Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kanaemo, uhrautuja vai jääkaappi – äideissä löytyy.

MARTTYYRIÄITI

uhrautuu toisten tarpeiden hyväksi. Samalla hän viestittää kärsivänsä siitä, että hoitaa lapsiaan. Näin hän syyllistää toiset omalla kärsimyksellään. Tytär saattaa syyllistävän äidin vaikutuksesta kieltää omat halunsa, tarpeensa ja toiveensa, koska ne tuottavat niin suunnatonta kärsimystä äidille. Tytär voi myös omaksua äidin mallin ja alkaa kohdella toisia kuten äiti kohteli häntä.

YLIHUOLEHTIVA ÄITI

päättää tyttären puolesta kaiken. Hän ei kunnioita rajoja itsensä ja lapsensa välillä vaan tunkeutuu tyttärensä elämään, tekemisiin, ystävyys- ja seurustelusuhteisiin. Hän varoittelee ja pelottelee vääristä valinnoista sen sijaan että rohkaisisi uusiin asioihin ja kannustaisi kokeilemaan. Tämä kaikki herättää tyttäressä syyllisyyttä omista mieltymyksistä. Hänenkin on vaikea luottaa, että omat siivet kantavat.

KATEELLINEN ÄITI

kadehtii tyttärensä nuoruutta, kauneutta, naisellisuutta, seksuaalista viehätysvoimaa – ja parempia mahdollisuuksia. Tytär ei uskalla menestyä, ettei herättäisi kateutta äidissä. Tai tytär salaa itselleen tärkeät asiat äidiltä. Kateellinen äiti voi valjastaa myös tyttären toteuttamaan omia toteutumattomia unelmiaan. ”Minusta ei tullut pianistia, mars soittotunnille.” Tytär saattaa äidin kateuden seurauksena tukahduttaa mielihyvänsä ja nautintonsa naiseudestaan, seksuaalisuudestaan ja luovuudestaan. Kateus kulkee helposti psyykkisenä perintönä naissukupolvelta toiselle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

KYLMÄ ÄITI

käyttäytyy välinpitämättömästi ja häpäisevästi lasta kohtaan. Hän ei pysty ajattelemaan lapsen avuttomuutta, vaan keskittyy vain omiin tarpeisiinsa. Hän ei ilmaise kiintymystään, ei kannusta eikä lohduta. Hän vetäytyy lapsen luota tai pilkkaa lapsen ulkonäköä, avuttomuutta ja koulusuorituksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän nolaa lasta kertomalla hänestä muka hauskoja juttuja toisten kuullen. Kylmä, lapsen tarpeista piittaamaton äiti jättää tyttäreen syvät vauriot. Tytär ei uskalla läheisiin ihmissuhteisiin, koska hän on joutunut kokemaan välinpitämättömyyttä tärkeimmässä ihmissuhteessaan.

Kylmän äidin itsetunto on pahasti vaurioitunut. Hän on todennäköisesti itse joutunut suojautumaan tunteiltaan traumaattisten kokemusten ja menetysten vuoksi.

YLIKILTTI ÄITI

palvoo lasta eikä osaa asettaa rajoja. Hän pyrkii täyttämään kaikki tämän toiveet. Hän ei kestä lapsen vihaa – eikä omaansakaan. Myös muissa ihmissuhteissaan ylikiltti on kaiku, joka myötäilee muita ja luopuu omista tarpeistaan. Hän kestää ja venyy. Usein hän on itsekeskeisen puoliso. Ylikiltti äiti ruokkii lapsessa röyhkeää narsistia, joka ei tunne syyllisyyttä. Lapsesta kasvaa helposti tyranni, joka ei nöyrry sääntöihin: kaikki tänne minulle heti.

ALKOHOLISTIÄITI

ei pysty ottamaan lasta huomioon, vaan päihteet menevät lapsen edelle. Hän on itsekeskeinen, tarvitseva ja odottaa lapsen ymmärtävän ja myötäilevän hänen riippuvuuksiaan. Lapsi joutuu ottamaan vanhemman tehtävät, koska äiti ei pysty hänen tarpeistaan huolehtimaan. Hän joutuu itsenäistymään liian varhain. Itsenäisen kuoren alla on turvaton lapsi.

HUOLTENPURKAJAÄITI

vyöryttää huolensa lapselle jopa seksuaalielämäänsä myöten. Lapsi joutuu lohduttelemaan. Lapsi voi joutua myös ukkosenjohdattimeksi, jonka kautta äiti ilmaisee vihaansa isää kohtaan. Tyttärestä voi kasvaa ylikiltti äitityyppi, magneetti, joka vetää uhreja ja laiminlyötyjä puoleensa. Hän suojelee toisen haurautta ja kuulostelee toisen mielialoja uupumukseen saakka.

KAVERIÄITI

ei ota vastuuta vanhemmuudestaan, eikä tytär voi olla lapsellinen. Kun äiti vaatii tytärtä seurakseen jumppaan, leffaan tai risteilylle, tytär kokee syyllisyyttä, ellei hän haluakaan lähteä. On hyvä, että äidin ja tyttären suhde on tasa-arvoinen ja läheinen, mutta kavereita he eivät voi olla. Äidin ei esimerkiksi kuulu tilittää seksikokemuksiaan tyttärelleen. Murrosiässä tyttäret ottavat yleensä luonnollista välimatkaa äitiin: värjäävät hiuksensa, hankkivat lävistyksiä ja tatuointeja, pukeutuvat kaikkea muuta kuin äidin maun mukaan. Se on nuoren ihmisen irtiottoa. Jos äiti jäljittelee tytärtään lävistyksin ja tatuoinnein, hän häpäisee tyttärensä. Usein perheessä äiti valikoi yhden tyttären kaverikseen ja samalla ilmaisee, että kaikista lapsista juuri tämä tytär on valittu ja tärkeä. Tuollaisesta äitisuhteesta on vaikea irrottautua. ●

Asiantuntija: psykoanalyytikko, psykologi Elina Reenkola.

Vierailija

Äitini on minua kohtaan marttyyriäiti ja siskolleni kaveriäiti. Itse olen ylikiltti äiti. Ehkä ”äitityyppini” on seurausta oman äitini äitiydestä. Äitini mielestä kasvatan lapsestani narsistia.

  • ylös 25
  • alas 31
Sisältö jatkuu mainoksen alla