Uskonpuute iskee helposti, kun uudet kevyemmät elämäntavat eivät tuokaan heti tulosta. Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia kannustaa jatkamaan, vaikka repsahduksilta ei voi välttyä.

Ongelma 1: Noudatan uutta ruokavaliota, mutta painoni ei ala pudota.

Pidä mielessä, että painonlaskun nopeus on yksilöllinen juttu. Nopea painonpudotus ei edes ole järkevää, kilot lähtevät pysyvämmin hitaasti. Aloita ruokapäiväkirja, johon merkitset rehellisesti syömisesi ja juomisesi – myös napostelut. Päiväkirjan pito vähentää yleensä ylimääräisten kalorien kertymistä.

Älä tuskastu, vaan koeta mieltää painonhallinta elämäntapana. Elämäntapojen muuttaminen käy hitaasti, siksi hoikistuminenkin etenee pienin askelin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ongelma 2: Olen liikkunut ahkerasti pari viikkoa, mutta nyt into uhkaa lopahtaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistuta itseäsi siitä, että jokainen liikuntakerta antaa paremman olon, jaksat paremmin ja vie kohti toivottuja kiloja. Tunnet liikuttuasi olevasi voittaja ja olet tyytyväisempi itseesi kuin jos jäisit retkottamaan sohvalle. Sano itsellesi vaikka ääneen: minähän en luovuta, minä onnistun!

Ongelma 3: Kiloja on lähtenyt jo useita, mutta herkkuhimoni on yltynyt sietämättömäksi ja pelkään sortuvani syöpöttelyyn.

Mieti jo saavuttamiasi hyötyjä: vointisi on parempi, kolesteroli- ja verensokeriarvosi kohentuneet ja numeroa pienemmät vaatteet mahtuvat kiristämättä ylle. Haluatko muka palata entiseen?

Jos yksi herkkupäivä viikossa ei riitä vaan makeanhimosi on jatkuvaa, katso että syöt riittävän kuitu- ja proteiinipitoista ruokaa: täysjyväleipää, puuroja, vähärasvaista lihaa ja kalaa. Se vähentää mielitekoja. Ja syöthän säännöllisesti 3–4 tunnin välein? Älä osta herkkuhoukutuksia ruokakaappiin.

Lue lisää
TARMOa painonhallintaan
Kuinka paljon saa syödä makeaa?

Syöminen hallintaan

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian ohjeilla totuttelet syömään maistuvasti ja terveesti kahden viikon ajan.

  • Energiaa kummankin viikon ateriamallissa on noin 1400-1500 kilokaloria päivää kohti.
  • Hyödyllisen proteiinin määrää on hieman kasvatettu. Malleissa on hiilihydraattia 45–50 prosenttia päivän kokonaisenergiamäärästä, proteiinia 20–25 % ja rasvaa 30–35 %.Vatsaa täyttävää ja suoliston hyvinvointia edistävää kuitua saadaan runsaasti eli noin 30–35 grammaa päivässä.
  • Rasvan laatu on hyvää: suurin osa on kertatyydyttymättömiä rasvahappoja.
  • Talvisaikaan voit täydentää D-vitamiinin saantiasi ravintolisän muodossa kalaruoattomina päivänä. Kuuriluonteinen rautalisä voi olla tarpeen niille, joilla veren hemoglobiiniarvo on matala.

Irti makeanhimosta

  1. Etene asteittain: jos olet päivittäin syönyt lempiherkkuasi, vähennä hiljalleen yhteen tai enintään kahteen kertaan viikossa.
  2. Lisää kuitua aterioille: täysjyväviljaa ja kasviksia. Makean tarve vähenee.
  3. Onko herkuttelu sinulle lohduntuoja tai ikävien tunteidesi peittoaja? Koeta etsiä tilalle jotakin muuta, joka tuottaa mielihyvää: uusi harrastus tai tekemistä käsillesi, kun makeanhimo iskee. Soitto kaverillekin voi auttaa.
  4. Älä mene kauppaan, kun olet nälkäisimmilläsi. Sortumisvaara karkki- tai leivoshyllyillä on suuri.
  5. Siivoa kodin ruokahyllyt varaherkuista. Jos makeaa ei ole saatavilla, tyhjästä on paha nyhjäistä.
  6. Säilytä viikon tärkein herkkuhetkesi ja nauti makeasta silloin hyvillä mielin.

Lähde: Pirjo Saarnia, Irti makeanhimosta. Otava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla