Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kärsin pigmenttiläiskistä, joita tulee joka kesä lisää aurinkovoiteista huolimatta. Olen 47-vuotias ja läiskät saavat minut näyttämään vanhalta ja väsyneeltä silloinkin, kun olo on pirteä. Kosmetiikka ei tunnu tehoavan läiskiin, vaikka iho niiden ympärillä näyttääkin hoidettuna paremmalta. Mitä keinoja ihotautilääkärillä on tarjota? Haluaisin todella päästä niistä eroon tai, ellei se ole mahdollista, edes hidastaa uusien läiskien syntymistä. Haluaisin myös tietää, miten korkea suojakerroin aurinkovoiteessa pitää olla ja antaako aamulla laitettu voide todellakin suojaa vielä työpäivän jälkeen? Entä onko meikkivoiteessakin pakko olla suoja­kerroin?

Pigmenttiläiskiä on monenlaisia. Osa pigmenttimuutoksista on synnynnäisiä, osa kehittyy UV-valon vaikutuksesta, osa ihosairauksien tai hormonimuutosten yhteydessä. Myös pigmenttiluomet tai alkava ihosyöpä voivat olla läiskän näköisiä. Tärkeintä on oikea diagnoosi. Pigmenttimuutosten hoito riippuu siitä, minkälainen läiskä on kysymyksessä.

Esimerkiksi melasma on yleensä epätarkkarajainen, maakarttamainen läiskäinen liikapigmentti, joka esiintyy esimerkiksi otsalla, ylähuulessa tai poskissa. Melasma tummuu vähäisestäkin auringonvalosta. Melasma pahenee usein hormonilääkitysen tai raskauden myötä. Melasmaa ei välttämättä voida lopullisesti parantaa, mutta hoidolla se saadaan yleensä pysymään hallinnassa. Kesakot ovat muutaman millimetrin läpimittaisia pigmenttiläiskiä, jotka ilmaantuvat usein jo lapsuudessa eivätkä liity auringonottoon.

Vanhuuden kesakko eli lentigo senilis on auringon vaurioittamalla alueella, esimerkiksi kädenselissä, esiintyvä läiskä iäkkäillä ihmisillä.
Ikään ja elämänaikaiseen UV-altistumiseen liittyvät pigmenttimuutokset eivät ole yleensä kosmetikkatuotteilla hoidettavissa. Ihotautilääkärin vastaanotolla niihin käytetään tilanteesta riippuen jäädytyshoitoa, laser- ja valoimpulssihoitoa tai lääketieteellisiä kemiallisia kuorintoja.

Pigmenttimuutosten kehittyminen riippuu paljon ihon kunnosta ja siitä, kuinka paljon elämän aikana iho on altistunut UV-säteilylle. Mikäli nuoruudessa altistuminen on ollut voimakasta, myöhemmällä iällä auringolta suojautuminen ei enää kokonaan estä pigmenttimuutosten kehittymistä.

Mikäli pigmenttiläiskät ovat ongelmana, ihoa kannattaa edelleen suojata UV-säteilyltä 50 suojakertoimen voiteilla ja vaatetuksella. Auringonottoa pigmenttiläiskien alueelle ei suositella. Aurinkosuojavoidetta laitetaan vähintään puoli tuntia ennen ulos menoa ja lisätään ulkona oleskellessa kahden tunnin välein. Meikkivoiteiden suojakerroin 5–30 ei riitä suojaamaan pigmenttiläiskiltä.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.