Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Käytä aurinkovoidetta ja laita sitä tarpeeksi. Muitakin keinoja välttää liiallista UV-kuormaa on.

  1. Totuta iho aurinkoon hiljalleen ja suojaa paljaaksi jäävä iho aurinkotuotteilla, joiden suojakerroin on vähintään 15. Käytä tuotteita reilusti. Yleinen virhe on käyttää tuotteita liian vähän kerralla, unohtaa lisääminen ja lopettaa suojaus, kun iho on ruskettunut. Kasvoille riittävä määrä on teelusikallinen, vartalolle kourallinen kerrallaan.
  2. Levitä voide puoli tuntia ennen aurinkoon menoa. Uusintalevitys on tarpeen kahden tunnin kuluttua, tai aina kun iho hankautuu tai kastuu. Peseydy auringossa olon jälkeen ja levitä iholle kosteuttava ja rauhoittava voide.
  3. Vetäydy keskipäivällä klo 11–15 välillä varjoon, niin vähennät ultraviolettisäteilyn määrää ja polttavuutta . Jos makoilun sijaan pysyttelee pystyasennossa, säteilyannos on neljä kertaa pienempi.
  4. Suojaa lapset. Alle puolivuotiaille ei suositella aurinkosuojavoiteiden käyttöä, eli vauvat olisi pidettävä varjossa. Puolivuotiaasta kuuteen vuoteen voi paljaaksi jääville alueille levittää ensisijaisesti lapsille tarkoitettuja aurinkosuojavoiteita. Ne ovat nykytiedon mukaan turvallisia. 
  5. Älä nuukaile voiteen määrässä. Pieni osa kemiallisista filttereistä voi päästä imeytymään verenkiertoon, mutta haitallisia vaikutuksia ei ole pystytty osoittamaan. Fysikaalisia filttereitä sisältävä suoja jää ihon pintaan, mutta se ei suojaa kaikilta ultraviolettisäteilyn aallonpituuksilta. UV-säteily on huomattavasti vaarallisempaa, kuin ihon suojaaminen aurinkovoiteilla.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.