Moni on niin hurahtanut pyöräilyyn, ettei lopeta sitä edes talvella. Eikä kannatakaan, sillä pyöräilyn hyödyt ovat valtavat.

Moni on hurahtanut pyöräilyyn, eikä syyttä, sillä polkemisesta kertyy hyötyjä kuin itsestään: Saat raitista ilmaa ja piristyt. Ajaessa myös rentoudut, kun on keskityttävä ajamiseen ja ympäristön tarkkailuun. Silloin huolet häipyvät mielestä ja tilalle saa virkistäviä nautintoja.

Arkipyöräily nostaa kuntoa lähes huomaamatta, kun vain kuljet paikasta toiseen etkä urheile suorituskeskeisesti. Se on erinomaista kestävyysliikuntaa, koska suuret lihasryhmät joutuvat töihin. Tällöin syke pysyy riittävän korkealla ja kunto kohoaa. Jalkojen nivelet eivät joudu tärähdyksille alttiiksi, joten polkeminen on nivelystävällistä.

Työmatkapyöräily antaa vielä lisäetuja: se tehostaa ajankäyttöä, kun ei välttämättä tarvitse erikseen mennä harrastamaan liikuntaa. Myös matkakuluissa kertyy säästöä ja hyvää mieltä saa siitä, ettei pyöräily saastuta.

Arkipyöräily kannattaa

Lyhyetkin pyrähdykset pyörällä ovat hyväksi terveydelle. Useasta 5—10 minuutin polkemisesta kertyy helposti 30—40 minuutin yhteismatka päivän aikana, joka on jo hyvää terveysliikuntaa. Jos osan matkoista ajaa kovempaa tai raskaammalla vaihteella, syke nousee ja  sydänkin saa sopivaa kuntoharjoitusta.
Arkipyöräilyssä syke on peruskestävyyttä parantavaa eli 60—65 % maksimisykkeestä, mutta nousee ylämäissä korkeammalle. Jos hyppäät pyörän selkään kolme kertaa viikossa ja teet kaikki arkimatkat pyöräillen, saat kerättyä kuntoa kohottavan viikkoannoksen.

Kun pyöräilet työmatkat mahdollisimman säännöllisesti, vaikka kevyemminkin, yllätyt, miten paljon kaloreita kuluu pitemmässä ajassa. Tähän ei helposti pääse työpäivän jälkeisellä kuntoliikunnalla.

Tehoa työmatkoihin

Jos innostut pyöräilemään työmatkasi, muutama perusvinkki tuo tuloksia kuntoilumielessäkin.

Töihin mennessä voit rullailla suhteellisen rauhallista vauhtia, etenkin jos töissä ei ole suihkumahdollisuutta.

Muutaman viikon jälkeen voit kotiin mennessä nostaa tehoja joko lisäten vauhtia tai tekemällä muutaman minuutin tehokkaita spurtteja noin viiden minuutin välein. Vaihtoehtona voit tehdä selkeästi pitemmän lenkin.

Lue myös:

Miten lisätä lihasta?

Anna armoa selälle – vaihda edes asentoa

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.