Jo ensimmäisessä rintasyöpäleikkauksessa otetaan huomioon rinnan ulkonäkö tulevaisuudessa. Jos muita syöpähoitoja ei tarvita, uusi rinta voidaan rakentaa saman tien.

Yhä useammin plastiikkakirurgit osallistuvat rintasyöpäleikkauksiin. Potilaat, jotka eivät tarvitse säde-, solunsalpaaja- tai muita lisähoitoja leikkauksen jälkeen, voivat saada kokonaan uuden rinnan saman tien syöpäleikkauksen yhteydessä.

Tällaisten potilaiden määrä on kasvussa. Nyt heitä on noin viitisen prosenttia niistä rintasyöpäpotilaista, joiden rinta joudutaan poistamaan.

Plastiikkakirurgi Sinikka Suominen kertoo, että kasvaimen poiston yhteydessä voidaan esimerkiksi säästää leikattavan rinnan omaa ihoa, jolloin uudesta rinnasta saadaan hyvin luonnollisen näköinen.

Arpiakin tulee vähemmän. Toisaalta voidaan myös vaikkapa pienentää toista rintaa niin, että molemmat rinnat ovat leikkauksen jälkeen hyvin samankokoiset.

Sinikka Suominen itse tekee rintasyövän jälkeisiä rinnankorjausleikkauksia Töölön sairaalassa.

Säde- ja solunsalpaajahoitojen jälkeen uusi rinta voidaan rakentaa noin vuoden kuluttua siitä, kun hoidot ovat päättyneet. Tosin, jos etäpesäkkeitä on ollut yli kolmessa kainalon imusolmukkeessa, odotetaan usein kolmisen vuotta.

Aikaa tarvitaan, jotta kudokset voivat uusiutua. Esimerkiksi sädehoito heikentää ihon verenkiertoa ja kutistaa ihonalaiskudosta. Monet solumyrkyt puolestaan lisäävät veritulppariskiä, joka on isossa leikkauksessa muutenkin olemassa.

Vatsasta tai reidestä

Tapa rakentaa uusi rinta valitaan rinnan koon ja vartalon muodon mukaan.

– Toisella on vatsaa enemmän ja toisella reittä mistä ottaa, Suominen kertoo esimerkiksi.

Vajaa puolet rinnankorjausleikkauksista rakennetaan tällä hetkellä naisen omasta alavatsasta. Uusi rinta rakennetaan alavatsan ihosta ja ihonalaisrasvasta. Samalla tulee vatsakin kiristettyä. Suominen kuitenkin muistuttaa, että vatsakielekkeen siirtäminen on iso leikkaus, jossa vatsasta irrotetut verisuonet pitää ommella kiinni  kainalon verisuoniin, ja saada veri kiertämään siellä.

– Onnistuessaan tulos on paras mahdollinen. Luonnollisen näköinen rinta, joka lihoo ja laihtuu ihmisen mukana.

Jonkin verran rintoja rakennetaan myös reisi- tai pakaralihaksista.

Pieni rinta selästä

Pienempi leikkaus tarvitaan, jos uusi rinta rakennetaan selän kolmionmallisesta lihaksesta. Selkäkieleke heijataan etupuolelle kainaloon menevien verisuonten varassa. Käännetään siis vain rinnan korkeudella oleva lihas etupuolelle. Tällä tavalla ei kovin suurta rintaa voida rakentaa, sillä lihas on aika ohut ja kutistuu vähän, kun se siirretään rinnaksi.

– Aina voidaan kuitenkin toinen rinta pienentää samankokoiseksi, Suominen sanoo.

Kolmas leikkausvaihtoehto on asettaa rintaan proteesi. Se on kuitenkin aina vieras esine, eikä täysin luonnollisen näköinen. Hyvin laihoille ihmisille se on ainoa vaihtoehto.

Rinnankorjausleikkaus on suuri leikkaus, josta jää pitkät arvet. Haavat voivat tulehtua ja rintoihin tulee helposti mustelmia, jos veri ei kierrä hyvin. Joskus korjausleikkauksiakin joudutaan tekemään.

Noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen pitää käyttää rintaliivejä myös öisin. Keskimäärin vuoden kuluttua potilaalla on valmis uusi rinta.

Lue lisää rintasyövästä.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.