Läskiä saisi 70-kiloisessa ihmisessä olla noin 14 kiloa, silloin syntyy sopivasti myös syömistä sääteleviä hormoneja.

Rasvakudos tuottaa satoja hormoneja. Nyt tutkitaan innokkaasti rasvakudoksen adiponektiinia, joka on syömishormoni. Se parantaa aineenvaihduntaa ja pitää verensokeria ja -rasvoja kurissa. Valitettavasti adiponektiinin eritys vähenee lihomisen myötä.

Vanha väite pitää paikkansa: Pulskasta lapsesta tulee helposti lihava aikuinen, sillä rasvasolujen määrä lisääntyy parikymppiseksi asti. Sitten lisääntyminen hidastuu, mutta yksittäisten solujen kasvu jatkuu.

Uusimman tiedon mukaan rasvasoluja ei tule lisää, mutta ne eivät myöskään vähene. Vielä hetki sitten ajateltiin, että rasvasolut lisääntyvät aikuisenakin, mutta hitaammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rasva tunkeutuu myös muiden solujen sisään, ja se yrittää muuttaa soluja itsensä kaltaiseksi. Se vie tilaa solujen omalta toiminnalta, tunkee mitokondriota eli solun energiatehdasta syrjään ja laajentaa solua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun solun sisäinen toiminta häiriintyy, se alkaa torjua tunkeilijaa tulehdusreaktiolla, inflammaatiolla. Näin ylipainoisen elimistössä lymyää jatkuvan tulehdus. Elimistön korkea rasvapitoisuus ja tulehdustila altistavat ainakin II-tyypin diabetekselle ja hormoniperäisille syöville.

Jos rasvasolukkoa otetaan ihon alta pois rasvaimulla, jäljelle jääneet solut odottavat suu ammollaan rasvaa kasvaakseen. Rasvaimusta ei ole terveydellistä hyötyä, koska siinä ei voida poistaa kaikkein haitallisinta rasvaa vatsaontelosta, maksan tai lihasten sisältä.

Sen sijaan viiden prosentin painonpudotus liikkumalla ja ruokavaliolla hävittää rasvaa ensimmäiseksi juuri näistä kaikkien haitallisimmista paikoista. Liika rasva lähtee turvallisesti vain, kun se poltetaan lihaksissa.

Lue lisää Uutta potkua painonhallintaan, Geenit yrittävät jojotaa laihduttajaa

  1. Orlistaatti on ainut lihavuuden hoitoon tarkoitettu lääke Suomessa. Sitä on kahta vahvuutta: Xenical, jota voidaan käyttää, kun painoindeksi on vähintään 30 sekä vähäisempään ylipainoon ilman reseptiä apteekista saatava Alli. Lääke estää jonkin verran rasvan imeytymistä ja on lähinnä laihdutuksen ja painonhallinnan tuki.
  2. Laihdutusleikkausta voi harkita vakavasti ylipainoisille, ellei painonpudotus onnistu muilla keinoilla ja painoindeksi on yli 40. Painoindeksistä 35 lähtien leikkauksia tehdään niille, joilla on lihavuuteen liittyviä sairauksia. Yli 160-kiloinen joutuu laihduttamaan
    ennen leikkausta, muuten se on vaikea tehdä. Suomessa tavallisin leikkaustapa on mahalaukun ohitus.

"Liika rasva lähtee turvallisesti vain, kun se poltetaan lihaksissa."

 

Millä tavalla tämä tapahtuu?

 

Kun hiilareita ei ole, niin rasva palaa eli siihen perustuu VHH, joka on tehokas ja normaali ruokavalio.

  • ylös 14
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla