
Olen erittäin herkkä ihminen. Tunteet jylläävät ja itken helposti. Sosiaalisissa tilanteissa saatan jopa voida pahoin ja esimerkiksi valkotakkinen lääkäri saa verenpaineeni huippuunsa. Reagoin tällä tavalla lähes kaikkeen. Miten voisin auttaa itse itseäni, ja tietysti myös läheisiäni, joita käytökseni nolottaa?
Et ole ongelmasi kanssa suinkaan yksin. Hyvin monet ihmiset kärsivät erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin liittyvästä voimakkaasta ja usein kauhunomaisesta pelosta.
Herkkyyden taustalla on sekä pelkoreaktiota säätelevän sympaattisen hermoston synnynnäinen herkkyys että erilaiset pelottavat kokemukset. Kuvauksesi perusteella Sinun kohdallasi kyse voi hyvinkin olla ensisijassa sympaattisen hermostosi rakenteellisesta herkkyydestä.
Sosiaalisia pelkoja voidaan vähentää sekä psykoterapeuttisten harjoitteiden että pelkoreaktiota vähentävien lääkkeiden avulla. Peloista ei pääse eroon ellei niitä uskalla omassa tahdissaan kohdata. Tämän vuoksi yksinkertaisin – joskin samalla ”pelottavin” – tapa vapautua peloistaan on rakentaa itselleen ohjelma, jossa pyrkii asteittain altistumaan pelkoa herättäviin sosiaalisiin tilanteisiin.
Kirjastosta saanee lainaksi kirjoja (esim. Isaac Marksin Pelko – osa elämää) , joiden avulla voit luoda itsellesi harjoitusohjelman.
Pelkoja vähentävissä harjoitteissa on tärkeä edetä omassa tahdissa. Myös läheisten on tärkeä perehtyä näihin kirjoihin, jotta he kykenevät eläytymään sosiaalisista peloista kärsivän maailmaan. Läheinen voi tahtomattaan pahentaa peloista kärsivän häpeän tunteita, jos hän ei ymmärrä pelkojen invalidisoivaa voimakkuutta. Itsehoidolliset harjoitteet ovat luonteeltaan samanlaisia kuin kognitiivisten käyttäytymisterapeuttien käyttämät harjoitustehtävät.
Joillakin ihmisillä joko tarvittaessa otettu tai säännöllisesti käytetty lääke auttaa pääsemään alkuun pelkojen hallinnassa. Tärkeintä on pyrkiä estämään pelkojen aiheuttama sosiaalinen eristäytyminen. Häpeä peloista on usein suurin este toipumiselle. Häpeän lamaavasta vallasta on vaikea vapautua ennen kuin pääsee eroon häpeän häpeästä.
Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.