Kysyjä on 38-vuotias nainen. Gynekologisessa tutkimuksessa on todettu kohdun myoomat. Kysyjällä ei ole lapsia, mutta runsaan vuoden aikana hänellä on ollut kaksi keskenmenoa. Hän miettii, ovatko myoomat syynä keskenmenoihin ja voiko hän vielä saada lapsia. Voidaanko lapsettomuushoitoja tehdä? Myoomat aiheuttavat lisäksi runsasta kuukautisvuotoa, johon kysyjä toivoo lääkehoidosta apua. Mielessä liikkuu myös pelko, voivatko myoomat aiheuttaa solumuutoksia kohtuun.
Myooma eli kohdun lihaskyhmy on hyvänlaatuinen kasvain. Myooma on tavallisesti pyöreä, kiinteä, ja sen kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Monesti niitä on kohdussa useita. Myoomat todetaan gynekologisessa sisätutkimuksessa: kohtu on suurentunut ja se saattaa tuntua kyhmyiseltä. Pienimmät myoomat löytyvät vain ultraäänitutkimuksessa. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, eivätkä myoomat muutu pahanlaatuisiksi.
Myoomat voivat kasvaa kohtulihaksessa eri tavoin. Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä, juuri kohtuonteloa peittävän limakalvon alla (ns. submukoottinen myooma), se saattaa jo pienikokoisena aiheuttaa vuotoja ja kipuja. Tällä tavoin kasvavat myoomat myös haittaavat raskaaksi tuloa. Toisaalta kohtulihaksen sisällä olevat (ns. intramuraaliset myoomat) tai kohtulihakseen ulkopinnalle pullistuvat lihaskyhmyt (ns. subserööttiset myoomat) voivat olla oireettomia hyvin pitkään. Tavallisin myoomien aiheuttama oire on vuotohäiriö: kuukautisvuodot voivat runsastua ja pitkittyä.
Lääkehoidolla myoomia ei voi poistaa mutta oireita voidaan helpottaa. Traneksaamihappo niukentaa vuotoja, tulehduskipulääkkeet helpottavat kuukautiskipuja.
Leikkaushoitoa harkitaan, jos oireet ovat hankalat. Jos raskaus on vielä suunnitelmissa, pyritään kohtu säästämään ja kohdusta poistetaan vain myoomakyhmyt. Ne saattavat kuitenkin uusiutua. Kysyjän tapauksessa on vaikea arvioida leikkaushoidon tarpeellisuutta.
Jos myoomat kasvavat kohtuontelon sisälle, ne lisäävät keskenmenon riskiä ja voivat estää lapsettomuushoitojenkin onnistumisen. Siinä tapauksessa myoomat pitää ensin poistaa leikkauksessa.
Kohtuontelon sisälle kasvavat myoomat leikataan kohtuontelon tähystyksessä. Osittain kohtulihaksen sisällä kasvavat myoomat leikataan vatsaontelon tähystyksessä. Jos myoomat kasvavat kohdun ulkopinnalla, niitä ei yleensä tarvitse leikata, elleivät ne ole kovin kookkaita tai nopeasti kasvaneita.
Kysyjän kannattaa hakeutua sellaisen lääkärin vastaanotolle, joka on perehtynyt hedelmättömyysongelmiin.
Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.