Jo ensimmäisessä rintasyöpäleikkauksessa otetaan huomioon rinnan ulkonäkö tulevaisuudessa. Jos muita syöpähoitoja ei tarvita, uusi rinta voidaan rakentaa saman tien.

Yhä useammin plastiikkakirurgit osallistuvat rintasyöpäleikkauksiin. Potilaat, jotka eivät tarvitse säde-, solunsalpaaja- tai muita lisähoitoja leikkauksen jälkeen, voivat saada kokonaan uuden rinnan saman tien syöpäleikkauksen yhteydessä.

Tällaisten potilaiden määrä on kasvussa. Nyt heitä on noin viitisen prosenttia niistä rintasyöpäpotilaista, joiden rinta joudutaan poistamaan.

Plastiikkakirurgi Sinikka Suominen kertoo, että kasvaimen poiston yhteydessä voidaan esimerkiksi säästää leikattavan rinnan omaa ihoa, jolloin uudesta rinnasta saadaan hyvin luonnollisen näköinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Arpiakin tulee vähemmän. Toisaalta voidaan myös vaikkapa pienentää toista rintaa niin, että molemmat rinnat ovat leikkauksen jälkeen hyvin samankokoiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Suominen itse tekee rintasyövän jälkeisiä rinnankorjausleikkauksia Töölön sairaalassa.

Säde- ja solunsalpaajahoitojen jälkeen uusi rinta voidaan rakentaa noin vuoden kuluttua siitä, kun hoidot ovat päättyneet. Tosin, jos etäpesäkkeitä on ollut yli kolmessa kainalon imusolmukkeessa, odotetaan usein kolmisen vuotta.

Aikaa tarvitaan, jotta kudokset voivat uusiutua. Esimerkiksi sädehoito heikentää ihon verenkiertoa ja kutistaa ihonalaiskudosta. Monet solumyrkyt puolestaan lisäävät veritulppariskiä, joka on isossa leikkauksessa muutenkin olemassa.

Vatsasta tai reidestä

Tapa rakentaa uusi rinta valitaan rinnan koon ja vartalon muodon mukaan.

– Toisella on vatsaa enemmän ja toisella reittä mistä ottaa, Suominen kertoo esimerkiksi.

Vajaa puolet rinnankorjausleikkauksista rakennetaan tällä hetkellä naisen omasta alavatsasta. Uusi rinta rakennetaan alavatsan ihosta ja ihonalaisrasvasta. Samalla tulee vatsakin kiristettyä. Suominen kuitenkin muistuttaa, että vatsakielekkeen siirtäminen on iso leikkaus, jossa vatsasta irrotetut verisuonet pitää ommella kiinni  kainalon verisuoniin, ja saada veri kiertämään siellä.

– Onnistuessaan tulos on paras mahdollinen. Luonnollisen näköinen rinta, joka lihoo ja laihtuu ihmisen mukana.

Jonkin verran rintoja rakennetaan myös reisi- tai pakaralihaksista.

Pieni rinta selästä

Pienempi leikkaus tarvitaan, jos uusi rinta rakennetaan selän kolmionmallisesta lihaksesta. Selkäkieleke heijataan etupuolelle kainaloon menevien verisuonten varassa. Käännetään siis vain rinnan korkeudella oleva lihas etupuolelle. Tällä tavalla ei kovin suurta rintaa voida rakentaa, sillä lihas on aika ohut ja kutistuu vähän, kun se siirretään rinnaksi.

– Aina voidaan kuitenkin toinen rinta pienentää samankokoiseksi, Suominen sanoo.

Kolmas leikkausvaihtoehto on asettaa rintaan proteesi. Se on kuitenkin aina vieras esine, eikä täysin luonnollisen näköinen. Hyvin laihoille ihmisille se on ainoa vaihtoehto.

Rinnankorjausleikkaus on suuri leikkaus, josta jää pitkät arvet. Haavat voivat tulehtua ja rintoihin tulee helposti mustelmia, jos veri ei kierrä hyvin. Joskus korjausleikkauksiakin joudutaan tekemään.

Noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen pitää käyttää rintaliivejä myös öisin. Keskimäärin vuoden kuluttua potilaalla on valmis uusi rinta.

Lue lisää rintasyövästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla