Pitkitä kiireettömän aamun nautintoa ja jää sängylle venyttelemään. Samoilla liikkeillä voit rentoutua illalla ennen unta. Ota nämä seitsemän liikettä osaksi jokaista päivääsi!

Kukapa ei jo luonnostaan kiskottelisi aamulla. Kankeus karisee kehosta unen jäljiltä, kun jäseniä ojentelee ja haukottelee syvään.

Moni meistä ei pääse liikkeelle, ellei ensin venyttele ja vanuttele itseään sängyssä ja sen laidalla.
Tärkeimmät lihasryhmät päästä varpaisiin kannattaa venytellä järjestelmällisesti. Kun kädet, jalat ja kyljet on saatu pitkiksi, voi pistää menoksi.

Mieli on venyttelylle altis yön levon jälkeen, vaikka lihakset ovatkin aamulla jäykemmät kuin illalla. Selän välilevyt ovat yön aikana keränneet nestettä ja pullistelevat heti herättyä, joten aamulla pitää venytellä pehmeästi, kehoa hellien.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Venyttely hoitaa lihaksia, olipa vuorokaudenaika mikä tahansa. Kävelyt, kyykistelyt, kurottelut, kumartelut ja nostelut sujuvat liukkaasti ja ryhti pysyy kauniina, kun lihakset joustavat ja nivelet liikkuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Venyttely palauttaa istumisesta, yksipuolisista asennoista tai kävelylenkistä kiristyneet lihakset lepopituuteensa, rentouttaa niitä ja parantaa niiden verenkiertoa. Myös nivelet saavat huoltoa, kun venyvät lihakset antavat niille tilaa liikkua täydessä laajuudessaan.

HYVÄN TERVEYDEN VENYTYSOHJELMA

Liikkeet on suunnittellut fysioterapeutti Juha Koskela Tampereen Urheilulääkäriasemalta.

  • Aikaa menee muutama minuutti, kun teet jokaisen liikkeen molemmille puolille ja pidät venytystä 15—30 sekuntia. Venytä kuitenkin niin pitkään kuin tuntuu hyvältä ja toista venytys halutessasi.
  • Venyttele mieluiten päivittäin. Hae kiristäviä lihassäikeitä ja venytä.

1. Isot rintalihakset

Käänny kyljellesi. Vie alimmainen käsi pään alle ja päällimmäinen jalka koukkuun vartalon eteen.
Avaa päällimmäinen käsi suorana sivulle kämmen ylöspäin ja sormet ojennettuina. Ylävartalo kiertyy mukana.

Venytä kättä, siirtele sen asentoa ja hae kiristäviä kulmia.

2. Lonkan koukistajat

Käänny vatsallesi. Pudota toinen jalka eteen lattialle niin, että sääri osoittaa suoraan kohti lattiaa. Jätä toinen jalka sängylle taakse ojentuneena.

Kohota ylävartaloa kyynärvarsien tai kämmenien varaan ja paina lonkkaa kohti patjaa. Jos venytys ei tunnu, laita pyyherulla tai tyyny polven alle.
Älä päästä selkää notkolle. Vedä napaa kohti selkärankaa.

3. Reiden etuosat

Jatka samassa alkuasennossa. Koukista nyt takana olevaa jalkaa, ota vastakkaisella kädellä nilkasta kiinni ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Tue toinen käsi sängylle.

Jos käsi ylety nilkkaan, kietaise nauha nilkan ympärille ja vedä. Älä nytkään päästä selkää notkolle. Vedä napaa kohti selkärankaa.

4. Reiden takaosat

Nouse istumaan sängyn laidalle toiselle kankulle. Sängyllä oleva jalka on suorana edessä ja lattialla oleva jalka on ojennettu taakse niin, että polvi osoittaa takaviistoon lattiaa kohti.

Työnnä lonkkaa taaksepäin ja taivuta ylävartaloa etumaisen reiden päälle niin, ettei alaselkä pyöristy.

5. Pohje ja sääret

Istu samoin kuin edellisessä liikkeessä. Koukista sängyllä olevaa jalkaa. Ota vastakkaisella kädellä kiinni jalkaterän ulkosyrjästä ja toisella kädellä päkiän yltä paina polvea vähitellen suoraksi.

6. Niska ja hartia

Istu sängyn laidalla. Kallista päätä ensin sivulle ja sitten nosta leukaa viistosti ylöspäin. Paina venytettävän puolen kättä alaspäin.

7. Ranteen koukistajat ja ojentajat

Istu sängyn laidalla. Paina kättä suorana sänkyä vasten ensin kämmen patjaa vasten, jolloin koukistajalihakset venyvät, sitten kämmenselkä patjaa vasten, jolloin ojentajat venyvät. Siirtele painoa ja hae kiristäviä kohtia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla