Avattu hillopurkki houkuttelee ampiaiset pois eväsherkkujesi luota. Jos kuitenkin saat pistoksen, lue ohjeet hoitoon.

Ampiaiset rakastavat makeaa – myös kesäisen eväsretken herkkuja. Jos haluat nauttia rauhassa vesimelonisiivuista, mansikoista, limuista ja mehuista, pystytä raitaveikolle oma hillobaari sivummalle, tietenkin useamman metrin päähän herkkupöydästä.

Lisärauhaa saat, kun jätä hajuveden pirskottelun vähemmälle ja valitset hillityn kesävaatetuksen.

– Jos näytät ja tuoksut kukkakedolta, ampiainen löytää nopeasti luoksesi. Värit, tuoksut ja makeat herkut suorastaan vetävät ampiaisia puoleensa, tutkija Juha Jantunen, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista sanoo.

Ampiaiset pistävät vain puolustautuessaan. Siksi niitä ei kannata huitoa. Pesän läheisyydessä täytyy olla erityisen varovainen.

Pistossa vapautuva myrkky sisältää feromoneja, jotka saavat kaikki lähistön ampiaiset puolustuskannalle. Hetken päästä kimpussasi onkin yhden ampiaisen sijasta koko parvi.

Nopea apu allergiselle

Ampiaisen tai mehiläisen pistos aiheuttaa lievää punoitusta, turvotusta ja kipua. Nämä vaikutukset rajoittuvat pistoskohtaan ja häviävät yleensä kahden vuorokauden kuluessa.

Kyypakkauksen kortisonitabletti helpottaa oireita. Allergialääke antihistamiini ja kylmä tuo helpotusta, myös lievempään kutinaan.

Jos pistos osuu suuhun tai jos henkilö on pieni lapsi tai pistoja on useita, voivat oireet vaatia kiireellistä apua.

Ampiaisenpistoille allergisen on tärkeää on saada ensiapua heti. Käytä adrenaliini-injektoria heti reaktion voimistuessa. Turha injektorin käyttö ei aiheuta vaaraa.

Adrenaliini-injektori on allergisen ensiapulääke vakaviin reaktioihin ja sen saa vain lääkärin määräyksestä.

Voimakkaista oireista kannattaa hakeutua heti terveyskeskuksen päivystykseen. Myös alle 2-vuotias lapsi tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen on syytä käyttää päivystyksessä. Raskaana olevat saattavat saada supistuksia voimakkaasta reaktioista.

Lue lisää:

Hyönteisten pistoksiin helpotusta
Kesävaivojen ensiapuopas

Kammoatko ötököitä? Tee testi ja siedäty

  • Lievitä paikallinen kipu kylmällä.
  • Poista mehiläisen pistin varovasti esimerkiksi terävällä esineellä pyyhkäisemällä niin, ettei myrkkypussi tyhjene ihoon.
  • Jos pistos tai pistokset aiheuttavat hengenvaarallisen, anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon 112.
  • Jos pistoksen saaneella on oma ensiapulääke, anna se ohjeen mukaisesti välittömästi (adrenaliinipistos Epipen®).
  • Seuraa tilannetta ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos vointi muuttuu selvästi. (Lähde Terveyskirjasto)
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.