Useampi lehden lukija on tiedustellut myoomista ja niiden hoidosta. Eräs lukija kertoo: ”Kohtuni on myoomainen, isoin myooma on kuutisen senttiä. Oireita ei ole vielä toistaiseksi ollut ja ikää minulla melkein 40 vuotta. Mikä on suositeltavin hoito myoomille, jos alkavat oireilla, ja mitä raskauden ehkäisyä suositellaan?”

Toinen nainen kysyy: ”Gynekologi totesi minulla 4 x 5 cm myooman, joka kasvaa kohdun lihasseinämän sisällä. Oireena on painon tunnetta alavatsalla ja tihentynyttä virtsaustarvetta. Kuukautisvuodot ja kivut ovat runsastuneet. Luin Käypä hoito -suosituksesta, että kohtua ei poisteta, ellei myooma ole yli 10 cm kooltaan. Onko todella näin?”

Myoomat eli kohdun lihaskyhmyt ovat hyvänlaatuisia kasvaimia. Niitä on jopa joka kolmannella yli 30-vuotiaista naisista. Myoomat on tavallisesti pyöreitä ja niiden kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Monissa tapauksissa niitä on kohdussa useita. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, eivätkä myoomat muutu pahanlaatuisiksi. Isot myoomat selviävät gynekologisessa sisätutkimuksessa, pienemmät myoomat vasta kohdun ultraäänitutkimuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myoomien aiheuttamat oireet vaihtelevat sen mukaan, minkä kokoisia ne ovat ja miten ne sijaitsevat kohtulihaksessa. Tavallisin vaiva on vuotohäiriö: kuukautiset ovat runsaita ja pitkiä. Kuukautisten välillä saattaa esiintyä ylimääräistä vuotoa. Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä (ns. submukoottinen myooma), se saattaa hyvin pienikokoisenakin aiheuttaa vuotoja ja kipuja. Toisaalta kohtulihaksen sisällä olevat (ns. intramuraaliset myoomat) voivat olla oireettomia hyvin pitkäänkin. Jos myoomat ovat isoja, ne voivat aiheuttaa alavatsalla painontunnetta ja virtsavaivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkehoidolla myoomia ei voi poistaa, mutta niihin liittyviä oireita voidaan helpottaa. Traneksaamihappo niukentaa vuotoja ja tulehduskipulääkkeitä käytetään kuukautiskipujen hoitoon. Hormonikierukka niukentaa monella kuukautisvuotoja. Sen onkin hyvä ratkaisu silloin, kun vuodot ovat runsaat ja kohdussa on myoomia, eikä leikkaushoitoa vielä haluta. Raskauden ehkäisyyn on hormonikierukan vaihtoehtona mahdollista kokeilla yhdistelmäehkäisypilleriä tai minipilleriä.

Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos oireet ovat hankalia tai myooma kasvaa kovin nopeasti. Jos vielä suunnittelee raskautta, pyritään kohtu säästämään ja kohdusta poistetaan vain myoomakyhmyt. Jos myooma sijaitsee kohtuontelon sisällä (submukoottinen myooma), se voidaan poistaa myös kohdun tähystyksen eli hysteroskopian avulla. Jos myoomia on paljon, niistä on oireita ja lasten hankinta ei enää ole suunnitelmissa, on kohdunpoisto järkevin vaihtoehto. Kohtu voidaan poistaa laparoskopiassa (vatsaontelon tähystyksessä) tai avoleikkauksessa. Kaikki leikkaustoimenpiteet edellyttävät nukutusta. Toinen lukija on Käypä Hoito -suosituksesta lukenut, että kohtua ei poisteta, jos myooma ei ole yli 10 cm kooltaan. Tämä tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa naisella ei ole mitään oireita. Jos vuodot ovat runsaat ja kivuliaat eikä lääkehoito ei auta, on kohdun poistolle riittävät perusteet, vaikka myoomat olisivat selvästi pienempiä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla