Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suonikohjut ovat rumat vaikka harvoin vaaralliset. Miten niistä pääsisi?

Suonikohjut syntyvät, kun jalan pintasuonten rungon läppä toimii huonosti ja sivuhaarojen suonet antavat periksi. Tämä on siis ihan eri asia kuin syvien laskimoiden vajaatoiminta.

Ihon alla kulkevien suonten kohjut näkyvät säärissä ja reisissä sinertävinä möllyköinä. Ne aiheuttavat turvotusta, kipua, ihottumaa ja noin kolmelle prosentille vakavan säärihaavan. Voivat olla syynä myös suonenvetoihin ja kramppeihin.

Suonikohjut on yleinen, perinnöllinen vaiva. Raskaudet, seisomatyö ja ylipaino ruokkivat kohjujen syntyä.Tukisukkien käyttö ei näytä ehkäisevän kohjuja, mutta miten ne voi hoitaa pois?

Vaahtoruiskutus

Vioittuneiden suonten sisään ruiskutetaan vaahtoa, jota ohjataan ultraäänellä. Vaahto tuhoaa viallisen suonen. Hoito kestää puolisen tuntia per jalka, jonka jälkeen pidetään tiukkaa hoitosukkaa pari viikkoa. Ennen hoitoa on yleensä käynti, jossa tehdään ultraäänitutkimus, ja pari viikkoa hoidon jälkeen kontrollikäynti. Sairaus­lomaa ei tarvita.

Hinta noin 650–1500 e/jalka.

Hyvä tietää Vaahto toimii parhaiten pienissä tai keskikokoisissa suonissa tai uusintahoidossa.

Lämpökatetrihoito

Hoidon periaate on sama kuin vaahtohoidossa, joskin suoni tuhotaan lämpöenergialla. Menetelmiä on kaksi: laserhoito ja radiotaajuushoito (RF). Hoitotuloksissa ei käytännössä ole eroa. Hoitosukkaa pidetään pari viikkoa. Yleensä tarvetta sairauslomalle ei ole.

Hinta noin 1800–2000 euroa/jalka.

Hyvä tietää Sopii isoille ja aiemmin hoitamattomille suonikohjuille.

Leikkaus

Tehdään päiväkirurgisena puudutuksessa, joskus myös nukutuksessa. Nivusiin tehdään pienet viillot, joista vioittuneet suonet poimitaan pienellä koukulla pois. Myös alaraajoihin voidaan tehdä pieniä pistoja. Tukisukkaa pidetään päivisin pari viikkoa. Vaatii muutaman viikon sairausloman.

Hinta alkaen 2 300 e/jalka.

Hyvä tietää Tehdään yleensä vain todella isoille suonikohjuille ja harvemmin yksityisellä puolella.

Asiantuntija: Anders Albäck, verisuonikirurgian ylilääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.