Laihduttaminen vaatii sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja kykyä olla lannistumatta vastoinkäymisistä – eli tahdonvoimaa. Onneksi tahdonvoima on kuin lihas, jota voi kasvattaa.

Miten helppoa onkaan rikkoa lupauksensa! Vaikka uutenavuotena päätämme, että pienennämme vatsamakkaraamme, jo maaliskuussa vanhat pahat tapamme ottavat selkävoiton.

Jos repsahdat, älä turhaan ajattele olevasi huonompi kuin muut. Tahdonvoimamme on luonnostaan melko heikko. Psykologi Richard Wiseman uteli yli 3 000 britiltä, jotka olivat tehneet uudenvuodenlupauksia, olivatko lupaukset pitäneet. 88 prosenttia oli joutunut syömään sanansa.

Jos haluamme lisää tahdonvoimaa, meidän on lakattava ajattelemasta sitä luonteenpiirteenä. Sen sijaan voimme pitää sitä lihaksena. Tahdonvoiman käyttäminen on työtä, ja kuten pyörällä polkeminen, sen käyttäminen väsyttää lihaksia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Päätökset vievät energiaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anatomisesti tahdonvoima sijaitsee etuaivokuorella. Samassa virtapiirissä sijaitsevat tarkkaavuus, keskittymiskyky, lyhytaikainen muisti ja ongelmanratkaisu. Nämä toiminnot jakavat resurssit kuin kukat parvekelaatikossa, eli ne vievät tilaa ja ravintoa toisiltaan. Kun yksi toiminto on aktiivinen, se vie energiaa muilta.

Eräässä Stanfordin yliopiston tutkimuksessa koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään. Toisen täytyi muistaa ulkoa 2-numeroinen ja toisen 7-numeroinen sarja. Tämän jälkeen he kävelivät käytävän päähän, jossa he saivat valita joko palan rasvaista suklaakakkua tai kevyttä hedelmäsalaattia.

Pidempää numerosarjaa muistissa pitävät mässäsivät halukkaammin suklaakakulla. Tutkijoiden mukaan tämä johtuu siitä, että 7-numeroisen sarjan muistaminen vaati aivoilta enemmän pinnistelyä. Lyhytaikainen muisti söi energian, jota itsekurin ylläpitämiseen olisi tarvittu.

Tutkimus tarjoaa hyvän selityksen sille, miksi me sorrumme mielitekoihin niin usein juuri töistä tullessamme. Koko työpäivän kestävä keskittyminen polttaa ajatusenergiamme niin vähiin, ettei sitä työpäivän jälkeen riitä tahdonvoiman käyttöön.

Sinnikkäänä syömällä

Aivot ovat ihmiskehon suurin energiasyöppö, ja ne käyttävät energianlähteenään glukoosia eli rypälesokeria. Lihakset kuluttavat glukoosia liikkuessaan ja aivot silloin, kun ajattelemme. Mitä vaikeampi tehtävä, sitä enemmän ja nopeammin glukoosia kuluu.

Glukoosivarantojen ehtyessä aivojen toimintatapa muuttuu. Ne alkavat kiinnittää enemmän huomiota asioihin, joista polttoainetta voisi saada lisää.

”Hätätilassa” aivoja eivät kiinnosta sivuseikat, kuten laihdutustavoitteista kiinni pitäminen. Tärkeintä aivosoluille on pysyä hengissä eli saada sokeria.

Ei sokeria mielitekoon

Laihtuakseen on kyettävä vastustamaan mielitekoja. Vastustelu kuluttaa glukoosia nopeasti, joten laihduttajankin täytyy syödä.
Kun glukoositasot ovat alhaalla, aivot huutavat nopeaa energiaa, kuten karkkia tai pullaa, mikä on laihduttajalle pahin vaihtoehto.

Tutkimusten mukaan itsekuria vaativan kokeen jälkeen ihmiset syövät mieluummin makeisia kuin suolaista ruokaa. Jo pelkkä epäilys siitä, että joutuu viettämään pitkiä aikoja itsekuria vaativassa tilanteessa, herättää sokerinhimon.

Ainoa järkevä ratkaisu mieliteon yllättäessä on ottaa välipalaksi hyviä hiilihydraatteja ja proteiinia. Ne nostavat verensokeria hitaammin mutta pitävät glukoositasot korkealla pidempään. Myslijogurtti tai marjapuuro on kestävämpi ratkaisu makeanhimoon kuin suklaapatukka tai keksi.

Älä kiusaa tahdonvoimaa

Tahdonvoiman kehittämisestä on kaksi näkemystä. Ensimmäisen mukaan tahdonvoimaa voi kehittää samalla tavalla kuin lihaksia, kuten tekemällä yksinkertaisia, itsekuria vaativia tehtäviä.

Toisen näkemyksen mukaan tavoitteensa saavuttaa parhaiten, jos hyväksyy, että tahdonvoima on heikko ja sopeuttaa tavoitteensa sen mukaan.

Ero repsahtajan ja onnistujan välillä voi olla asenteessa, jolla ihminen suhtautuu kiusaukseen. Jos kannat suklaapatukkaa taskussasi koko päivän ja koetat vastustaa sitä, repsahdat varmasti. Jos sen sijaan kaupassa kierrät karkkihyllyn kaukaa ja ostat niiden sijaan pöydällesi kauniin kukan, onnistumisen todennäköisyys kasvaa.

1. Pienin askelin
Tahdonvoima ei kykene käsittelemään montaa asiaa kerrallaan. Jaa elämänmuutoksesi osiin ja aseta tavoitteita yksi kerrallaan. Jos olet päättänyt pudottaa painoa, älä ensitöiksi karsi kaikkea, mistä pidät.

2. Muista syöminen
Syö pieniä annoksia pitkin päivää. Älä koske karkkeihin tai roskaruokaan, jotka nostavat glukoosin korkealle vain lyhytaikaisesti, vaan suosi pähkinöitä, kokojyväviljaa ja proteiinipitoista ruokaa. Ne nostavat glukoositasoja hitaammin mutta pitkäkestoisesti.

3. Repsahda viisaasti
Jos aivosi ovat kuormittuneet ja tarvitset nopeasti lisää energiaa, repsahda suklaaseen – mieluiten tummaan. Suklaasta saat energiaa, mutta sen lisäksi siinä on paljon terveellisiä antioksidantteja ja muita polyfenoleita. Nauti suklaasi, äläkä jää märehtimään takapakkia.

4. Nuku riittävästi
Glukoosia voi myös säästellä, ja yksinkertaisin keino siihen on nukkuminen. Riittävät yöunet edistävät tahdonvoimaa ja pitävät mielen järjestyksessä. Nukkuminen on myös oiva tapa hallita painoa.

5. Vältä kiusauksia
Jokainen lankeaminen vähentää tahdonvoimaa. Jos sinun on vaikea vastustaa herkkuja, älä osta niitä ollenkaan. Kierrä karkkihyllyt ja baarit kaukaa. Käytä aivoenergiaasi uudenlaisen mielihyvän etsimiseen.

6. Rakasta rutiineja
Mikään ei kasvata tahdonvoimaa niin kuin hyvät rutiinit. Käy joka aamu pienellä lenkillä tai rytmitä ruokailusi järkevästi. Uusien rutiinien kasvattama itsekuri siirtyy vähitellen muillekin elämänalueille.

7. Asia kerrallaan
Kun aloitat jotakin, tee se loppuun. Muuten tekemättömät työt jäävät kalvamaan. Laihduttaminen kannattaa aloittaa silloin, kun siihen on voimia. Mitä vähemmän mielessäsi on muita ratkaisua vaativia asioita, sitä paremmin voit keskittyä painotavoitteisiisi.

8. Ole realistinen
Muista, että tahdonvoima on heikko. Jos repsahdat, palaa lähtöruutuun ja aloita uudestaan. Repsahtaminen on inhimillistä.

Olen jo aloittanut tahdonvoimani treenaamisen hyvän tahdonvoiman käyttöohje- kirjan avulla ja tuloksia tulee pikkuhiljaa.

Vaatii kyllä aikaa ja päämäärän pitämistä mielessä koko ajan.

Tehokkaampi toiminta lisää tehokasta toimintaa. Kun ei syyttele itseään sekä uskoo asiaansa, niin olen hyvin päässyt jo aloittamaan matkani kohti päämäärääni.

  • ylös 23
  • alas 57
Sisältö jatkuu mainoksen alla