Rasituksen aiheuttamaa säären sisäsyrjän kipua nimitetään ”penikkataudiksi”, koska se on yleinen vaiva juoksuharrastusta aloittelevilla kuntoilijoilla ja nuorilla urheilijoilla. Kiputilan syynä pidetään sääriluun takapinnalle kiinnittyvien lihasten kiinnityskohdan ärtymistä. Penikkataudin tärkein aiheuttaja on voimakas, toistuva kuormitus. Vaivalle voivat altistaa myös jalan rakenteelliset poikkeavuudet.

Penikkatauti voi tulla

  • jos nostaa harjoitusmääriä äkillisesti
  • jos harjoittelee paljon kovalla alustalla, jolloin jalkoihin kohdistuu toistuva ja liiallinen tärähdysrasitus
  • jos vaihtaa lenkkitossujen mallia tai muuttaa juoksutyylia tai -alustaa

Hoito

Rasitusperäisissä vammoissa paras kotikonsti on riittävä lepo. Heti säärikivun alkaessa on pidettävä juoksutauko, jolloin säären rasitus loppuu. Sen sijaan uinti ja pyöräily kantapäät polkimilla sopivat hyvin. Pohjelihaksia pitää myös muistaa venytellä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kipua ja tulehdusta voi hoitaa tulehduskipulääkkeillä. Turvotusta ja myös kipua lievittää kylmähoito esimerkiksi jää- tai pakastevihannespussilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos kipujen alkusyynä ovat jalkojen rakenteelliset poikkeavuudet, merkittäviä asentokorjauksia saadaan aikaan jo kenkiin laitettavilla tuilla.

Jos vaivat eivät häviä parissa viikossa, kannattaa mennä lääkäriin. Kyse voi olla rasitusmurtumasta. Säärikivun hävittyä lenkkeily on syytä aloittaa rauhallisesti tunnustellen.

Ehkäisy

Hyviin tossuihin kannattaa panostaa. Kunnon juoksujalkineet vaimentavat tehokkaasti alustan aiheuttamaa tärähtelyä ja tukevat riittävästi jalkaterää.

Aloittelijan kannattaa valita juoksemiseen tasainen maasto. Mäkimaastot, vino tienpinta ja talvisin liukkaus lisäävät huomattavasti jalkaterän rasitusta. Myös liian kovaa tai liian pehmeää alustaa on syytä välttää.

Alussa on hyvä lähteä varovasti liikkeelle, vaikkapa välillä kävellen, jotta jalka tottuu paremmin juoksun rasituksiin. Kilometrimääriä kannattaa lisätä asteittain. Jos viikoittaiset juoksumäärät ylittävät kuntourheilua aloittavalla 30–40 kilometriä, rasitusvammojen riski kasvaa selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla