Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen tyttö, 16 v. Olen kärsinyt 3 vuotta finneistä ja mustapäistä. Nyt ihoni on todella hirveässä kunnossa. Finnejä on joka puolella kasvoja, vähän rinnassa ja selässäkin. Olen kokeillut kaikenlaisia ihonhoitoaineita, mutta mikään ei ole auttanut. Nyt ei varmaan enää auta muu kuin mennä lääkäriin? Saako terveyskeskuslääkäriltä tarpeeksi vahvat lääkkeet akneen? E-pillereitä en hoidoksi haluaisi.

Akne on tulehduksellinen ihosairaus, joka usein vaatii suun kautta otettavan lääkityksen ja reseptillä määrättäviä voiteita. Ainoastaan lievä akne on hoidettavissa kosmetiikkatuotteilla ja käsikauppavalmisteilla.

Voimakas aknetulehdus voi nopeasti johtaa aknearpien kehittymiseen, jotka ovat myöhemmin hankalasti hoidettavissa. Mikäli kotikonstit eivät auta, kannattaa mahdollisimman pian kääntyä lääkärin puoleen. Nykyään akne voidaan yleensä hoitaa asianmukaisella lääkityksellä täysin oireettomaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

E-pillereitä ei enää käytetä ensisijaisina aknelääkkeinä. Terveyskeskuslääkäri voi määrätä lähes kaikkia tehokkaita aknelääkkeitä ja paikallishoitoja. Mikäli iho ei näillä hoidoilla rauhoitu, voi lääkäri antaa lähetteen ihotautilääkärille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos aknetulehdus tuntuu olevan hyvin hankala, on mahdollista hakeutua myös yksityisesti suoraan ihotautilääkärin vastaanotolle.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Olen täysin samaa mieltä ed. kirjoittajan kanssa. Kannattaa kokeilla gluteenitonta diettiä.

Älkää ottako isoretinoli kuuria, tämä voi kostautua tulevaisuudessa (aiheuttaa masennusta ja esim. kilpirauhasen alitoimintaa jne.) nykyään Usa:ssa vaaditaan vastuu vapauslomake jos ottaa lääkityksen.

Kokeile c-vitamiinivoiteita (päivä ja yö) sekä kevyttä kuorintaa(ei saa hieroa voimakkasti)

toinen vaihtoehto on käyttää esim. lakanaa tyynyliinana ja vaihtaa puhdas kohta joka yö.

  • ylös 15
  • alas 16
Vierailija

Ei siinä mitään lääkkeitä tarvita. Kaikki kasvojenpesuaineet roskiin, vesipesu aamuin illoin. Kalaöljy, sinkki ja d-vitamiini joka päivä nassuun. Paljon vettä läpi päivän ja maito- ja viljatuotteet kokonaan pois ja tilalle hyvälaatuisia rasvoja ja vihreitä. That's it. Ja kyllä muuten iho kiittää.

  • ylös 13
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla