiksi säästää leikattavan rinnan omaa ihoa, jolloin uudesta rinnasta saadaan hyvin luonnollisen näköinen.

Arpiakin tulee vähemmän. Toisaalta voidaan myös vaikkapa pienentää toista rintaa niin, että molemmat rinnat ovat leikkauksen jälkeen hyvin samankokoiset.

Sinikka Suominen itse tekee rintasyövän jälkeisiä rinnankorjausleikkauksia Töölön sairaalassa.

Säde- ja solunsalpaajahoitojen jälkeen uusi rinta voidaan rakentaa noin vuoden kuluttua siitä, kun hoidot ovat päättyneet. Tosin, jos etäpesäkkeitä on ollut yli kolmessa kainalon imusolmukkeessa, odotetaan usein kolmisen vuotta.

Aikaa tarvitaan, jotta kudokset voivat uusiutua. Esimerkiksi sädehoito heikentää ihon verenkiertoa ja kutistaa ihonalaiskudosta. Monet solumyrkyt puolestaan lisäävät veritulppariskiä, joka on isossa leikkauksessa muutenkin olemassa.

Vatsasta tai reidestä

Tapa rakentaa uusi rinta valitaan rinnan koon ja vartalon muodon mukaan.

– Toisella on vatsaa enemmän ja toisella reittä mistä ottaa, Suominen kertoo esimerkiksi.

Vajaa puolet rinnankorjausleikkauksista rakennetaan tällä hetkellä naisen omasta alavatsasta. Uusi rinta rakennetaan alavatsan ihosta ja ihonalaisrasvasta. Samalla tulee vatsakin kiristettyä. Suominen kuitenkin muistuttaa, että vatsakielekkeen siirtäminen on iso leikkaus, jossa vatsasta irrotetut verisuonet pitää ommella kiinni  kainalon verisuoniin, ja saada veri kiertämään siellä.

– Onnistuessaan tulos on paras mahdollinen. Luonnollisen näköinen rinta, joka lihoo ja laihtuu ihmisen mukana.

Jonkin verran rintoja rakennetaan myös reisi- tai pakaralihaksista.

Pieni rinta selästä

Pienempi leikkaus tarvitaan, jos uusi rinta rakennetaan selän kolmionmallisesta lihaksesta. Selkäkieleke heijataan etupuolelle kainaloon menevien verisuonten varassa. Käännetään siis vain rinnan korkeudella oleva lihas etupuolelle. Tällä tavalla ei kovin suurta rintaa voida rakentaa, sillä lihas on aika ohut ja kutistuu vähän, kun se siirretään rinnaksi.

– Aina voidaan kuitenkin toinen rinta pienentää samankokoiseksi, Suominen sanoo.

Kolmas leikkausvaihtoehto on asettaa rintaan proteesi. Se on kuitenkin aina vieras esine, eikä täysin luonnollisen näköinen. Hyvin laihoille ihmisille se on ainoa vaihtoehto.

Rinnankorjausleikkaus on suuri leikkaus, josta jää pitkät arvet. Haavat voivat tulehtua ja rintoihin tulee helposti mustelmia, jos veri ei kierrä hyvin. Joskus korjausleikkauksiakin joudutaan tekemään.

Noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen pitää käyttää rintaliivejä myös öisin. Keskimäärin vuoden kuluttua potilaalla on valmis uusi rinta.

Lue lisää rintasyövästä.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.