Kysyjä on 38-vuotias nainen. Gynekologisessa tutkimuksessa on todettu kohdun myoomat. Kysyjällä ei ole lapsia, mutta runsaan vuoden aikana hänellä on ollut kaksi keskenmenoa. Hän miettii, ovatko myoomat syynä keskenmenoihin ja voiko hän vielä saada lapsia. Voidaanko lapsettomuushoitoja tehdä? Myoomat aiheuttavat lisäksi runsasta kuukautisvuotoa, johon kysyjä toivoo lääkehoidosta apua. Mielessä liikkuu myös pelko, voivatko myoomat aiheuttaa solumuutoksia kohtuun.

Myooma eli kohdun lihaskyhmy on hyvänlaatuinen kasvain. Myooma on tavallisesti pyöreä, kiinteä, ja sen kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Monesti niitä on kohdussa useita. Myoomat todetaan gynekologisessa sisätutkimuksessa: kohtu on suurentunut ja se saattaa tuntua kyhmyiseltä. Pienimmät myoomat löytyvät vain ultraäänitutkimuksessa. Oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa, eivätkä myoomat muutu pahanlaatuisiksi.

Myoomat voivat kasvaa kohtulihaksessa eri tavoin. Jos myooma kasvaa kohtuontelon sisällä, juuri kohtuonteloa peittävän limakalvon alla (ns. submukoottinen myooma), se saattaa jo pienikokoisena aiheuttaa vuotoja ja kipuja. Tällä tavoin kasvavat myoomat myös haittaavat raskaaksi tuloa. Toisaalta kohtulihaksen sisällä olevat (ns. intramuraaliset myoomat) tai kohtulihakseen ulkopinnalle pullistuvat lihaskyhmyt (ns. subserööttiset myoomat) voivat olla oireettomia hyvin pitkään. Tavallisin myoomien aiheuttama oire on vuotohäiriö: kuukautisvuodot voivat runsastua ja pitkittyä.

Lääkehoidolla myoomia ei voi poistaa mutta oireita voidaan helpottaa. Traneksaamihappo niukentaa vuotoja, tulehduskipulääkkeet helpottavat kuukautiskipuja.

Leikkaushoitoa harkitaan, jos oireet ovat hankalat. Jos raskaus on vielä suunnitelmissa, pyritään kohtu säästämään ja kohdusta poistetaan vain myoomakyhmyt. Ne saattavat kuitenkin uusiutua. Kysyjän tapauksessa on vaikea arvioida leikkaushoidon tarpeellisuutta.

Jos myoomat kasvavat kohtuontelon sisälle, ne lisäävät keskenmenon riskiä ja voivat estää lapsettomuushoitojenkin onnistumisen. Siinä tapauksessa myoomat pitää ensin poistaa leikkauksessa.

Kohtuontelon sisälle kasvavat myoomat leikataan kohtuontelon tähystyksessä. Osittain kohtulihaksen sisällä kasvavat myoomat leikataan vatsaontelon tähystyksessä. Jos myoomat kasvavat kohdun ulkopinnalla, niitä ei yleensä tarvitse leikata, elleivät ne ole kovin kookkaita tai nopeasti kasvaneita.

Kysyjän kannattaa hakeutua sellaisen lääkärin vastaanotolle, joka on perehtynyt hedelmättömyysongelmiin.

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.