Ovatko kilot geenien syytä? Voisiko läskistään syyttää äitiään tai isäänsä? Professori Pertti Mustajoki epäilee kovasti näitä väitteitä.

Ylipainon geneettiset selitykset ovat aina vaivanneet professori Pertti Mustajokea. Kun kaksostutkimuksista aikoinaan pääteltiin, että lihavuudesta jopa 30–60 prosenttia on perinnöllistä, Mustajoki epäröi.

– En ole pystynyt ymmärtämään, mitä nuo prosentit käytännössä merkitsevät. Entä mitä suuri yleisö ajattelee, kun kuulee lihavuuden johtuvan osaksi perimästä? Ehkä monelle tulee mieleen, että varmaan juuri hän kuuluu tuohon puolikkaaseen, jolle lihavuus on periytynyt: täytyy vain tyytyä kohtaloon kilojensa kanssa.

Mustajoki kertoo tutkimuksesta, jossa todettiin tuberkuloosikuolleisuuden olevan samalla tavalla perinnöllistä. Ei kukaan silti pidä tuberkuloosia perinnöllisenä, vaan taudin aiheuttaa tuberkuloosibakteeri. Professori päätteli periytymisen tarkoittavankin sitä, että osalla ihmisistä vastustuskyky ympärillä oleviin altisteisiin periytyy – ei siis itse tulos, tuberkuloosi tai lihavuus.

Ympäristö suosii lihavuutta

– Geenimme ovat normaaleja, mutta ympäristömme on muuttunut lihavuutta suosivaksi. Se ratkaisee, miten hyvin pystymme vastustamaan ympäristömme houkutuksia, vaikkapa pikaruokaa ja entistä isompia limsapulloja ja karkkipusseja.

Lihavuusepidemia on viime vuosikymmenien tuotosta, eikä ihmisen geneettinen perimä muutu siinä ajassa juuri nimeksikään. Niinkin monimutkaisessa prosessissa kuin lihomisessa on sitä paitsi kyse kymmenien geenien yhteisvaikutuksesta.

Kun siis luemme lehdestä taas yhden lihavuusgeenin löytyneen, luemme itse asiassa yhdestä palapelin palasesta, jolla ei yksinään tee yhtään mitään. Lisäksi on ratkaisematta, miten tuo palapeli kokonaisuutena käyttäytyy.

Lapsuuden tottumukset näkyvät

Geenejä paljon isommassa roolissa on todennäköisesti lapsuutemme.

– Lapsena opitut syömis- ja liikuntatottumukset ohitetaan lihavuuskeskustelussa usein kokonaan. Ruuan tuputus ja lapsen houkutteleminen syömään yli luonnollisen ruokahalun näkyy vielä aikuisenakin. Monen kodin tapoihin kuuluu edelleen palkita ruoalla erilaisista suorituksista tai käyttää herkkuja mielensä pahoittaneen lapsen lohduttamiseen.

Usein lapsia myös houkutellaan syömään terveellistä ruokaa lupaamalla jälkiruuaksi namia tai jätskiä.

– Tutkimusten mukaan se opettaa lapset inhoamaan salaattia ja pitämään jäätelöstä.

Lue lisää: Pertti Mustajoki/ Ylipaino – tietoa lihavuudesta ja painonhallinnasta. Duodecim.

TUNNISTA TIUKAT PAIKAT

”Nyt teen suunnanmuutoksen elämässäni! Kävelen joka päivä puoli tuntia, en enää koskaan syö viineriä ja aloitan aamuni aina kaurapuurolla.”

 • Epärealistiset päätökset on tuomittu epäonnistumaan. Voisitko aloittaa 1–2 kävelylenkillä viikossa ja lisätä vähitellen lenkkejä 4–5 kertaan viikossa? Viinerin voit vaihtaa pullaan ja antaa itsellesi luvan herkutella siivulla vaikkapa iltapäivän kahvihetkenä työpaikalla. Aamiainen voi olla vähäkalorinen mutta täyttävä monella tapaa. Kirjastosta löytyy painonhallintaoppaita, joissa on esitelty muun muassa useita hyviä aamiaisvaihtoehtoja.

”Jos laitan suklaalevyn muiden ruokatavaroiden taakse, se ei turhaan houkuttele. Silloin pystyn ottamaan siitä palasen silloin tällöin.”

 • Näinkö arvelet? Entäpä, jos tiukan paikan tullen kaivatkin levyn esiin ja ahmit sen kokonaan? Kaikkein houkuttelevimpia herkkuja ei kannata edes ostaa varastoon. Herkkuhetket on toki sallittu laihduttajallakin, mutta suunnitellusti ja hillityin herkkumäärin. Jos suklaa on intohimosi, anna itsellesi etukäteen lupa nauttia yksi patukka karkkipäivänä.

”Kaikki meni tänään pieleen, lohduttaudun siis syömällä.”

 • Ymmärrettävää, mutta löytyisikö muita tapoja lohduttautua? Soitto hyvälle ystävälle ja murheista kertominen on hyödyllisempää kuin suruun ja yksinäisyyteen syöminen. Mieliteko voi tällaisissa tilanteissa olla hyvinkin voimakas, mutta tutkimusten mukaan syömähimo hellittää noin 15 minuutin kuluttua, jos sille ei anna periksi. Yritä siis kestää ensimmäinen vartti.

”Teinpä rutkasti ylitöitä, ansaitsen kyllä kakkupalani.”

 • Keksi jokin muu sinulle tärkeä palkinto, tai palkitse itsesi viikon ylitöistä vaikkapa yhtenä päivänä viikossa.

”Ihanaa. Rankka päivä on takana. Nyt sohvalle tv:n ääreen kunnon iltapalan kera.”

 • Yritä pitää kaikenlainen ruokailu ja tv:n katselu erillään. Telkun ääressä tulee huomaamatta syötyä liikaa ja herkuteltua. Ruokailuun kannattaa keskittyä ruoka-aikana, silloin syömisestä myös nauttii enemmän kuin elokuvan ääressä napostelusta.

”Sorruin syöpöttelemään, ei minusta ole tähän ollenkaan. Parasta tyytyä kiloihini, kun olen niin heikko.”

 • Tällainen sortumisajattelu on aivan turhaa. Poikkeamista suunnitelmista tapahtuu kaikille, joten älä anna sen lannistaa. Sorru sallitusti. Osta lempiherkkuasi vaikka kerran viikossa ja syö se hyvällä omallatunnolla. Kiloja kerryttävä sortuminen ei sekään saisi masentaa: uudestaan vain yrittämään!

Lue lisää:

Terveyskirjasto - Ylipaino ja lihavuus

Hyvä Terveys - Paino alas pienin askelin

Hyvä Terveys - Laihduttaja, näin onnistut

”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”
”Aina peilin ohi kävellessä oli pakko tarkistaa, onko maha piilossa ja näytänkö läskiltä. Nyt tiedän näyttäväni hyvältä.”

Kun painaa 116 kiloa eikä jaksa oikein edes kävellä, on vaikea olla energinen ja iloinen. Eveliina Nurmi, 26, laihdutti 40 kiloa ja koko elämä muuttui.

Laihduttamisessa ei ole kyse isoista asioista, vaan monista pienistä. Sellaisista kuten kyykky. Tai farkut. Eveliina Nurmi, 28, muistaa ikuisesti päivän, johon nuo molemmat kuuluivat. Silloin hän kiskoi ensimmäistä kertaa koskaan päälleen oikeat farkut.

– Ne mahtuivat, se oli mahtavaa! Pääsin niissä vielä kyykkyynkin. Ikinä aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan onnistuvani.

Farkkuja ei Eveliinan vaatekaapissa ollut, koska niitä ei ollut ollut missään muuallakaan, yhdessäkään kaupassa hänen koossaan.

Lihava nuoresta asti

Eveliina Nurmi oli tottunut olemaan lihava. Hän oli ollut lihava lapsena ja hän oli ollut lihava nuorena. 19-vuotiaana painoa oli jo 116 kiloa. Hän oli kyllä paljon muutakin: esimerkiksi räväkkä, sosiaalinen ja puhelias, mutta ne ominaisuudet jäivät usein piiloon läskien alle.

Kilot olivat kertyneet hissuksiin. Syitä oli monia. Nuorena omaksutut ruokailutottumukset eivät olleet niitä terveellisimpiä, sillä epäterveelliset ruoat ja herkkuttelu maistuivat kavereiden kanssa. Koulukiusatuksi joutuminen koko peruskoulun ajaksi puolestaan johti siihen, ettei salille saati jumppatunnille olisi edes rohjennut lähteä.

– Olin lapsesta lähtien peiliin katsoessani hävennyt sitä, mitä näen.

Kyllä hän oli yrittänyt laihduttaa. Tämän tästä alkoi uusi dieetti, sitten toinen. Aina ne loppuivat parin päivän päästä, tuloksetta totta kai – ei Eveliina itsekään uskonut, että onnistuisi.

Lopulta niin kuitenkin kävi: lähes 40 kiloa on tipotiessään. Eveliinan itsetunto on noussut, olo tuntuu tasapainoiselta ja oma keho siltä, miltä pitääkin.

Iso kriisi herätti

Nurinkurista kyllä, isoon onnistumiseen tarvittiin iso kriisi. Se sai alkunsa keväällä 2010. Eveliina oli juuri saanut esikoistyttärensä Edithin ja painoi 110 kiloa. Laitokselta kotiuduttaessa ei alkanutkaan ihana vauva-arki, vaan synnytyksen jälkeinen masennus. Ensimmäisistä kuukausista Eveliina ei muista juuri mitään vain sen, että kaikki oli mustaa ja lapsi tuntui vieraalta.

– Kävin niin pohjalla, että en osannut nähdä elämässä mitään hyvää. Olin äiti vain velvollisuudesta. Oma äiti tuli onneksi avuksi: soitteli ja kyläili päivittäin, teki kauppaostokset ja hoiti vauvaa mustimpina hetkinä, kun Eveliina ei siihen kerta kaikkiaan kyennyt.

Kun lapsen syntymästä oli kahdeksan viikkoa, Eveliina jäi yksi. Mies lähti, noin vain. Yksinhuoltajaksi päätyminen oli iso pettymys. Olisi ollut helpompaa ja turvallisempaa opetella vanhemmuutta kahdestaan sen sijaan, että joutuikin itse vastuuseen kaikesta.

– En olisi halunnut eroa, mutta raskaus oli yllätys: olimme seurustelleet vain kaksi kuukautta, kun testi näytti plussaa.

Ero pahensi synnytysmasennusta, ja lääkärin määräyksestä Eveliina aloitti lääkityksen. Se jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sillä masennuslääkkeet turruttivat tunteet kokonaan, mikä tuntui kyyneliäkin kamalammalta.

Elämä omiin käsiin

Mistä toipuminen sitten sai alkunsa? Eveliina miettii, ei osaa sanoa varmaksi. Kenties käänne parempaan oli kesäilta, jolloin Eveliina istui parvekkeellaan ja oivalsi, että elämä ei voi jatkua näin, jatkuvassa melankoliassa. Piti nousta sen yläpuolelle, itse.

– Ulkona oli kaunista ja lämmintä. Siinä hetkessä päätin, että nyt tämä itkeminen saa loppua! Ymmärsin, että minun on itse laitettava elämäni kuntoon.

Tavoitteeseen kuului iso painonpudotus: 45 kiloa pois. Vasta silloin Eveliina olisi painoltaan normaali. Miten hyvältä jo se sanakin kuulosti, läskin sijaan!–

– Kun aloin rakastaa itseäni, tulivat myös rakkauden tunteet lastani kohtaan.

Paino tippui vauhdilla

Alkoi tiukka ruokaremontti. Eveliina osti vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta kertovan kirja ja etsi tietoa karppauksesta. Ohjeiden innoittamana hän karsi lautaseltaan leivän, riisin ja perunan. Aamumurot vaihtuivat munakkaaseen, lounaspasta salaattiin tai keittoon. Maitotuotteitakaan hän ei juuri käyttänyt, mutta proteiinia tuli yllin kyllin lihasta, kanasta ja kalasta.

Paino alkoi tippua vauhdilla. Ensimmäisenä kahtena kuukautena lähti kymmenen kiloa, samana syksynä vielä toiset kymmenen. Tulokset motivoivat niin paljon, ettei ruokavaliosta tehnyt mielikään lipsua.

Eveliinan etuna oli, että laihduttajan tavallinen kompastuskivi, oheissyöminen, ei kuulunut hänen paheisiinsa. Jos hän vaikka katsoi telkkaria, hän katsoi telkkaria eikä napostellut samalla.

– En ole mässyttäjä. Kilot ovat tulleet ihan sillä, että olen tehnyt hyvää ruokaa ja syönyt sitä liikaa.

Samaa taktiikkaa noudattaen kilot myös lähtivät, nimittäin annoskokoja pienentämällä. Usein lautasen kuitenkin saattoi täyttää vaikka piripintaan, kun valitsi terveellistä, kuten kasviksia ja kalaa. Nälästä Eveliina ei koskaan kärsinyt, kiireestä kyllä joskus. Arki pienen vauvan kanssa oli sellaista, että joinain päivinä ei ehtinyt tai muistanut syödä itse lainkaan.

Tavoitefarkut kaapiin

Ja sitten, yhtenä päivänä, Eveliina osti farkut. Piti niitä ensin kaapissa, otti välillä ulos, ei sovittanut. Sillä ne olivat tavoitefarkut.

– Jokaisella laihduttajalla pitää olla sellaiset! Eveliina nauraa.

Kohta housut jo sopivat. Seuraavaksi Eveliina hankki kaksi kokoa pienemmät farkut. Niiden kanssa olikin jo vähän työläämpää. Loppusuorasta tuli kehon ja mielen kamppailu.

– Tie 75 kilosta alaspäin oli tuskallinen, paino junnasi paikoillaan pitkään. Totta kai se turhautti, olisi ollut helppo murtua ja lopettaa. Tiesin kuitenkin, että kyllä se paino vielä tippuu.

Vain puolentoista vuoden päästä vaaka näytti seitsemääkymmentä. Kaikki ylimääräiset 40 kiloa olivat kadonneet.

Vaaka on vihollinen

Usein painonpudotuksen ongelma on, että vaikka kilot lähtisivätkin, ne palaavat. Keho pyrkii takaisin siihen olotilaan, jossa se on tottunut olemaan. Jos painon onnistuu pitämään tavoitteessaan, tietää tehneensä asioita oikein.

Eveliinan paino pysyi vakaasti 70 kilossa miltei kaksi vuotta.

Kun ensimmäinen takapakki sitten tuli, se oli oikeastaan toivottu: Eveliina alkoi odottaa lasta. Hänellä oli uusi kumppani ja hyvä parisuhde, raskaus oli toivottu.

Raskausaikana ruokavalio kuitenkin repsahti. Teki mieli milloin mitäkin, ja herkutteluhetket kotisohvalla toivat 30 lisäkiloa. Kun Uuno syntyi marraskuussa 2013 ja perhe kotiutui sairaalasta, Eveliinan paino huiteli sadassa. Laihdutusurakka piti käynnistää miltei nollasta. Tällä kertaa Eveliina päätti aloittaa myös liikunnan, sillä lihaksiakin olisi hyvä saada.

Hän liittyi kuntokeskuksen jäseneksi, teetätti itselleen saliohjelman ja palkkasi personal trainerin. Säännöllinen tupakointi loppui, jotta urheilu sujuisi paremmin. Kuntovalmentajan suosituksesta Eveliina kokeili myös kehonkoostumusmittausta ja järkyttyi tuloksista.

– Luvut olivat aivan kauheat: rasvaprosenttini oli 48 ja lihasprosentti alle 30. Ei ihme, etten keväällä vielä jaksanut mitään!

Liikuntaan tottumattomalle ensimmäiset treeniviikot olivat tuskaa: pienimmästäkin ponnistuksesta hengästyi ja kuntoilun jälkeen lihaksia särki. Aiempi onnistuminen auttoi kuitenkin uskomaan, että ennen pitkää tuloksia tulee. Etenemistään Eveliina seurasi mittanauhan ja peilin avulla.

– Lupasin itselleni, etten mene vaa’alle, sillä se on laihduttajan vihollinen! Sillä jos treenaa, paino voi nousta.

Liikkuja saa syödä

Painon sijaan nousi kunto, ja sen mukana itseluottamus ja ilo omasta kehosta. Ykskaks jaksoikin ylämäet puuskuttamatta. Lihakset alkoivat erottua läskikerrosten läpi. Olo oli pirteämpi, sillä liikunta takasi paremmat unet.

Ja jotta jaksoi liikkua, oli syötävä terveellisesti. Ruokavalio meni remonttiin. Eveliinan taikasana oli sama kuin aiemminkin: vähähiilihydraattisuus. Hän koosti ateriat niin, että ravinnosta 60 prosenttia oli kasviksia, loput kalaa, kanaa, lihaa ja munaa. Rasvoja hän ei karsastanut, mutta maitotuotteita kului maltillisesti, lähinnä leivontaan tai ruoanlaittoon. Eineksiä ei ostettu, vaan se vanhempi, joka milloinkin ehti, kokkasi koko perheelle.

–Juureksista ja kasviksista saa helposti maukasta ja terveellistä ruokaa. Ja kun syö paljon vihreää, kuten kaaleja, kurkkua, salaatteja ja avokadoa, ei tarvitse miettiä määriä.

Syksyllä Eveliina kävi uudestaan kehonkoostumismittauksessa. Luvut olivat kääntyneet nurin niskoin: rasvaprosentti oli 35 ja lihasprosentti 46. Saavutus oli huima ja kertoi karistettuja kilojakin kirkkaammin, että tehty työ ei ollut mennyt hukkaan. Lihasmassan nopeasta kasvustakin seurasi pelkkää hyvää: Eveliina kulutti aiempaa enemmän kaloreita.

– Vaikka olisin lopettanut urheilun ja vain levännyt laakereillani, olisin laihtunut, sillä lepokulutukseni on kasvanut. Se oli ennen 800 kilokaloria päivässä, nykyään 1 700.

Sporttaamista ja läsäpäiviä

Tällä hetkellä Eveliina odottaa kolmatta lastaan, jonka odotetaan syntyvän toukokuussa. Raskauskiloja on kertynyt jonkin verran, mutta niistäkin päästään eroon ja niistä pyritään pysymään erossa jo hyväksi todetuilla metodeilla.

Eveliina uskoo, että pirteyden syynä on ravinto. Kun ei syö höttöhiilareita, verensokeri ei heilahtele ja tee oloa uupuneeksi. Myös arki rullaa paremmin, sillä lasten kanssa leikkimiseen on aiempaa enemmän virtaa.

– Vaikka halusin aiemminkin tehdä asioita, en jaksanut enkä pystynyt, kilot olivat tiellä. Lihavana myös hävetti syödä julkisesti. Ajattelin, että kaikki katsovat, kun paksu syö, vaikka lautasella olisi ollut salaattia.

Nykyään Eveliinan suhde ruokaan on normaali. Ystävien kanssa kahvilaan mentäessä hän tilaa juustokakkua, jos siltä tuntuu. Kotona kokataan toisinaan herkkuja, jotka ovat kieltolistalla arkena. Hemmotteluhetkille on termikin: läsäpäivä.

– Kun meillä on läsäpäivä, syömme koko perhe pastaa tai pitsaa vaikka aamusta iltaan. Seuraava päivä sulatellaan, sitten jatkamme normaalia liikkuvaista elämää.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kuuntele nälkääsi, syö mitä haluat ja nautiskele ilman tunnontuskia – tässä avaimia painonhallintaan.

Ravitsemustieteilijä Patrik Borg vakuuttaa uudessa kirjassaan Tunne nälkä!, että syömällä omien tuntemusten mukaan saavuttaa parhaiten tuloksia.

Kyse ei ole uudesta ruokavaliosta vaan paluusta normaaliin ruokasuhteeseen, joka on vielä lapselle luontaista.

Olennaista on koko elämisen tapa. Riittävä unen määrä, liikunta ja stressinhallinta ovat vahvasti sidoksissa siihen, että pystyy syömään kohtuullisesti nälkäänsä ja kylläisyyttään kuunnellen.

Muutos vie aikaa ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

On muistettava, että myös huonot päivät ja jopa viikot kuuluvat muutosprosessiin.

Intuitiivisen syömisen opettelussa on neljä eri vaihetta

 1. Kohenna näläntunteeseen vaikuttavia elintapojasi eli lisää unta ja liikuntaa, vähemmän stressiä.
 2. Syö terveellisesti oikealla ateriarytmillä nälkää ja kylläisyyttä kunnioittaen.
 3. Opettele syömään kaikenlaista ruokaa sallivasti ja ilman jännitteitä.
 4. Päätä itse mitä syöt, niin vahvistat syömisminääsi ja vapaudut ulkoisista paineista.

Muista, että muutos vie aikaa, ja aluksi paino saattaa heilahdella suuntaan tai toiseen.

Oivalluksia muutostyöhön

 •  Syö juuri sen verran kuin sillä hetkellä tunnut tarvitsevasi.
 •  Syö järkevästi ainakin 20 päivää kuukaudessa.
 •  Ateriarytmi on oikea, jos tunnet kovaa nälkää vain harvoin.
 •  Syö riittävästi, vähintään 1800 kaloria päivässä.
 •  Vähennä vaa’an käyttöä.

Kurkista myös Hyvän terveyden onnistuneen laihdutuksen oppaaseen Kilot veks!