Miksi ei koskaan puhuta siitä, jos avioliitossa oleva nainen ei saa seksiä miehen sairaudesta johtuvan kyvyttömyyden vuoksi? Nainen kaipaa yhdyntää, kaikenlaiset hipelöinnit eivät ainakaan minua tyydytä. Olen 60- vuotias ja kaipaan älyttömästi kunnon seksiä. Mieheni ei enää pysty – mitä teen. Saan itselleni kyllä orgasmit, kun on tosi vaikeaa. Onko minun lähdettävä vieraisiin? Mitä teen?

Miehesi kannattaa kääntyä urologian erikoislääkärin puoleen. Sairauksista johtuvia erektiovaikeuksia voidaan hoitaa usein tehokkaasti joko kyseisen sairauden lääkehoitoa tehostamalla tai muuttamalla. Tämän lisäksi nykyiset erektiolääkkeet ovat varsin tehokkaista myös sairauksista johtuvien erektiovaikeuksien hoidossa. Jos suun kautta otettavat erektiolääkkeet eivät auta, voidaan kokeilla myös siittimeen ennen yhdyntää pistettävää alprostadiiliä (Caverject). Erektiovaikeuksista kärsivää miestä voi aina myös opettaa käyttämään erilaisia tehokkaita seksivälineitä yhdyntää kaipaavan puolisonsa tyydyttämisessä.

Ikääntyvät parit joutuvat kuitenkin ennemmin tai myöhemmin kokemaan, että jommankumman halut tai kyvyt hiipuvat ennen toista. Seksiä kaipaavalle osapuolelle tämä on monesti kovinkin kipeää. Ikääntyessä nuoruuden seksin merkitys lähes aina vähenee korvautuen hellyydellä ja jaetuilla muistoilla. Parin vaihtaminen tai ”vieraisiin” lähteminen ei useimmiten kannata, sillä toveruus ja kumppanuus on useimmille ikäihmisille seksiä paljon tärkeämpi asia.

Lue lisää erektio-ongelmista.


Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Miehen kyvyttömyys ja naisen seksihalut?

Voi pyhä sylvi..Mistä näitä saakelin alhaisia selkärangattomia pettureita oikein nykyään satelee..Ei puhettakaan toisen ihmisen kunnioittamisesta,kun joku tarve itellä tyydyttämättä!Siitä on rakkaus kaukana,selkäänpuukottamisesta.Elämä kun tuo kaikkea eteen,sairautta ja muuta ja juuri silloin pitäisi toista tukea ja rakastaa,eikä pettää hänen luottamustaan!Eri asia on,jos saa luvan tälläiseen toimintaan.Ja ymmärrän hyvin,miten ikävää on,kun omat tarpeet jäävät taka-alalle,mutta eiköhän asiaan...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.