Olen 48-vuotias nainen ja minulla on rinta- ja kaularangan rappeuma. Oireita tulee nostellessa ja kannellessa. Luin Hyvä Terveys -lehdestä, että D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen. Itse en syö kalaa eikä munia. Voiko näin nuorena tullut rappeuma johtua D-vitamiinin puutteesta?

Selkärangan rappeuma on ilmeisesti todettu röntgenkuvassa. Luisten nikamien reunoissa näkyy muun muassa luun liikakasvua ja nikamien välissä olevat rustolevyt madaltuvat. Näihin muutoksiin D-vitamiinilla ei tiedetä olevan mitään osuutta. Kovin hyvin ei tunneta, miksi toisille rappeumamuutoksia tulee aikaisemmin kuin toisille. Ilmeisesti perinnöllisellä taipumuksella on osuutta. D-vitamiinilla on kyllä merkitystä luiden kannalta, sillä sen puute vähentää luun mineraalimäärää ja sitä kautta lisää osteoporoosin vaaraa.

D-vitamiinia syntyy ihossa ultraviolettivalon vaikutuksesta tai sitä saadaan ruoasta. Koska Suomessa on pitkä talvi, olemme suuren osan vuotta ruoasta saadun vitamiinin varassa. Suurin osa suomalaisten D-vitamiinista saadaan kalasta. Tosin nykyään margariineihin ja kohta myös maitoon lisätään D-vitamiinia saannin turvaamiseksi.

Viime vuosina on ilmennyt, että monet suomalaiset saavat D-vitamiinia liian vähän. Vaara D-vitamiinin puutteeseen on tavallista suurempi, jos ei syö kalaa lainkaan. Silloin voi käyttää D-vitamiinivalmisteita, jos haluaa pelata varman päälle. Osteoporoosin estossa on mielekästä käyttää kalsiumtabletin ja D-vitamiinin yhdistelmiä, joita saa apteekista.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Voiko rangan rappeuma johtua D-vitamiinin puutteesta?

1.8.2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä. Lausunnossa mainitaan, että edes 250 µg päiväannoksella ei löydetty mitään haittavaikutuksia. http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm
Lue kommentti

Voiko rangan rappeuma johtua D-vitamiinin puutteesta?

KYLLÄ C- ja D-vitamiinin sekä magnesiumin ja Omega-3 rasvahappojen puute on mm. Suomalaisten yleisin ravitsemuksellinen puutos. D-vitamiinin puute ei rajoitu vain pohjoisiin leveysasteisiin vaan on maailmanlaajuinen ongelma. Etelässä syynä ei ole auringonvalon puute vaan ratkaisevia ovat yksilöiden elämäntavat ja tottumukset. C-vitamiinia 500-1000mg / vrk (uusimpien tutkimusten mukaan vähimmäistarve päivässä on 400mg ) D-vitamiinia 50-125µg / vrk Magnesium (sitraattimuoto imeytyy parhaiten...
Lue kommentti