Suomalaistutkimuksen mukaan tytöiltä odotetaan viikkorahan vastineeksi poikia enemmän osallistumista kotitöihin.

Yhdysvaltalaisen BusyKid-rahankäyttösovelluksen kesäkuussa julkaiseman analyysin mukaan tytöt ansaitsevat keskimäärin puolet vähemmän viikkorahaa kuin pojat. Palvelun tietokannasta selvisi myös, että amerikkalaisytöt antavat omista viikkorahoistaan poikia enemmän rahaa hyväntekeväisyyteen.

Analyysi selvitti palvelua käyttäneen 10 000 amerikkalaisperheen viikkorahakäytäntöjä ja paljasti, että pojat saavat vanhemmiltaan myös isompia rahallisia ”bonuksia” kuin tytöt. Bonukset tulevat esimerkiksi hyvästä koulumenestyksestä tai ylimääräisistä kotitöistä. 

Britanniassa vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin samanlainen kaava viikkorahojen suhteen. Tutkimukseen osallistuneesta 2 000 englantilaislapsesta tytöt saivat jopa 20 prosenttia vähemmän viikkorahaa kuin pojat. Teini-ikäisillä lapsilla ero viikkorahoissa kasvoi jo 30 prosenttiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Childwise-tutkimusyrityksen teettämän selvityksen mukaan vanhemmat antoivat poikien myös päättää itsenäisemmin omista hankinnoistaan, ja tyttöjen piti useammin pyytää vanhemmiltaan rahaa hankintoihinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa maksetaan kotitöistä

Meidän Perheen tekemässä viikkorahakyselyssä ei tullut ilmi eroja suomalaistytöille ja -pojille maksettavissa viikkorahoissa. Vastaajat kertoivat, että useimmiten viikkorahaa maksetaan kotitöistä. Joillakin perheillä vastikkeetonta viikkorahaa ei makseta lainkaan, vaan lapsi voi ansaita palkkaa esimerkiksi auton pesusta.

58 prosenttia kyselyyn vastanneista ala-asteikäisten lasten vanhemmista kertoi, että lapsi saa viikkorahaa 1–5 euroa viikossa. 64 prosenttia yläkoululaisten vanhemmista kertoi maksavansa lapselle joko viikko- tai kuukausirahaa yli 10 euroa kerrallaan.

Nordean teettämän tutkimuksen mukaan suomalaistytöiltä edellytetään kuitenkin viikkorahaa vastaan enemmän kotitöihin osallistumista kuin pojilta. Miksi näin, ja onko kotitöistä maksaminen ylipäätään järkevä viikkorahan peruste?

– Taloudelliset kannustimet toki toimivat myös nuorilla, mutta lapsena olisi myös hyvä oppia, että kaikkien tulisi osallistua kotitöihin ilman erillistä palkkiota, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kommentoi tutkimuksen julkaisun yhteydessä viime elokuussa.

Viikkoraha on lapsen omaa käyttörahaa

Suomalaisessa kulttuurissa viikkoraha on vakiintunut lapsen omaksi käyttörahaksi, josta lapsi saa ostaa eväät tai karkkipäivän herkut. Usein vanhemmat säästävät lapselle vielä erikseen viikkorahan lisäksi. Nordean tutkimuksen mukaan yleisin säästösumma lasta kohden on 30 euroa kuukaudessa.

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen mukaan fiksun rahankäytön opettaminen lapsille on tärkeämpää kuin vaikkapa luistelun opettaminen. 

– Se, miten hienosti lapsi luistelee, ei ole hänen elämänsä kannalta niin merkityksellistä kuin se, miten hän käyttää rahaa, Majasalmi sanoo.

Millä perusteella teillä maksetaan viikko- tai kuukausirahaa? Vaikuttaako lapsen sukupuoli käytäntöön? Kommentoi jutun alla.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla