Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on kaulassa kystinen akne. Käytin tetrasykliinikuurin, mutta siitä ei ollut mitään apua. Käytän Differin-geeliä ja jotain toista vastaavaa, ilman reseptiä saatavaa aknegeeliä. Puhdistan ihoni säännöllisesti ja käytän teepuuöljyä. Syön paljon kasviksia ja juon vettä. Minulla on hormonikierukka, joka ei ole varsinaisesti vaikuttanut aknen määrään, mutta pateista on tullut suurempia.
Olen 22-vuotias ja kamppailut aknen kanssa lähes 10 vuotta. Lääkärini haluaisi määrätä minulle Roaccutan-kuurin, mutta sen sivuvaikutukset ovat kamalat eikä tehokaan aina kovin pitkäkestoinen. Muita hoitokeinoja lääkärit eivät ole enää osanneet suositella. Onko niitä?

 Kystinen akne on aknen vaikea muoto, johon tavanomaiset aknelääkkeet eivät aina tehoa. On selvää, että kotikonstit ja yleislääkärin käytössä olevat hoidot eivät ole tapauksessasi riittäviä ja tarvitset ihotautilääkärin apua.

Kystinen akne ei ole parannettavissa dieetillä tai ihonpuhdistuksella ja paikallishoidot yksinään eivät riitä. Teepuuöljy voi aiheuttaa herkistymistä ja ihoärsytystä.

Isotretinoiini (Roaccutan) on tehokkain lääke aknen hoitoon. On totta, että kuuri vaatii seurantaa ja siihen voi liittyä sivuvaikutuksia, mutta valtaosalla lääke auttaa hyvin. Se on myös ainoa lääke, joka voi parantaa aknen lopullisesti. Isotretinoiinin lisäksi saatetaan tarvita myös muita samanaikaisesti käytettäviä lääkkeitä, jotta hoito onnistuisi hyvin.

Mikäli lääkehoito ei tule kysymykseen, voidaan aknen hoitoon käyttää paikallisesti lääkepistoksia, kemiallista kuorinta ja valohoitoja. 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

monia keinoja kokeillut

Aknelääkekuuri pelottaa, eikö muuta apua löydy?

Hei, tuo Roaccutan ei ainakaan minulla todellakaan auttanut lopullisesti! Olen syönyt sen hoitokuurin jo 2 kertaa ja molemmilla kerroilla iho oli loistokunnossa kuurin ajan ja ehkä noin vuoden-puolitoista sen jälkeen, sitten finnit tulivat takaisin. Parhaat keinot ovat monenkymmenen vuoden kokemuksella pesu melkein kuumalla vedellä ja neutraalilla yrttisaippualla 3-4 krt/pv., 2 litraa puhdasta vettä päivässä, ainakin tunti ulkoilua päivässä, hyvä uni ja mahd. stressitön elämä, ei ihon...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.