Avattu hillopurkki houkuttelee ampiaiset pois eväsherkkujesi luota. Jos kuitenkin saat pistoksen, lue ohjeet hoitoon.

Ampiaiset rakastavat makeaa – myös kesäisen eväsretken herkkuja. Jos haluat nauttia rauhassa vesimelonisiivuista, mansikoista, limuista ja mehuista, pystytä raitaveikolle oma hillobaari sivummalle, tietenkin useamman metrin päähän herkkupöydästä.

Lisärauhaa saat, kun jätä hajuveden pirskottelun vähemmälle ja valitset hillityn kesävaatetuksen.

– Jos näytät ja tuoksut kukkakedolta, ampiainen löytää nopeasti luoksesi. Värit, tuoksut ja makeat herkut suorastaan vetävät ampiaisia puoleensa, tutkija Juha Jantunen, Etelä-Karjalan Allergia- ja ympäristöinstituutista sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ampiaiset pistävät vain puolustautuessaan. Siksi niitä ei kannata huitoa. Pesän läheisyydessä täytyy olla erityisen varovainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pistossa vapautuva myrkky sisältää feromoneja, jotka saavat kaikki lähistön ampiaiset puolustuskannalle. Hetken päästä kimpussasi onkin yhden ampiaisen sijasta koko parvi.

Nopea apu allergiselle

Ampiaisen tai mehiläisen pistos aiheuttaa lievää punoitusta, turvotusta ja kipua. Nämä vaikutukset rajoittuvat pistoskohtaan ja häviävät yleensä kahden vuorokauden kuluessa.

Kyypakkauksen kortisonitabletti helpottaa oireita. Allergialääke antihistamiini ja kylmä tuo helpotusta, myös lievempään kutinaan.

Jos pistos osuu suuhun tai jos henkilö on pieni lapsi tai pistoja on useita, voivat oireet vaatia kiireellistä apua.

Ampiaisenpistoille allergisen on tärkeää on saada ensiapua heti. Käytä adrenaliini-injektoria heti reaktion voimistuessa. Turha injektorin käyttö ei aiheuta vaaraa.

Adrenaliini-injektori on allergisen ensiapulääke vakaviin reaktioihin ja sen saa vain lääkärin määräyksestä.

Voimakkaista oireista kannattaa hakeutua heti terveyskeskuksen päivystykseen. Myös alle 2-vuotias lapsi tai heikkokuntoinen, iäkäs ihminen on syytä käyttää päivystyksessä. Raskaana olevat saattavat saada supistuksia voimakkaasta reaktioista.

Lue lisää:

Hyönteisten pistoksiin helpotusta
Kesävaivojen ensiapuopas

Kammoatko ötököitä? Tee testi ja siedäty

  • Lievitä paikallinen kipu kylmällä.
  • Poista mehiläisen pistin varovasti esimerkiksi terävällä esineellä pyyhkäisemällä niin, ettei myrkkypussi tyhjene ihoon.
  • Jos pistos tai pistokset aiheuttavat hengenvaarallisen, anafylaktisen reaktion, soita välittömästi hätänumeroon 112.
  • Jos pistoksen saaneella on oma ensiapulääke, anna se ohjeen mukaisesti välittömästi (adrenaliinipistos Epipen®).
  • Seuraa tilannetta ammattiavun tuloon saakka ja soita 112 uudestaan, jos vointi muuttuu selvästi. (Lähde Terveyskirjasto)
Sisältö jatkuu mainoksen alla