Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kärsin pigmenttiläiskistä, joita tulee joka kesä lisää aurinkovoiteista huolimatta. Olen 47-vuotias ja läiskät saavat minut näyttämään vanhalta ja väsyneeltä silloinkin, kun olo on pirteä. Kosmetiikka ei tunnu tehoavan läiskiin, vaikka iho niiden ympärillä näyttääkin hoidettuna paremmalta. Mitä keinoja ihotautilääkärillä on tarjota? Haluaisin todella päästä niistä eroon tai, ellei se ole mahdollista, edes hidastaa uusien läiskien syntymistä. Haluaisin myös tietää, miten korkea suojakerroin aurinkovoiteessa pitää olla ja antaako aamulla laitettu voide todellakin suojaa vielä työpäivän jälkeen? Entä onko meikkivoiteessakin pakko olla suoja­kerroin?

Pigmenttiläiskiä on monenlaisia. Osa pigmenttimuutoksista on synnynnäisiä, osa kehittyy UV-valon vaikutuksesta, osa ihosairauksien tai hormonimuutosten yhteydessä. Myös pigmenttiluomet tai alkava ihosyöpä voivat olla läiskän näköisiä. Tärkeintä on oikea diagnoosi. Pigmenttimuutosten hoito riippuu siitä, minkälainen läiskä on kysymyksessä.

Esimerkiksi melasma on yleensä epätarkkarajainen, maakarttamainen läiskäinen liikapigmentti, joka esiintyy esimerkiksi otsalla, ylähuulessa tai poskissa. Melasma tummuu vähäisestäkin auringonvalosta. Melasma pahenee usein hormonilääkitysen tai raskauden myötä. Melasmaa ei välttämättä voida lopullisesti parantaa, mutta hoidolla se saadaan yleensä pysymään hallinnassa. Kesakot ovat muutaman millimetrin läpimittaisia pigmenttiläiskiä, jotka ilmaantuvat usein jo lapsuudessa eivätkä liity auringonottoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhuuden kesakko eli lentigo senilis on auringon vaurioittamalla alueella, esimerkiksi kädenselissä, esiintyvä läiskä iäkkäillä ihmisillä.
Ikään ja elämänaikaiseen UV-altistumiseen liittyvät pigmenttimuutokset eivät ole yleensä kosmetikkatuotteilla hoidettavissa. Ihotautilääkärin vastaanotolla niihin käytetään tilanteesta riippuen jäädytyshoitoa, laser- ja valoimpulssihoitoa tai lääketieteellisiä kemiallisia kuorintoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pigmenttimuutosten kehittyminen riippuu paljon ihon kunnosta ja siitä, kuinka paljon elämän aikana iho on altistunut UV-säteilylle. Mikäli nuoruudessa altistuminen on ollut voimakasta, myöhemmällä iällä auringolta suojautuminen ei enää kokonaan estä pigmenttimuutosten kehittymistä.

Mikäli pigmenttiläiskät ovat ongelmana, ihoa kannattaa edelleen suojata UV-säteilyltä 50 suojakertoimen voiteilla ja vaatetuksella. Auringonottoa pigmenttiläiskien alueelle ei suositella. Aurinkosuojavoidetta laitetaan vähintään puoli tuntia ennen ulos menoa ja lisätään ulkona oleskellessa kahden tunnin välein. Meikkivoiteiden suojakerroin 5–30 ei riitä suojaamaan pigmenttiläiskiltä.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla