Kun saat kutsun laboratoriotutkimuksiin, mukana voi tulla ohjeita, joissa kehotetaan paastoamaan tai ehkä välttämään jotain tiettyä ruokaa, lääkkeitä ja rajua liikuntaa. Niiden noudattamatta jättäminen voi pilata tutkimuksen ennen kuin näytettä on edes otettu.

Ruoka-aineet imeytyvät vereen, jossa niiden pitoisuus suurenee. Niinpä jos esimerkiksi sokeria tai rasvoja mitataan verestä heti aterian jälkeen, saadaan liian korkeita lukemia. Raskaan aterian jälkeiset veren runsaat rasvat voivat muutenkin sotkea monia mittauksia. Näiltä virheiltä säästytään paastoamalla ennen näytteen ottoa.

Paastoa tarvitaan useisiin kymmeniin tutkimuksiin, mutta joskus riittää, että ei syö tiettyjä ruokia. Esimerkiksi gelatiinia pitää välttää ennen kuin laboratoriokokein tutkitaan luun hajoamista. Alkoholi taas muuttaa elimistön aineenvaihduntaa ja saattaa esimerkiksi lisätä veren triglyseridipitoisuutta useaksi päiväksi. Siksi viinaakin kehotetaan tutkimuksiin valmistautuessa välttämään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vältä lääkkeitä jos mahdollista

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkkeet aiheuttavat muutoksia laboratoriotutkimuksiin joko häiritsemällä mittausta tai muuttamalla aineenvaihduntaa. Lääkkeiden vaikutukset ovat yleisiä, niitä on kuvattu useita kymmeniä tuhansia. Esimerkiksi kolesteroliarvoja muuttavia lääkkeitä tiedetään toista sataa, joukossa monelle tutut virtsan eritystä lisäävät lääkkeet ja e-pillerit.

Kilpirauhaskokeisiin vaikuttavia lääkkeitä on kolmisenkymmentä, esimerkiksi tuikituttu aspiriini. Epilepsialääkkeet häiritsevät maksatutkimuksia ja tulehduskipulääkkeet hyytymistutkimuksia.

Lääkkeiden yksityiskohtainen huomioon ottaminen on niiden suuren määrän takia mahdollista vain tietokoneohjelmin. Ongelman helpottamiseksi asiakkaita pyydetään siirtämään lääkkeen otto näytteenoton jälkeen, jos se vain on mahdollista. Aina ei tietenkään näin voi menetellä.

Istahda hetkeksi ennen koetta

Fysiologisen tilan vaihtelut, esimerkiksi se missä asennossa ihminen on, vaikuttavat nesteen jakautumiseen verisuonten sisä- ja ulkopuolelle ja siten itse vereen.

Maatessa nestettä on suonissa 5–10 prosenttia enemmän kuin seistessä, joten veri on makuuasennossa sen verran laimeampaa vapaana kulkeutumattomien yhdisteiden osalta. Tällaisia ovat monet valkuaiset ja niihin sitoutuneet yhdisteet. Niinpä hemoglobiinipitoisuus voi pienentyä 130 g:sta/litrassa 117 g:aan/litrassa, kun asetutaan makuulle. Näytteenottoon tulijoita pyydetään istumaan jonkin aikaa rauhassa juuri tämän häiriön vähentämiseksi.

Liikuntakin vaikuttaa. Se vapauttaa lihaksista kreatiinikinaasi-entsyymiä, jonka määritystä käytetään sydäninfarktin diagnostiikassa. Aina ei tiedetä, johtuuko poikkeava tulos taudista vai punttiharjoituksesta.
Aikarytmitkin vaikuttavat tuloksiin

Eräiden aineiden pitoisuudet vaihtelevat vuorokausi- tai muun aikarytmin mukaan, esimerkiksi:

  • lisämunuaishormonin kortisolin pitoisuus on aamulla monta kymmentä prosenttia suurempi kuin illalla
  • seerumin rautapitoisuus on matalimmillaan iltapäivällä
  • kilpirauhasta kiihdyttävän hormonin pitoisuus on pienimmillään kello 11 ja suurimmillaan kello 23

Kuukautiskierron aikana tapahtuu erittäin suuria vaihteluita monien hormonien pitoisuuksissa. Aikavaihtelun alaisten aineiden tuloksia arvioitaessa on tarkasti tiedettävä, milloin ne on otettu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla