Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suonikohjut ovat rumat vaikka harvoin vaaralliset. Miten niistä pääsisi?

Suonikohjut syntyvät, kun jalan pintasuonten rungon läppä toimii huonosti ja sivuhaarojen suonet antavat periksi. Tämä on siis ihan eri asia kuin syvien laskimoiden vajaatoiminta.

Ihon alla kulkevien suonten kohjut näkyvät säärissä ja reisissä sinertävinä möllyköinä. Ne aiheuttavat turvotusta, kipua, ihottumaa ja noin kolmelle prosentille vakavan säärihaavan. Voivat olla syynä myös suonenvetoihin ja kramppeihin.

Suonikohjut on yleinen, perinnöllinen vaiva. Raskaudet, seisomatyö ja ylipaino ruokkivat kohjujen syntyä.Tukisukkien käyttö ei näytä ehkäisevän kohjuja, mutta miten ne voi hoitaa pois?

Vaahtoruiskutus

Vioittuneiden suonten sisään ruiskutetaan vaahtoa, jota ohjataan ultraäänellä. Vaahto tuhoaa viallisen suonen. Hoito kestää puolisen tuntia per jalka, jonka jälkeen pidetään tiukkaa hoitosukkaa pari viikkoa. Ennen hoitoa on yleensä käynti, jossa tehdään ultraäänitutkimus, ja pari viikkoa hoidon jälkeen kontrollikäynti. Sairaus­lomaa ei tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hinta noin 650–1500 e/jalka.

Hyvä tietää Vaahto toimii parhaiten pienissä tai keskikokoisissa suonissa tai uusintahoidossa.

Lämpökatetrihoito

Hoidon periaate on sama kuin vaahtohoidossa, joskin suoni tuhotaan lämpöenergialla. Menetelmiä on kaksi: laserhoito ja radiotaajuushoito (RF). Hoitotuloksissa ei käytännössä ole eroa. Hoitosukkaa pidetään pari viikkoa. Yleensä tarvetta sairauslomalle ei ole.

Hinta noin 1800–2000 euroa/jalka.

Hyvä tietää Sopii isoille ja aiemmin hoitamattomille suonikohjuille.

Leikkaus

Tehdään päiväkirurgisena puudutuksessa, joskus myös nukutuksessa. Nivusiin tehdään pienet viillot, joista vioittuneet suonet poimitaan pienellä koukulla pois. Myös alaraajoihin voidaan tehdä pieniä pistoja. Tukisukkaa pidetään päivisin pari viikkoa. Vaatii muutaman viikon sairausloman.

Hinta alkaen 2 300 e/jalka.

Hyvä tietää Tehdään yleensä vain todella isoille suonikohjuille ja harvemmin yksityisellä puolella.

Asiantuntija: Anders Albäck, verisuonikirurgian ylilääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Sisältö jatkuu mainoksen alla