HPV-rokote estää papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä. Tällä hetkellä rokote annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille. Kuva: iStockphoto
HPV-rokote estää papilloomaviruksen aiheuttamia syöpiä. Tällä hetkellä rokote annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille. Kuva: iStockphoto

Tällä hetkellä HPV eli papilloomavirus aiheuttaa Suomessa vuosittain 700 syöpätapausta.

Jos myös pojat rokotettaisiin papilloomavirusta eli HPV:tä vastaan, syöpätapaukset vähenisivät vuosittain 300:lla tapauksella, THL:n työryhmä kertoo tuoreessa selvityksessään. Merkittävin syöpää aiheuttava HPV-tyyppi olisi mahdollista hävittää rokotuksilla vuosien kuluessa käytännössä kokonaan. Tähän riittäisi jo 70 prosentin rokotuskattavuus, jos rokotukset annettaisiin sekä tytöille että pojille.  

Selvityksen tehnyt työryhmä sekä THL suosittelevat, että HPV-rokotus otettaisiin Suomessa jatkossa mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan myös pojille.

Tällä hetkellä papilloomavirus aiheuttaa Suomessa 700 syöpätapausta vuosittain. Yleisimmin papilloomavirus aiheuttaa kohdunkaulansyöpää, mutta myös kurkun, peräaukon sekä peniksen alueen syöpiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

THL:n mukaan kahdeksan nuorta kymmenestä saa elämänsä aikana vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Norjassa rokotetaan sekä tytöt että pojat

HPV-rokotus otettiin Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013, ja se annetaan ilmaiseksi 11–12-vuotiaille tytöille. Rokotusten aloittamisen jälkeen julkisuudessa käytiin keskustelua siitä, onko rokote turvallinen. Laaja suomalaistutkimus kuitenkin osoitti, että HPV-rokotteella ei ollut yhteyksiä julkisuudessa esiin nousseisiin oireyhtymiin.

Australia oli ensimmäinen valtio, joka otti vuonna 2013 HPV-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaansa myös pojille. Euroopassa poikia rokotetaan muun muassa Itävallassa ja Norjassa, ja tämän vuoden aikana HPV-rokotus aiotaan lisätä esimerkiksi Iso-Britanniassa myös poikien rokotusohjelmaan. Tanskassa varaudutaan rokotusten aloittamiseen vuoden 2019 heinäkuussa.

Kaiken kaikkiaan 22 valtiota rokottaa tällä hetkellä sekä tyttöjä että poikia HPV:tä vastaan.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla