Kun saat kutsun laboratoriotutkimuksiin, mukana voi tulla ohjeita, joissa kehotetaan paastoamaan tai ehkä välttämään jotain tiettyä ruokaa, lääkkeitä ja rajua liikuntaa. Niiden noudattamatta jättäminen voi pilata tutkimuksen ennen kuin näytettä on edes otettu.

Ruoka-aineet imeytyvät vereen, jossa niiden pitoisuus suurenee. Niinpä jos esimerkiksi sokeria tai rasvoja mitataan verestä heti aterian jälkeen, saadaan liian korkeita lukemia. Raskaan aterian jälkeiset veren runsaat rasvat voivat muutenkin sotkea monia mittauksia. Näiltä virheiltä säästytään paastoamalla ennen näytteen ottoa.

Paastoa tarvitaan useisiin kymmeniin tutkimuksiin, mutta joskus riittää, että ei syö tiettyjä ruokia. Esimerkiksi gelatiinia pitää välttää ennen kuin laboratoriokokein tutkitaan luun hajoamista. Alkoholi taas muuttaa elimistön aineenvaihduntaa ja saattaa esimerkiksi lisätä veren triglyseridipitoisuutta useaksi päiväksi. Siksi viinaakin kehotetaan tutkimuksiin valmistautuessa välttämään.

Vältä lääkkeitä jos mahdollista

Lääkkeet aiheuttavat muutoksia laboratoriotutkimuksiin joko häiritsemällä mittausta tai muuttamalla aineenvaihduntaa. Lääkkeiden vaikutukset ovat yleisiä, niitä on kuvattu useita kymmeniä tuhansia. Esimerkiksi kolesteroliarvoja muuttavia lääkkeitä tiedetään toista sataa, joukossa monelle tutut virtsan eritystä lisäävät lääkkeet ja e-pillerit.

Kilpirauhaskokeisiin vaikuttavia lääkkeitä on kolmisenkymmentä, esimerkiksi tuikituttu aspiriini. Epilepsialääkkeet häiritsevät maksatutkimuksia ja tulehduskipulääkkeet hyytymistutkimuksia.

Lääkkeiden yksityiskohtainen huomioon ottaminen on niiden suuren määrän takia mahdollista vain tietokoneohjelmin. Ongelman helpottamiseksi asiakkaita pyydetään siirtämään lääkkeen otto näytteenoton jälkeen, jos se vain on mahdollista. Aina ei tietenkään näin voi menetellä.

Istahda hetkeksi ennen koetta

Fysiologisen tilan vaihtelut, esimerkiksi se missä asennossa ihminen on, vaikuttavat nesteen jakautumiseen verisuonten sisä- ja ulkopuolelle ja siten itse vereen.

Maatessa nestettä on suonissa 5–10 prosenttia enemmän kuin seistessä, joten veri on makuuasennossa sen verran laimeampaa vapaana kulkeutumattomien yhdisteiden osalta. Tällaisia ovat monet valkuaiset ja niihin sitoutuneet yhdisteet. Niinpä hemoglobiinipitoisuus voi pienentyä 130 g:sta/litrassa 117 g:aan/litrassa, kun asetutaan makuulle. Näytteenottoon tulijoita pyydetään istumaan jonkin aikaa rauhassa juuri tämän häiriön vähentämiseksi.

Liikuntakin vaikuttaa. Se vapauttaa lihaksista kreatiinikinaasi-entsyymiä, jonka määritystä käytetään sydäninfarktin diagnostiikassa. Aina ei tiedetä, johtuuko poikkeava tulos taudista vai punttiharjoituksesta.
Aikarytmitkin vaikuttavat tuloksiin

Eräiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat vuorokausi- tai muun aikarytmin mukaan, esimerkiksi:

  • lisämunuaishormonin kortisolin pitoisuus on aamulla monta kymmentä prosenttia suurempi kuin illalla
  • seerumin rautapitoisuus on matalimmillaan iltapäivällä
  • kilpirauhasta kiihdyttävän hormonin pitoisuus on pienimmillään kello 11 ja suurimmillaan kello 23

Kuukautiskierron aikana tapahtuu erittäin suuria vaihteluita monien hormonien pitoisuuksissa. Aikavaihtelun alaisten aineiden tuloksia arvioitaessa on tarkasti tiedettävä, milloin ne on otettu.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.