Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suonikohjut ovat rumat vaikka harvoin vaaralliset. Miten niistä pääsisi?

Suonikohjut syntyvät, kun jalan pintasuonten rungon läppä toimii huonosti ja sivuhaarojen suonet antavat periksi. Tämä on siis ihan eri asia kuin syvien laskimoiden vajaatoiminta.

Ihon alla kulkevien suonten kohjut näkyvät säärissä ja reisissä sinertävinä möllyköinä. Ne aiheuttavat turvotusta, kipua, ihottumaa ja noin kolmelle prosentille vakavan säärihaavan. Voivat olla syynä myös suonenvetoihin ja kramppeihin.

Suonikohjut on yleinen, perinnöllinen vaiva. Raskaudet, seisomatyö ja ylipaino ruokkivat kohjujen syntyä.Tukisukkien käyttö ei näytä ehkäisevän kohjuja, mutta miten ne voi hoitaa pois?

Vaahtoruiskutus

Vioittuneiden suonten sisään ruiskutetaan vaahtoa, jota ohjataan ultraäänellä. Vaahto tuhoaa viallisen suonen. Hoito kestää puolisen tuntia per jalka, jonka jälkeen pidetään tiukkaa hoitosukkaa pari viikkoa. Ennen hoitoa on yleensä käynti, jossa tehdään ultraäänitutkimus, ja pari viikkoa hoidon jälkeen kontrollikäynti. Sairaus­lomaa ei tarvita.

Hinta noin 650–1500 e/jalka.

Hyvä tietää Vaahto toimii parhaiten pienissä tai keskikokoisissa suonissa tai uusintahoidossa.

Lämpökatetrihoito

Hoidon periaate on sama kuin vaahtohoidossa, joskin suoni tuhotaan lämpöenergialla. Menetelmiä on kaksi: laserhoito ja radiotaajuushoito (RF). Hoitotuloksissa ei käytännössä ole eroa. Hoitosukkaa pidetään pari viikkoa. Yleensä tarvetta sairauslomalle ei ole.

Hinta noin 1800–2000 euroa/jalka.

Hyvä tietää Sopii isoille ja aiemmin hoitamattomille suonikohjuille.

Leikkaus

Tehdään päiväkirurgisena puudutuksessa, joskus myös nukutuksessa. Nivusiin tehdään pienet viillot, joista vioittuneet suonet poimitaan pienellä koukulla pois. Myös alaraajoihin voidaan tehdä pieniä pistoja. Tukisukkaa pidetään päivisin pari viikkoa. Vaatii muutaman viikon sairausloman.

Hinta alkaen 2 300 e/jalka.

Hyvä tietää Tehdään yleensä vain todella isoille suonikohjuille ja harvemmin yksityisellä puolella.

Asiantuntija: Anders Albäck, verisuonikirurgian ylilääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.