Nimimerkki laihduttaja kysyy, mikä merkitys CLA:lla on laihdutuksessa. Häntä oli laihdutusryhmässä kehotettu juomaan 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää CLA:n saannin varmistamiseksi.

CLA eli konjugoitunut linolihappo on yhteisnimi rasvahapoille, joita muodostuu märehtijöiden aineenvaihdunnassa ja siten niitä esiintyy muun muassa voissa, rasvaisissa maitovalmisteissa ja naudanlihassa. CLA on ollut vilkkaan tutkimuksen kohteena, sillä sen on arveltu olevan yhteydessä kehon koostumukseen. Tutkimustieto on kuitenkin varsin ristiriitaista. Osassa tutkimuksia kehon koostumus on muuttunut edulliseen suuntaan CLA:n käytön myötä, mutta osassa tutkimuksia tällaisia vaikutuksia ei ole havaittu. CLA on joissakin tutkimuksissa ollut yhteydessä insuliiniresistenssiin eli insuliinin huonoon tehoon elimistössä ja pitkäaikaisen käytön seurauksena myös hedelmättömyyttä on raportoitu.

Koska tutkimusnäyttö on näinkin ristiriitaista ja myös haittavaikutuksia on havaittu, kannattaa laihdutettaessa noudattaa yleisesti hyväksyttyjä ravitsemusohjeita eli nauttia nestemäiset maitovalmisteet rasvattomina ja juustot vähärasvaisina (enintään 17 % rasvaa) ja käyttää rasvan lähteinä pehmeää rasvaa sisältäviä tuotteita eli kasviöljyjä ja niistä tehtyjä tuotteita, rasvaista kalaa sekä siemeniä ja pähkinöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun näiden käyttömäärä pysyy kohtuudessa, laihtuminen onnistuu. Lisäksi laihduttajan ruokavalioon kuuluvat liharyhmän tuotteista vähärasvaiset vaihtoehdot ja siipikarja nahattomana, täysjyväviljavalmisteet sekä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Tällaisen ruokavalion teho on osoitettu pitkäkestoisissa niin suomalaisissa kuin kansainvälisissäkin tutkimuksissa. Liikunta ruokavalion ohella vielä edesauttaa toivotun tuloksen saavuttamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla