Kate vieraili tällä viikolla perheitä auttavan vapaaehtoisjärjestö Family Actionin vieraana Lontoossa. Vierailun aikana Kate kertoi järjestön vapaaehtoisille, millaisia tunteita äitiys on hänessä herättänyt. Kuva: MVPhotos
Kate vieraili tällä viikolla perheitä auttavan vapaaehtoisjärjestö Family Actionin vieraana Lontoossa. Vierailun aikana Kate kertoi järjestön vapaaehtoisille, millaisia tunteita äitiys on hänessä herättänyt. Kuva: MVPhotos

Herttuatar Kate kertoo, että hetkittäin äitiys on tuntunut valtavalta haasteelta.

Cambridgen herttuatar Katen, 37, ja hänen puolisonsa prinssi Williamin, 36, perheessä riittää hulinaa. Arjen pyörityksestä pitävät huolen parin kolme lasta: viisivuotias George, kolmevuotias Charlotte sekä yhdeksän kuukauden ikäinen Louis.

Voisi kuvitella, että Katen asemassa vanhemmuus on helppoa ja apua on saatavilla. Vieraillessaan tällä viikolla Lontoossa Family Action -nimisen hyväntekeväisyysjärjestön vieraana Kate puhui kuitenkin äitiydestä ja sen tuomista haasteista harvinaisen suoraan. 

– Se on niin vaikeaa. Tuoreena äitinä saa paljon tukea, varsinkin kun vauva on vain joitakin viikkoja tai kuukausia vanha. Mutta kun lapsi täyttää yksi, yhtäkkiä tuki katoaa, Kate kertoi järjestön vapaaehtoisille. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Jokainen meistä kokee saman kamppailun.”

Kate kertoi kuulijoille tukeutuneensa vauvavuoden jälkeen kirjallisuudesta tuleviin neuvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jokainen meistä kokee saman kamppailun.

Äidiksi tulo palkitsee, mutta tuo myös epävarmuuden

Kate on jakanut ajatuksiaan vanhemmuuden haasteista julkisesti kerran aiemminkin. Vuonna 2017 Kate piti puheen Lontoossa naisten lisääntymisterveyttä tutkivan korkeakoulun tapahtumassa, jossa hän myönsi, että itsevarmuus vanhempana on välillä vaikeaa.

– Äidiksi tulo on ollut minulle henkilökohtaisesti todella palkitseva ja upea kokemus. Hetkittäin äitiys on tuntunut kuitenkin valtavalta haasteelta – siitäkin huolimatta, että minulla on kotonani paljon enemmän apua, kuin äideillä yleensä. 

Kate lisäsi, että joskus nuo haasteet johtavat siihen, että äiti tuntee itsensä epävarmaksi. Katen mukaan esikoisensa saaneet äidit usein vaikenevat kohtaamistaan haasteista: he pelkäävät, että vaikeista asioista ja negatiivisista tunteista kertominen saa muut ajattelemaan, että he eivät pärjää lapsen kanssa.

Kate toivoo, että äitiyteen liittyvästä stressistä puhuttaisiin avoimemmin.

Puheensa lopuksi herttuatar peräänkuulutti rehellistä puhetta äitiydestä myös julkisesti. 

– On oikein, että julkisuudessa puhutaan äitiyden ihanista puolista. Mutta myös äitiyteen liittyvästä stressistä pitäisi puhua enemmän. On ihan okei, että äitiys ei tunnu helpolta. Avun pyytämisen ei pitäisi olla heikkouden merkki, Kate summasi. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla