Sukanvarressa raha menettää arvoaan, siksi pienetkin säästösummat kannattaa mieluummin laittaa poikimaan. Kuva: iStockphoto
Sukanvarressa raha menettää arvoaan, siksi pienetkin säästösummat kannattaa mieluummin laittaa poikimaan. Kuva: iStockphoto

Säästämisen voi aloittaa pienilläkin summilla ja ilman suuria riskejä. Varallisuusvalmentaja kertoo, miksi se kannattaa.

Miksi miettiä säästämistä nyt, kun pieni ihminen potkuhousuissaan ei edes vielä kuluta juuri mitään?

Juuri siksi, vastaa varallisuusvalmentaja Sanna Spårman.

– Lapsen kasvaessaan myös menot kasvavat, ja säästöjen avulla tähän voi varautua. Ne luovat tulevaisuudenturvaa koko perheelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Edessä on epäilemättä hintaviakin hankintoja, kuten polkupyöriä, harrastusmaksuja ja leirejä – teinin mopoautosta puhumattakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Motivoiva vaihtoehto voi myös olla kerätä lapselle pesämunaa omaa asuntoa tai opintoja varten.

Spårman on huomannut, että esimerkiksi lapsilisien säästäminen jakaa mielipiteet, koska moni joutuu käyttämään ne perheen kuukausittaisiin menoihin.

– Mutta voisiko ajatella niinkin, että jos lapsilisiä ei tarvitse käyttää kokonaan, ainakin osa kannattaa laittaa poikimaan, ja ne ovat käytössä yhtä lailla lapsen ja koko perheen hyväksi vähän myöhemmin, Spårman ehdottaa.

Hän kertoo, miten säästämisessä pääsee alkuun pienilläkin kuukausittaisilla summilla, jos aiempaa kokemusta ei ole eikä suuria riskejä tee mieli ottaa.

Helposti alkuun rahastolla

Aloittelijalle Spårman suosittelee rahastosäästämistä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vanhemmat avaavat lapselle oman pankkitilin, jonne tallettavat rahaa ja jolta siirtyy kuukausittain tietty summa valittuun rahastoon.

– Rahastot ovat hyvä vaihtoehto siksi, että sijoitus hajautuu – kaikki munat eivät ole samassa korissa.

Mahdollisimman matalan riskin rahasto on hyvä vaihtoehto ja tuottaa tasaisesti.

Spårman kannustaa valitsemaan rahaston, jonka yritysten toimialaa itse ymmärtää ja josta on kiinnostunut. Vaihtoehtoina voi olla esimerkiksi teknologia- tai kiinteistöalan yrityksiin sijoittavia rahastoja, kotimaassa ja ulkomailla.

– Kun lapsen rahoista on kyse, ei ole tarpeen pelata isoilla riskeillä, vaan sijoittaa rahastoon, jossa on suuria, vakavaraisia yhtiöitä. Mahdollisimman matalan riskin rahasto on hyvä vaihtoehto ja tuottaa tasaisesti.

Pienikin säästö poikimaan

Rahastosäästämisen etu verrattuna esimerkiksi tilille säästämiseen on selvä: rahastossa kertyy korkoa korolle, eli säästöt poikivat lisää euroja.

– Pankkitilillä taas inflaatio nakertaa säästösummaa. Satasella saa tänä päivänä tietyn määrän asioita, mutta kymmenen vuoden päästä sillä ei enää saa samoja asioita, Spårman vertaa.

Jos rahasto kuitenkin tuntuu isolta harppaukselta, Spårman kehottaa tekemään kompromissin ja säästämään puolet puskuriksi lapsen tilille, puolet rahastoon. Tililtä rahaa saa nopeasti käyttöön, kun sitä tarvitsee lapsen menoihin. 

Lapselle kannattaa avata nimenomaan oma tili. Jos vanhempi säästää omalle tililleen ja siirtää sieltä varoja aikanaan lapselle, lapsen on maksettava suuremmista summista lahjavero.

Vertaile, tutustu, kysele

Ehdotusta rahastoksi kannattaa kysyä ensimmäisenä omasta pankista mutta perehtyä ainakin hieman myös muihin vaihtoehtoihin. Tietoa ja vinkkejä löytyy esimerkiksi netistä, Facebook-ryhmistä ja kursseilta.

Taustatyö vaatii hieman aikaa ja perehtymistä, mutta palkitsee, vakuuttaa Spårman.

– Kun on vertaillut, miten rahastot toimivat, mitkä ovat kuukausikulut ja millaisia tuottoja voi odottaa, ei tarvitse jatkossa käyttää näiden asioiden pohtimiseen aikaa. Kuukausisäästösopimuksen ansiosta raha siirtyy automaattisesti lapsen rahastoon ja kasvaa korkoa vuosien aikana, hän selventää.

– Riittää, että pysyy suunnitelmassa, jonka on tehnyt.

Rahastossa kertyy korkoa korolle, eli säästöt poikivat lisää euroja.

20 euroa kuussa kerryttää tuhansien pesämunan

Rahaston arvossa tapahtuu aina heilahteluja, myös alaspäin. Spårmanin mukaan niistä ei ole syytä stressata, vaan katsoa pidemmälle.

Hän laskee kaksi esimerkkiä, millaisen pesämunan lapselle ehtii kerryttää, jos aloittaa säännöllisen rahastosäästämisen tämän synnyttyä ja jatkaa sitä 18 vuotta.

Laskelmat perustuvat Helsingin pörssin keskimääräiseen vuotuiseen tuottoon (noin seitsemän prosenttia) viimeisten 15 vuoden ajalta.

  • Jos säästää lapselle rahastoon 20 euroa kuussa, 18-vuotiaana koossa on 8 000 euroa.
  • Jos taas rahastoon menee 90 e joka kuukausi, lapsen täyttäessä 18 vuotta hänellä on 37 000 euron pesämuna.

Työssään varallisuusvalmentajana Spårman on nähnyt, että lapselle säästetyt summat saattavat innostaa vanhemmat miettimään omaakin talouttaan tarkemmin.

– Kun lapset kasvavat, myös heille on luontevaa opettaa rahataitoja ja säästämistä.

Jos rahastosäästäminen sytyttää kipinän, seuraava askel voi olla esimerkiksi osakkeisiin sijoittaminen.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla