Useampi lehden lukija on tiedustellut myoomista ja niiden hoidosta. Eräs lukija kertoo: ”Kohtuni on myoomainen, isoin myooma on kuutisen senttiä. Oireita ei ole vielä toistaiseksi ollut ja ikää minulla melkein 40 vuotta. Mikä on suositeltavin hoito myoomille, jos alkavat oireilla, ja mitä raskauden ehkäisyä suositellaan?”

Toinen nainen kysyy: ”Gynekologi totesi minulla 4 x 5 cm myooman, joka kasvaa kohdun lihasseinämän sisällä. Oireena on painon tunnetta alavatsalla ja tihentynyttä virtsaustarvetta. Kuukautisvuodot ja kivut ovat runsastuneet. Luin Käypä hoito -suosituksesta, että kohtua ei poisteta, ellei myooma ole yli 10 cm kooltaan. Onko todella näin?”

Myoomat eli kohdun lihaskyhmyt ovat hyvänlaatuisia kasvaimia. Niitä on jopa joka kolmannella yli 30-vuotiaista naisista. Myoomat on tavallisesti pyöreitä ja niiden kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Monissa tapauksissa niitä on kohdussa useita. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, eivätkä myoomat muutu pahanlaatuisiksi. Isot myoomat selviävät gynekologisessa sisätutkimuksessa, pienemmät myoomat vasta kohdun ultraäänitutkimuksessa.

Myoomien aiheuttamat oireet vaihtelevat sen mukaan, minkä kokoisia ne ovat ja miten ne sijaitsevat kohtulihaksessa. Tavallisin vaiva on vuotohäiriö: kuukautiset ovat runsaita ja pitkiä. Kuukautisten välillä saattaa esiintyä ylimääräistä vuotoa. Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä (ns. submukoottinen myooma), se saattaa hyvin pienikokoisenakin aiheuttaa vuotoja ja kipuja. Toisaalta kohtulihaksen sisällä olevat (ns. intramuraaliset myoomat) voivat olla oireettomia hyvin pitkäänkin. Jos myoomat ovat isoja, ne voivat aiheuttaa alavatsalla painontunnetta ja virtsavaivoja.

Lääkehoidolla myoomia ei voi poistaa, mutta niihin liittyviä oireita voidaan helpottaa. Traneksaamihappo niukentaa vuotoja ja tulehduskipulääkkeitä käytetään kuukautiskipujen hoitoon. Hormonikierukka niukentaa monella kuukautisvuotoja. Sen onkin hyvä ratkaisu silloin, kun vuodot ovat runsaat ja kohdussa on myoomia, eikä leikkaushoitoa vielä haluta. Raskauden ehkäisyyn on hormonikierukan vaihtoehtona mahdollista kokeilla yhdistelmäehkäisypilleriä tai minipilleriä.

Leikkaushoito tulee kyseeseen, jos oireet ovat hankalia tai myooma kasvaa kovin nopeasti. Jos vielä suunnittelee raskautta, pyritään kohtu säästämään ja kohdusta poistetaan vain myoomakyhmyt. Jos myooma sijaitsee kohtuontelon sisällä (submukoottinen myooma), se voidaan poistaa myös kohdun tähystyksen eli hysteroskopian avulla. Jos myoomia on paljon, niistä on oireita ja lasten hankinta ei enää ole suunnitelmissa, on kohdunpoisto järkevin vaihtoehto. Kohtu voidaan poistaa laparoskopiassa (vatsaontelon tähystyksessä) tai avoleikkauksessa. Kaikki leikkaustoimenpiteet edellyttävät nukutusta. Toinen lukija on Käypä Hoito -suosituksesta lukenut, että kohtua ei poisteta, jos myooma ei ole yli 10 cm kooltaan. Tämä tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa naisella ei ole mitään oireita. Jos vuodot ovat runsaat ja kivuliaat eikä lääkehoito ei auta, on kohdun poistolle riittävät perusteet, vaikka myoomat olisivat selvästi pienempiä.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.