Rasituksen aiheuttamaa säären sisäsyrjän kipua nimitetään ”penikkataudiksi”, koska se on yleinen vaiva juoksuharrastusta aloittelevilla kuntoilijoilla ja nuorilla urheilijoilla. Kiputilan syynä pidetään sääriluun takapinnalle kiinnittyvien lihasten kiinnityskohdan ärtymistä. Penikkataudin tärkein aiheuttaja on voimakas, toistuva kuormitus. Vaivalle voivat altistaa myös jalan rakenteelliset poikkeavuudet.

Penikkatauti voi tulla

  • jos nostaa harjoitusmääriä äkillisesti
  • jos harjoittelee paljon kovalla alustalla, jolloin jalkoihin kohdistuu toistuva ja liiallinen tärähdysrasitus
  • jos vaihtaa lenkkitossujen mallia tai muuttaa juoksutyylia tai -alustaa

Hoito

Rasitusperäisissä vammoissa paras kotikonsti on riittävä lepo. Heti säärikivun alkaessa on pidettävä juoksutauko, jolloin säären rasitus loppuu. Sen sijaan uinti ja pyöräily kantapäät polkimilla sopivat hyvin. Pohjelihaksia pitää myös muistaa venytellä.

Kipua ja tulehdusta voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Turvotusta ja myös kipua lievittää kylmähoito esimerkiksi jää- tai pakastevihannespussilla.

Jos kipujen alkusyynä ovat jalkojen rakenteelliset poikkeavuudet, merkittäviä asentokorjauksia saadaan aikaan jo kenkiin laitettavilla tuilla.

Jos vaivat eivät häviä parissa viikossa, kannattaa mennä lääkäriin. Kyse voi olla rasitusmurtumasta. Säärikivun hävittyä lenkkeily on syytä aloittaa rauhallisesti tunnustellen.

Ehkäisy

Hyviin tossuihin kannattaa panostaa. Kunnon juoksujalkineet vaimentavat tehokkaasti alustan aiheuttamaa tärähtelyä ja tukevat riittävästi jalkaterää.

Aloittelijan kannattaa valita juoksemiseen tasainen maasto. Mäkimaastot, vino tienpinta ja talvisin liukkaus lisäävät huomattavasti jalkaterän rasitusta. Myös liian kovaa tai liian pehmeää alustaa on syytä välttää.

Alussa on hyvä lähteä varovasti liikkeelle, vaikkapa välillä kävellen, jotta jalka tottuu paremmin juoksun rasituksiin. Kilometrimääriä kannattaa lisätä asteittain. Jos viikoittaiset juoksumäärät ylittävät kuntourheilua aloittavalla 30–40 kilometriä, rasitusvammojen riski kasvaa selvästi.

Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.