Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on kaulassa kystinen akne. Käytin tetrasykliinikuurin, mutta siitä ei ollut mitään apua. Käytän Differin-geeliä ja jotain toista vastaavaa, ilman reseptiä saatavaa aknegeeliä. Puhdistan ihoni säännöllisesti ja käytän teepuuöljyä. Syön paljon kasviksia ja juon vettä. Minulla on hormonikierukka, joka ei ole varsinaisesti vaikuttanut aknen määrään, mutta pateista on tullut suurempia.
Olen 22-vuotias ja kamppailut aknen kanssa lähes 10 vuotta. Lääkärini haluaisi määrätä minulle Roaccutan-kuurin, mutta sen sivuvaikutukset ovat kamalat eikä tehokaan aina kovin pitkäkestoinen. Muita hoitokeinoja lääkärit eivät ole enää osanneet suositella. Onko niitä?

 Kystinen akne on aknen vaikea muoto, johon tavanomaiset aknelääkkeet eivät aina tehoa. On selvää, että kotikonstit ja yleislääkärin käytössä olevat hoidot eivät ole tapauksessasi riittäviä ja tarvitset ihotautilääkärin apua.

Kystinen akne ei ole parannettavissa dieetillä tai ihonpuhdistuksella ja paikallishoidot yksinään eivät riitä. Teepuuöljy voi aiheuttaa herkistymistä ja ihoärsytystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isotretinoiini (Roaccutan) on tehokkain lääke aknen hoitoon. On totta, että kuuri vaatii seurantaa ja siihen voi liittyä sivuvaikutuksia, mutta valtaosalla lääke auttaa hyvin. Se on myös ainoa lääke, joka voi parantaa aknen lopullisesti. Isotretinoiinin lisäksi saatetaan tarvita myös muita samanaikaisesti käytettäviä lääkkeitä, jotta hoito onnistuisi hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikäli lääkehoito ei tule kysymykseen, voidaan aknen hoitoon käyttää paikallisesti lääkepistoksia, kemiallista kuorinta ja valohoitoja. 

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

monia keinoja kokeillut

Hei, tuo Roaccutan ei ainakaan minulla todellakaan auttanut lopullisesti! Olen syönyt sen hoitokuurin jo 2 kertaa ja molemmilla kerroilla iho oli loistokunnossa kuurin ajan ja ehkä noin vuoden-puolitoista sen jälkeen, sitten finnit tulivat takaisin. Parhaat keinot ovat monenkymmenen vuoden kokemuksella pesu melkein kuumalla vedellä ja neutraalilla yrttisaippualla 3-4 krt/pv., 2 litraa puhdasta vettä päivässä, ainakin tunti ulkoilua päivässä, hyvä uni ja mahd. stressitön elämä, ei ihon koskettelua muutoin kuin pesun aikana, pitää silti sormet puhtaina ja kynnet lyhyinä. Ei alkoholia eikä tupakkaa. Älkää menettäkö toivoanne näpyistä kärsivät! 

  • ylös 8
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla