Useampi lehden lukija on tiedustellut myoomista ja niiden hoidosta. Eräs lukija kertoo: ”Kohtuni on myoomainen, isoin myooma on kuutisen senttiä. Oireita ei ole vielä toistaiseksi ollut ja ikää minulla melkein 40 vuotta. Mikä on suositeltavin hoito myoomille, jos alkavat oireilla, ja mitä raskauden ehkäisyä suositellaan?”

Toinen nainen kysyy: ”Gynekologi totesi minulla 4 x 5 cm myooman, joka kasvaa kohdun lihasseinämän sisällä. Oireena on painon tunnetta alavatsalla ja tihentynyttä virtsaustarvetta. Kuukautisvuodot ja kivut ovat runsastuneet. Luin Käypä hoito -suosituksesta, että kohtua ei poisteta, ellei myooma ole yli 10 cm kooltaan. Onko todella näin?”

Myoomat eli kohdun lihaskyhmyt ovat hyvänlaatuisia kasvaimia. Niitä on jopa joka kolmannella yli 30-vuotiaista naisista. Myoomat on tavallisesti pyöreitä ja niiden kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Monissa tapauksissa niitä on kohdussa useita. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, eivätkä myoomat muutu pahanlaatuisiksi. Isot myoomat selviävät gynekologisessa sisätutkimuksessa, pienemmät myoomat vasta kohdun ultraäänitutkimuksessa.

Myoomien aiheuttamat oireet vaihtelevat sen mukaan, minkä kokoisia ne ovat ja miten ne sijaitsevat kohtulihaksessa. Tavallisin vaiva on vuotohäiriö: kuukautiset ovat runsaita ja pitkiä. Kuukautisten välillä saattaa esiintyä ylimääräistä vuotoa. Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä (ns. submukoottinen myooma), se saattaa hyvin pienikokoisenakin aiheuttaa vuotoja ja kipuja. Toisaalta kohtulihaksen sisällä olevat (ns. intramuraaliset myoomat) voivat olla oireettomia hyvin pitkäänkin. Jos myoomat ovat isoja, ne voivat aiheuttaa alavatsalla painontunnetta ja virtsavaivoja.

Lääkehoidolla myoomia ei voi poistaa, mutta niihin liittyviä oireita voidaan helpottaa. Traneksaamihappo niukentaa vuotoja ja tulehduskipulääkkeitä käytetään kuukautiskipujen hoitoon. Hormonikierukka niukentaa monella kuukautisvuotoja. Sen onkin hyvä ratkaisu silloin, kun vuodot ovat runsaat ja kohdussa on myoomia, eikä leikkaushoitoa vielä haluta. Raskauden ehkäisyyn on hormonikierukan vaihtoehtona mahdollista kokeilla yhdistelmäehkäisypilleriä tai minipilleriä.

Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos oireet ovat hankalia tai myooma kasvaa kovin nopeasti. Jos vielä suunnittelee raskautta, pyritään kohtu säästämään ja kohdusta poistetaan vain myoomakyhmyt. Jos myooma sijaitsee kohtuontelon sisällä (submukoottinen myooma), se voidaan poistaa myös kohdun tähystyksen eli hysteroskopian avulla. Jos myoomia on paljon, niistä on oireita ja lasten hankinta ei enää ole suunnitelmissa, on kohdunpoisto järkevin vaihtoehto. Kohtu voidaan poistaa laparoskopiassa (vatsaontelon tähystyksessä) tai avoleikkauksessa. Kaikki leikkaustoimenpiteet edellyttävät nukutusta. Toinen lukija on Käypä Hoito -suosituksesta lukenut, että kohtua ei poisteta, jos myooma ei ole yli 10 cm kooltaan. Tämä tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa naisella ei ole mitään oireita. Jos vuodot ovat runsaat ja kivuliaat eikä lääkehoito ei auta, on kohdun poistolle riittävät perusteet, vaikka myoomat olisivat selvästi pienempiä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 49-vuotias. Minulla tulee täyteen 5 vuotta hormonikierukan käyttöä. Pitääkö se ottaa pois heti vai voiko se olla pidempään? Kannattaako vielä laittaa uusi kierukka? Vaihdevuosioireita on ollut, mutta kierukka on ollut erittäin toimiva eikä ongelmia ole ollut.

Tällä hetkellä saatavilla on kolme erilaista hormonikierukkaa. Pisimmän ajan markkinoilla on ollut 52 mg levonorgestreelia (keltarauhashormonia) sisältävä valmiste (Mirena). Sen yksi käyttöaihe on raskauden ehkäisy. Silloin myyntiluvan mukainen käyttöaika on viisi vuotta, mutta uuden Käypä hoito -suosituksen mukaan sen käyttöaikaa voidaan venyttää seitsemään vuoteen. Mirena-hormonikierukkaa voidaan myös käyttää runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Tämän lisäksi markkinoilla on kaksi ainoastaan raskauden ehkäisyyn tarkoitettu valmistetta: 19,5 mg levonorgestreelia sisältävä Kyleena, jonka suositeltu käyttöaika on viisi vuotta sekä 13,5 mg levonorgestreelia sisältävä Jaydess, jonka käyttöaika on kolme vuotta.

Kysyjä on 49-vuotias, ja oletan, että hänellä on käytössä Mirena-hormonikierukka. Kierukkaa ei kannata vaihtaa, vaan se saa olla kohtuontelossa niin kauan kuin varmuudella tiedetään, että raskauden ehkäisyä ei enää tarvita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että menopaussi on ohitettu. Kysyjän tapauksessa kierukkaa voi käyttää siis jopa pidempäänkin kuin seitsemän vuotta.

Jos kierukkaa käytetään runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten hoitoon, sitä voi myös käyttää kauemmin kuin viisi vuotta; käytännössä niin kauan kuin oireet pysyvät poissa. Kierukasta erittyy keltarauhashormonia usein pidempään kuin viisi vuotta.

Hormonikierukka voi olla myös osa vaihdevuosien hormonihoitoa. Vaihdevuosioireet hoidetaan estrogeenilla ja kohdun limakalvo pidetään lepotilassa (ohuena) hormonikierukan avulla. Käyttöaika vaihtelee käytetyn estrogeeniannoksen mukaan.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 23-vuotias hoikka nainen, joka kärsii jatkuvista vatsavaivoista ja valtavan voimakasäänistä vatsan murinasta. Laktoosi-intoleranssi on todettu lapsena. Kaikkia mahdollisia ruokavalioita on kokeiltu, ja nytkin on laktoositon ja gluteeniton ruokavalio. Ylä- ja alavatsa on tähystetty, mutta mitään poikkeavaa ei ole löytynyt. Murina on niin voimakasta, että kuuluu kymmenien metrien päähän. Vaivat rajoittavat pahasti elämää, kun ei kehtaa kotoa enää lähteä juuri mihinkään. Mitään syytä vaivaan ei löydy. Miksei?

Vatsavaivat, joiden taustalta ei asianmukaisista tutkimuksista huolimatta löydy sairautta luokitellaan toiminnallisiksi vaivoiksi. Se tarkoittaa, että suolen toiminta on jollain lailla poikkeavaa mutta syytä ei voida osoittaa. Kyseessä ei ole sairaus, vaan ominaisuus. Osa ihmisistä on luonnostaan herkkävatsaisia.

Heidän elimistönsä reagoi stressiin tai muihin poikkeustiloihin suolisto-oireilla. Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on tavallisin toiminnallinen vatsavaiva. Siihen liittyy tyypillisesti vatsan turvottelua, paikkaa vaihtavia vatsakipuja ja vaihtelevaa suolen toimintaa.

Toiminnallisten vatsavaivojen hoidossa tärkeintä on noudattaa terveellisiä elintapoja eli minimoida stressi, pyrkiä säännölliseen vuorokausirytmiin, huolehtia riittävästä unesta, harrastaa liikuntaa ja syödä terveellisesti ja monipuolisesti. Tiettyjen imeytymättömien ns. FODMAP-hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliossa auttaa hillitsemään suolikaasun muodostumista, ja moni saa tästä avun. Ummetusta, ripulia, suolikaasujen ylimääräistä muodostusta ja vatsakipuja voidaan tarvittaessa hoitaa lääkkeillä, mutta toiminnallisissa vatsavaivoissa näiden käyttö tulisi rajoittaa tilapäiseksi.
 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Vatsan murina hävettää

Prosessoitu suomalainen maito, viljat, sokerit, stressi, keinomakeutusaineet, prosessoidut kasviöljyt (rypsiöljy, margariinit, levitteet, kasvirasvakermat jne...) ja lisäaineet. Ne kun jättää pois, rauhoittuu elimistö aika monella. Viljojen ja/tai maidon sekä rypsiöljyn karsiminen ei tietenkään ratkaise kaikkien ihmisten kaikkia mahdollisia terveysongelmia, mutta todella monella erittäin nopea ja yksinkertainen tie parempaan hyvinvointiin, joka ei maksa mitään. Viljaton ja/tai maidoton...
Lue kommentti